Zašto nam je Microsoft nametnuo Metro?

Jedan od dizajnera u Microsoftu otkrio je zašto je Metro okruženje, koje mnogi ili vole ili preziru, glavno u Windowsu 8.

Tehnopolis

Izvor: Cnet

Utorak, 18.02.2014.

17:45

Default images

Microsoft je dizajnirao svoj Metro interfejs za „osobe koje nisu vične korišćenju kompjutera i koje samo žele da na lep prost način obavljaju najosnovnije funkcije“.

To je barem mišljenje čoveka koji je radio na dizajnu Windowsa 8.

U razgovor za Reddit, Džejkob Miler, koji je bio zadužen za korisničko iskustvo Windowsa 8, izjavio je da je Metro prvenstveno stvoren za korisnike koji nisu zahtevni ali da će njegove blagodeti vremenom uvideti i zahtevniji korisnici.

Sa njegove tačke gledanja, Metro je namenjen korisnicima koji prvenstveno žele sadržaj , koji proveravaju Facebook, gledaju i postavljaju fotografije i surfuju internetom.

Drugim rečima, oni mogu da rade jednu stvar i samo tu jednu stvar relativno lako.

Sa druge strane, Metro nije prilagođen osobama koje taj sadržaj stvaraju – osobama kojima je potreban multitasking, koje pokreću virtualne mašine i rade druge kompleksne stvari, izjavio je Miler. Međutim, ako je to zaista istina, zašto je Microsoft primorao sve da ga koriste?

U jednom trenutku, kompanija se osetila kao da je priterana uza zid. Ukoliko pokuša da doda moćnu novu funkciju, obični korisnici će odustati. Svaki put kada Microsoft vrši korisničke testove poput onih sa brojnim virtuelnim desktopovima, obični korisnici se zbune – što je dovelo do odluke da se ta funkcija ukine.

Poredeći Windows 8 sa iznajmljenim odelom, Miler je izjavio da je on dizajniran da pristaje velikom broju različitih ljudi ali nije savršeno skrojen za samo jednog korisnika.

Funkcije koje su dodavane morale su da budu dovoljno proste za obične korisnike ali ne previše “zaglupljene” kako ne bi odbile napredne korisnike.

“Naše ruke su bile vezane a korisnike je nerviralo njihovo iznajmljeno odelo. Šta smo mogli da uradimo? Podelili smo korisnike u dve grupe. Obične i napredne. Napravili smo dva posebna igrališta za svaku grupu. Obični korisnici su imali novo i šareno igralište gde mogu da gledaju slike mačaka – Metro. Napredni korisnici su sa druge strane mogli da uživaju na svojoj teritoriji – desktopu“, izjavio je Miler.

Međutim, zašto Metro je metro postavljen kao glavni sistem bez opcije da se kompjuter upali na desktop modu?

„Prost odogovor je zato što obični korisnici ne vole da istražuju. Da je desktop bio primaran kao što je to uvek bio slučaj, obični korisnici nikada ne bi uspeli da izvrše prelaz na ono što je bilo namenjeno isključivo njima. Oni bi i dalje okupirali desktop kao i do sada. Zato smo morali da im ga nametnemo“, tvrdi on.

Miler je u ovom razgovoru na neki način potvrdio da je Windows 8 cena koju moramo da platimo za bolji Windows 9.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: