Prvih dvadeset godina Debiana

Na današnji dan, pre tačno 20 godina, Ian Mardok najavio je novi operativni sistem, koji je nazvao "Debian Linux Release", po mnogima najstabilniji operativni sistem na PC računarima.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: www.debian-srbija.iz.rs

Petak, 16.08.2013.

12:45

Default images

Mardok je tada poslao otvoreni poziv programerima da doprinesu softverskoj distribuciji baziranoj na relativno novom Linux jezgru s GNU sistemskim programima. Poreklo imena je kombinacija imena Debra Lynn (tadašnja Ianova devojka) i Ian.

Sama ideja Linux distribucija tada se tek začinjala i Debian je bio jedna od prvih takvih kompilacija softvera koje su činile operativni sistem zasnovan na Linux kernelu. U svom Debian Manifestu Ian naglašava da će Debian biti distribucija koju otvoreno razvija zajednica u duhu Linuxa i GNU-a.

Projekat je dobio svoj zamah i 1994. smo dočekali 0,9 verziju. Verzija 1.0 se pojavila 1996, a od te godine kreće i sistem imenovanja verzija Debiana po imenima likova iz Toy Story crtanih filmova. Danas je Debian moderni operativni sistem koji je poznat po svojoj stabilnosti i sigurnosti, tako da ćete ga naći instaliranog na mnogim računarima, a neki od njih vrše veoma bitne i odgovorne zadatke. Uprkos važnosti i širokoj primeni, zadržao je svoju filozofiju otvorenosti.

Više o Debian godišnjici pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: