Promena na vrhu - Lenovo nasledio HP

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila firma za istraživanje Gartner, kineska kompanija Lenovo postala je najveći proizvođač kompjutera na svetu. Sa prvog mesta "pomerili" su američku firmu Hewlett-Packard.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

10:50

Default images

Prema podacima Gartnera, Lenovo je isporučio 13,8 miliona kompjutera u trećem kvartalu ove godine, a HP 13,55 miliona. Sniženje cena kompjutera je Lenovu pomoglo da preuzme veliki deo tržišta. Međutim, prema podacima firme IDC, HP je još uvek na vrhu, ali se razlika između dva proizvođača brzo smanjuje. Prema podacima IDC-a, HP je isporučio 13,9 miliona kompjutera, što iznosi 15,9 posto svetskog tržišta, a Lenovo drži 15,7% sa 13,8 miliona isporučenih kompjutera.

Prema izjavama analitičara, Lenovo je u poslednje vreme jedna od najboljih kompanija na svetu kada su u pitanju performanse kompjutera koje proizvode i veruju da će u budućnosti preuzeti još veći deo svetskog tržišta, prenosi BBC. Prema podacima Gartnera, Lenovo je jedini proizvođač koji je u trećem kvartalu zabeležio porast isporuka u SAD.

Podaci iz obe firme pokazuju smanjenje od 8% u isporukama u odnosu na isti period prošle godine. Potreba za kompjuterima je znatno opala zbog slabije ekonomije, ali i zbog popularnosti tablet uređaja, kao što su Apple-ov iPad i Samsung-ova Galaxy linija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: