Tehnopolis

Utorak, 02.07.2013.

16:40

Par PC virusa koji održavaju jedan drugog u životu

Dva kompjuterska virusa koja međusobno sarađuju pokazali su se prilično teškim za uklanjanje sa zaraženih PC računara, tvrdi Microsoft research.

Izvor: B92

Default images

Ovaj par virusa onemogućava njihovo kompletno uklanjanje zato što regularno međusobno skidaju novije verzije partnera u zločinu.

Novije verzije uglavnom su nepoznate anti-virus programima koji tako dozvoljavaju njihovo postojanje.

Kada se nađu na kompjuteru, virusi omogućavaju lopovima da preuzmu mašinu kako bi mogla da bude iskorišćena za pribavljanje podataka ili napad na druge računare.

Bliska veza između dva virusa otkrivena je u blogu Microsoftovog istraživača Hjuna Čoija.

Čoji je izjavio da su dva Windows virusa, poznata kao Vobfus i Beebone, regularno pronalažena zajedno. Vobfus je prvi stizao do mašine i potom je koristio brojne taktike da inficira žrtvu.

Vobfus je moguće instalirati kroz minirane linkove na veb sajtovima.

Kada se instalira, on potom skida Beebone koji potom kompjuter uključuje u botnet – veliku mrežu inficiranih mašina.

Nakon ovoga, dva virusa počinju da sarađuju i redovno skidaju nove verzije ovog drugog.

„U slučaju Vobfusa, čak i kada je otkriven i uklonjen, on je možda skinuo nedetektovan Beebone koji potom može ponovo da skine nedetektovanu verziju Vobfusa“, tvrdi Čoi.

Pobeđivanje ova dva virusa bilo je jako teško zato što je Vobfus jako dobar u kretanju kroz mreže. POred toga što je potrebno da redovno apdejtujete svoj softver, onemogućavanja „autorun“ opcije na Windowsu takođe može pomoći kod ova dva virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: