Obesio se borac za slobodan internet

Aron Švarc (26), suosnivač sajta „Reddit”“ i aktivista koji se borio da sadržaj na internetu bude besplatno dostupan javnosti, pronađen je obešen u svom stanu u Bruklinu u noći između 11. i 12. januara. Sve ukazuje na samoubistvo.

Tehnopolis

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.01.2013.

11:02

Default images

Svojevrsni internet mag, Švarc je sa 14 godina bio jedan od autora popularne internet alatke RSS, koja je u značajnoj meri kreirala izgled današnje "mreže".

Osnivač je grupe „Demand Progress" koja se prošle godine aktivno protivila napadima američke vlade na slobodu u polju interneta, lično je predvodio borbu protiv SOPA. Verovao je da informacije, naročito one od značaja za društveni napredak, moraju biti dostupne celokupnoj javnosti.

„Aronova neiscrpna radoznalost, kreativnost i briljantnost, njegova duboka empatija i sposobnost za nesebičnu, bezgraničnu ljubav, njegovo odbijanje da prihvati nepravdu kao neizbežnu -sve to je učinilo svet i naše živote daleko svetlijim. Mi smo zahvalni za vreme koje smo proveli sa njim, zahvalni smo onima koji su ga voleli i podržavali i svima koji nastavljaju njegov rad zarad boljeg sveta“, poručila je Švarcova porodica u saopštenju.

Međunarodna neprofitna organizacija za digitalna prava „Electronic Frontier Foundation“ poručila je da je Švarc bio „vrhunski haker i aktivista“, prenosi AP.

„On je više od bilo koga doprineo tome da Internet bude i ostane plodni ekosistem za otvoreno znanje", navela je ova organizacija.

Švarc, koji je patio od depresije, proglašen je mrtvim u petak uveče, a pronašla ga je njegova devojka koja je zvala policiju. On se obesio samo nekoliko nedelja pre početka suđenja zbog navodne krađe miliona novinskih članaka iz elektronske arhive kako bi ih korisnicima ponudio besplatno.

Da je proglašen krivim, mogao je biti osuđen na više decenija zatvora i ogromnu novčanu globu. Švarcova porodica optužila je federalne tužioce da su krivi za njegovu smrt.

„Aronova smrt nije tek lična tragedija. Ona je proizvod kriminalnog pravosudskog sistema, koji se dobrim delom zasniva na zastrašivanju i prekoračivanju tužilačkih ovlašćenja“, navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da su odluke zvaničnika kancelarije državnog tužioca u Masačusetsu i MIT-a doprinele Švarcovoj smrti.

Američka državna tužiteljka Karmen Ortis (Carmen Ortiz) iz Bostona nije bila dostupna za komentar.

Ona je ranije izjavila, kako je juče preneo Njujork tajms, da "krađa predstavlja krađu, bilo da koristite kompjuter ili metalnu štanglu, bilo da uzimate dokumenta, kompjuterske podatke ili dolare".

Profesor prava na Univerzitetu Harvard Lorens Lesig napisao je na svom blogu: "Potreban nam je bolji osećaj za pravdu. Pitanje na koje ova vlada (SAD) treba da odgovori jeste zašto je bilo toliko neophodno da se Aron Švarc obeleži kao kriminalac.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: