Windows Phone 7 - igračka platforma

Igranje na mobilnim uređajima dugo vremena bila je privilegija vlasnika Nintendo i Sony ručnih konzola. Tako je bilo sve do momenta kada je Apple predstavio svoj revolucionarni iPhone, koji trenutno dominira kao najvažnija igračka prenosna platforma.

Izvor: Bozza Bench

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2010.

18:13

Default images

Međutim, Microsoft planira da promocijom Windows Phone 7 serije telefona, koji bi trebalo da se pojave krajem ove godine, preuzme ovu titulu i zbaci Apple sa trona mobilnog gejminga.

Poslednjih dana procurele su tehničke specifikacije uređaja koji bi trebalo da pokreću Windows Phone 7 OS. Za razliku od Zunea, Windows Phone 7 uređaji će koristiti Qualcomm SnapDragon čip koji sadrži grafičko jezgro na bazi AMD Z430 grafičkog procesora. Karakterističan je po tome što poseduje „unified pixel & vertex shader pipeline” jedinice, koje poseduje i Xbox 360 Xenos grafički procesor.

Nažalost programeri neće moći da koriste ove napredne funkcije u 3D igrama sve do sledeće nadogradnje Direct3D Mobile grafičkog modula, odnosno sve do kraja ove ili početka iduće godine. Microsoft je ponudio programerima dve rezolucije kao opciju: 480x800 (WVGA) i 320x480 (HVGA), takođe i dve opcije što se tiče samog koda. Jedna se zasniva na Java ili Flash kodu, dok će oni koji se opredele za Silverlight platformu moći u potpunosti da portuju Microsoft Xbox Live igrice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: