Aktuelno

Utorak, 18.02.2014.

17:45

Zašto nam je Microsoft nametnuo Metro?

Izvor: Cnet

Zašto nam je Microsoft nametnuo Metro? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Boris

pre 10 godina

Ova tvrdnja o približavanju običnim korisnicima je malo smešna. Više mi deluje da su hteli da namlate pare od prodaje raznih programa preko shopa.
Win8 možda pokriva potrebe običnih korisnika da odu na fejs i slušaju muziku, ali je dosta teže upotrebljiv za profesionalnu upotrebu. Baš lepo što su ostavili polufunkcionalni desktop, li mogli su makar da ne diraju podešavanja.
Inače, baš me zanima, kako bi ovaj majkrosoftovac objasnio stavljanje i forsiranje Metro interfejsa na win server edicijama? Da li su nametavali da i administraciju servera olakšaju poćetnicima. Koliko li ima običnih korisnika koji će pored slušanja muzike i belajanja po fejsu, da podešavaju domenske mreže, sql servere ...

Ivan

pre 10 godina

Koristio sam legalnu verziju sedmice home premium 32bit sve dok nisam promenio maticnu plocu, procesor i ubacio 8gig rama... tu 32bit verzija nije imala vise sta da trazi, pa sam presao na win8.1 64 bit... i nisam se pokajao, sav stari hardver je prepoznao, radi HP skener iz 2003, canon stampac iz 2006, creative x-fi music iz 2007... jedino ne radi hauppauge pvr-150 tv tuner karta, prepoznata je, instaliran je driver, ali nema tv signala, a to nije do microsoft-a vec do hauppauge-a koji je napravio kartu koja ne radi na 64bit i vise od 3giga rama, tv signal se pojavi kada se u msconfig spusti memorija na 3gig.. graficka kartica radi sa legacy driverima, a to je opet do amd-a koji je prestao podrsku za HD4670 a ne do MS-a. Svi programi koje sam koristio na sedmici rade i na osmici, cak i neke igre iz 2006, 2007, rade bez problema... a prednost 64bit sistema je vise nego ocigledna i na 32bit se vise ne bih vracao. A metro, i ne znam da postoji, odmah sam stavio Start8, a moze da bude zabavan, ponekad udjem tamo da pogledam kalendar, vreme, prognozu itd... ja zaista ne vidim sta to vama ne valja, sta je to krs i uzas...

ja

pre 10 godina

jednostavno, lose podnosim prisilu i uopste autoritet stoga ne prihvatam da mi se bilo sta nametne. Nisam buntovnik ali sam pristalica uverenja da ispravne stvari ne treba popravljati. Windows 7 mi je previse nasminkan ali nekako mogu da ga prihvatim i koristim u svakodnevnom radu. Windows 8 radi odlicno ali je izgled toliko grozan da trenutno nemam nikakve namere da ga pocnem koristiti. Kupio sam novi laptop sa originalnim windows 8. prva stvar koju sam uradio bila je da 2 dana detaljno isprobam windows 8 i onda sam ga obrisao. Razumem da prosecan korisnik ni metro ne ume bas da koristi ali ne razumem zasto mi ostali MORAMO da se uklopimo u to. Skinuo sam besplatan program Classic Shell koji windows 8 fakticki ucini da izgleda kao windows xp ili windows 7 (po zelji). Odlicno, ali opet je prava 7-mica bolja.

Haug

pre 10 godina

Win8 za razliku od predhodnika radi bez greske, imao sam i Win7, a komp je dosao uz Vistu. I ako je masina stara, Win8 ju je oziveo!

Win 8.1 ne mogu da instaliram jer moj procesor kako instalacija kaze ne podrzava LAHF/SAHF i PrefetchW, za sta god im to bilo potrebno... U pitanju je vec zastareli Pentium D 3ghz (dva jezgra).

Pitanje je bilo zasto je METRO nametnut... Moje misljenje da bi se lakse prodavale aplikacije, igrice, itd. preko Microsoft naloga. Ali izgleda kul.

Rango

pre 10 godina

Dobio sam minuse zato što sam napisao da je Metro sporiji od android tableta ili telefona, kada se porede High End mašine. Zašto vam je to tako teško priznati - činjenica je da nema posebno brz odziv!! Dodir kasni u poređenju sa androidom /snapdragon chip, što je, opet kažem, razumljivo - win nikad nije bio posebno brz, ali vjerujem da je super stabilan, nisam imao uzrokuju da mu testiram stabilnost. Meni se Metro dopada, ali ne kontam vas zaludjene fanove koji ne možete priznati lose strane koje taj sistem ima.

тупко

pre 10 godina

Аутор текста је прозвао кориснике Виндоуза да су просечних и исподпросечних вештина.
Ако је то тачно, зашто би требало да поверујемо коментаторима таквих способносити да је Виндоуз добар, брз, лак, или било шта друго?
Са друге стране, имамо анкету од пре пар година међ’ корисницима Убунта по којој се види да је већина њих врло способна и/или високо образована.
Поставља се питање: Да ли је боље да се промени удео по способности и обучености корисника , или удела оперативних система радних станица, или једно утиче на друго?
;-)

mcmurphy

pre 10 godina

Vidim mnogo komentara, a malo vas je probalo osmicu. Apsolutno sve radi odlicno kao i na sedmici, a da pri tom nisam ni malo povrsan u koriscenju racunara.

Legionar

pre 10 godina

Win 8.1 brz,stabilan,pouzdan.Metro je osvezenje,koje Win podize na novi nivo.Jednostavno nisam nasa zamerku za win 8.1 na svom desktopu.

znalac_

pre 10 godina

Win8 je sjajan, ozbiljan i minimalisticki OS..Napravljen je za sledecu generaciju uredjaja i tek ce biti stabilizovan i optimizovan. Svako ko na desktop zeli da stavlja slikice i ikonice nek uzme stariji win ili teen android.. Problem je sto bi svi sad na stare masine nov os..Ne ide..kao alufelne na juga..
Windows 8.1 se kao druga verzija vec meri sa android 100.0.. Ne gresi microsoft,samo kasni..

Rango

pre 10 godina

Metro je FANTASTIČAN u touch screen okruženju. Nije brz kao android, čak ni na ultrabook-u koji ima i7 i 8gb rama (plus integrisana 4400 Intel grafika), ali to je i razumljivo s obzirom sto se sve dešava ispod haube win 8 sistema. Odgovor na komande je primjetno sporiji od npr high end android tableta ili telefona sa snapdragon čipom.

kali

pre 10 godina

@gagi sve je stvar ukusa, a drugo da ki si probao ili barem pokusao da koristis linux neko vreme i probao da iskoristis skoro pa max? Da jesi ne bi tako pricao. Linux se ne koristi kod obicnih korisnika iz razloga sto je do skoro bilo "tesko" instalirati na pcu, morao si da znas nesto u kozoli da radis (meni je bilo tesko tamo 2005, ako ne i ranije kada sam poceo da koristim). Medjutim danas postoje distribucije koje su bas lake za koriscenje (Ubuntu, Kubuntu, Mint). Jos nesto, proveri koliko u % se koristi win a koliko linux na serverima, pa reci da ne valja. ;-)
p.s. Da se razumemo, ja koristim i win na lap topu (tu imam i linux), jer zelim da pratim kako se razvija, i dobar je, 8.1 je oke, i jedva cekam w9, ali za rad i posao koristim dis. Kali, veruj mi od kako je koristin, otvorili su mi se novi horizonti. :-D :-D :-D
Pozdrav

Xander

pre 10 godina

Ako koristiš osmicu na računaru sa touch screen-om, metro ima neku logiku. Ja sam ženi kupio laptop sa touch screenom i preinstaliranom osmicom. Koliko vidim, lepo se navikla na njega. A ja....na racunaru imam staru dobru sedmicu i najezim se kad me zena zovne da joj "nesto namestim" na njenom racunaru. :-D

Volim Kardeljevo, mrzim Linux

pre 10 godina

"Izaberite lepo jednu linux distribuciju (ima ih na desetine hiljada pa je izbor velik), "

To je odlično za kompatibilnost! Mislim, ionako 99% vas hakera na hiljadama distribucija koristi samo aplikacije u Chromeu i Firefoxu.

andr.id

pre 10 godina

Uzas od operativnog sistema, ne znam samo kojim obicnim korisnicima je namenjen kad ne znaju ni u taj metro da udju, radim u podrsci za jedan program svako se zali na njega i ne znaju nista da ga koriste, a o uzasu nekompatabilnosti 64-bitnog operativnog sistema da ne pricam. Uvek sam bio za windows ali ovo je previse udar na vecinu korisnika, i treba da propadnu ako ovako nastave da se bahato ponasaju!

Petar

pre 10 godina

Kuda ide današnja tehnika... Hteli su da naprave operativni sistem koji je za ljude koji nisu vični da rade na istim... Veću glupost odavno nisam čuo... Gde je nestalo ono da se čovek malo potrudi, kako bi u životu nešto dobio... Kao što kaže jedan od modifikovanih Marfijevih zakona: Napravi sistem koji i budala može koristiti, pa će ga samo budale i hteti koristiti...

Dex

pre 10 godina

Win 8 je dosad najstabilniji i najbrzi windows a vi neznalice pricajte sta hocete. Stavite kompjuter da vam se odmah upali na desktop i metro necete ni da vidite. Mada ne znam sta vam toliko smeta. A ovi koji se zale da im ne radi, jednostavno, me znaju da koriste i odrzavaju racunar. Kad to nauce bice i zadovoljni sistemom.

Damir

pre 10 godina

Metro mi je blago receno uzasan.
Za sve one koji vole stari izgled,ukucajte"skip metro suite"
Na youtubu i kraj price.
Pobeda je nasa,neprijatelj je izgubio rat!

JabukaVentilator

pre 10 godina

Microsoft mi je i dalje smešan pošto se računar gasi "u Startu". Mislim, ironije li. Iritira me kad instaliram program (ne app) on je zakači u Metro delu. Zašto ih ne odvoje potpuno, MS je meni tu neodlučan. Ili ako koristiš tablet sa WP8.1 imaš i desktop deo koji je tu potpuno nefunkcionalan, pogotovo na manjim ekranima? Gde je tu logika? Problem je što MSFT želi sve! I Desktop i Laptop i Tablet jednim udarcem, mislim da to nije dobro za korisnike, koji su pokazali svoje "oduševljenje" ovim sistemom. Windows 8 je fina zamisao ali po meni bolje da je ostao na konceptu. Ili da su ga razvili oko aplikacija a ne i oko desktopa. Nije mi u redu jer se obe strane osećaju prevareno. :/

Kako je propao Windows 8

pre 10 godina

Stavili su Metro da se NSA ne bi mnogo mučila oko identiteta vlasnika PC. Samo fali da te pita za krvnu grupu, broj cipela....

Dejan

pre 10 godina

Pravo pitanje je zašto je Mikrosoft, kome su glavni korisnici mase zaposlene na kancelarijskim poslovima svake vrste, a kojima su glavno oružje miš i tastatura, odlučio da izbaci operativni sistem profilisan za korisnike mobilnih telefona. I jedini odgovor koji je Mikrosoft mogao da da na to pitanje je bio da smeni svog direktora.

Walter White

pre 10 godina

Windows 8.1 + Classic Shell = Najbolji i najbrži windows ikada
Trebalo mi je nekoliko dana da se naviknem na osmicu, sada se nikad nebi vratio na sedmicu... a poredenja sa XP su smešna u najmanju ruku.

dalje

pre 10 godina

Nemaju sta drugo da ponude a da prodaju! Xp je pregazilo vreme, 7-ica nemoze vise da se upgrade-uje jer toboze, matora je i ne zadovoljava kriterijume, a 8 je ono sto je najbolje! Ne krijem da je na tabletima potreban ako ne i neophodan touch, ali u firmama gde se radi (99,99 procenata) on je nepotreban i nije potrebno da ljudi bilo gde menjaju nacin rada! Sta ce samo da izmisle u 9! Pokrecete mislima automobile?

dzoni

pre 10 godina

@todor
Sto volim to da slusam kako se win 8 bootoje duplo brze nego sedmica i ako je totalno netacno..a uporede svez win 8 sa starom instalacijom sedmice na kome su bezbroj glupost instaliranih i ubacenih da se startuju zajedno sa windowsom...u sedmici odes u msconfig ,startup i iskljucis sve (jer su sve 100% nepotrebna startovanja) i na prosecnom racunaru sedmica se onda startuje za 15 sekundi .
O metrou kao vrhuncu gluposti za destop ne bi trosio mnogo reci..samo cu napisem da i ako vec postoji 2 godine microsoft i dalje ne ume da ubaci svoj glavni softver tj office u taj metro.
A sve aplikacije za metro su spore da samo izgubis zivce ..na mom desltopu core i7 ,8gb rama i naprostija metro aplikacija se otvara za min 5 sekundi ..na laptopu starom 10 godina koji i dalje imam single core 1.6 ghz ..windows xp ,office se otvara za delic sekunde.
Evo i aplikacija b92 ..znaci core i7 ..malopre sam probao ..otvarala se 10 sekundi u osmici..na androidu i tabletu delic sekunde i ako je core i7 jedno 100 puta brzi od procesora u ovom tabletu.

gorankx

pre 10 godina

najbolji su ovi što sada preporučuju linux koji većina korisnika ne može da instalira a da mogu nema nijakve vajde jer su sve dustrubucije bezveze i ocajno slabe u poredjenju s wind.

Maks

pre 10 godina

@ (Blaza, 18. februar 2014 19:42)
@ (mrgud, 18. februar 2014 19:01)

Appleov OS X uopšte nije ni nalik na Windows 8, niti je ograničen samo na neke osnovne funkcije.

Na primer, u ovom članku se za MS kaže "U jednom trenutku, kompanija se osetila kao da je priterana uza zid. Ukoliko pokuša da doda moćnu novu funkciju, obični korisnici će odustati. Svaki put kada Microsoft vrši korisničke testove poput onih sa brojnim virtuelnim desktopovima, obični korisnici se zbune – što je dovelo do odluke da se ta funkcija ukine."

Virtuelni desktopovi na OS X postoje još odavno (nisu ukinuti) i evo kako ta funkcija izgleda: http://www.youtube.com/watch?v=lng223L_-2w

Evo ti video i iz 2007. godine da vidiš da je i tada OS X imao virtuelne desktopove: http://www.youtube.com/watch?v=YC01oz_YXQ4

Kao što može da se vidi u video snimku, napredni korisnici nisu ostali zakinuti za neku bitnu opciju koja se tiče virtuelnih desktopova na OS X, iako je Apple napravio interfejs koji je poprilično lak za korišćenje. Ako je nešto user-friendly to nikako ne znači da je ograničeno samo na neke najprostoje funkcije, niti interfejs koji je komplikovan za korišćenje automatski znači da neki program ima veće mogućnosti.

Dobar interfejs bi korisniku maksimalno trebalo da olakša korišćenje programa bez žrtvovanja funkcionalnosti... Znači kao Appleov Mission Control što ima sve mogućnosti koje bi program za virtuelne desktopove trebalo da ima, ali je i dalje lak za korišćenje.

Zoki

pre 10 godina

Ispod haube, Windows 8 je odličan, ali to su stvari koje se ne vide. U 8.1 su imali šansu da poprave stvari, nešto su uradili ali nije bilo dovoljno. A rešenje je bilo vrlo jednostavno, čak je i postojalo u prvim varijantama Windowsa 8, dok je bio u razvoju: Windows Classic kao opcija.
Sada imaju situaciju da kompanije koje imaju volume licenses koriste pravo da instaliraju Windows 7 na računare zaposlenih, umesto Windows 8. Time se odriču mnogih dobrih stvari koje Win 8 nudi, da bi zadovoljili potrebu korisnika da zadrže poznati GUI.

Duci0167

pre 10 godina

Kakv bre za pocetnike pa morao sve da isprevrcem da vidim gde se gasi ili control panel kako funkionise. Nervira me to siljenje i nametanje! Dobre ideje i platforme su dovoljna reklama samom sebi. Kupim laptop a uz njega samo drajveri za Win8. E neces majke ti ga ... Namucih se ali sedmaja instalirana. Sve me podseca na nametanje google+ !!!! Aman,necu i necu! I ne prmetim kad mi obican nalog prebaci na google+ pa onda pocinju da smaraju za medalju.

Nemanja

pre 10 godina

Prica o ovim "obicnim" korisnicima kao da je '95 godina, pa ni ti korisnici koji nisu previse zahtevni se sigurno u 2014. godini ne susrecu prvi put sa desktopom.

Nikola

pre 10 godina

Ne znam sta ne valja? Meni je toliko vrhunski, toliko mi olaksava koriscenje i pracenje onog sto me zanima!!! Ne bih ga menjao ni za sta, kao ni svoj Windows Phone.

zg

pre 10 godina

budimo realni, temeljni problem metroa je taj što je nesnošljivo ružan. Kombinacija boja, pravokutna geometrija, nemaštovitost... doima se kao da ga je dizajnirao prvak Jugoslavije u socrealističkom grafičkom dizajnu. Win 8 je naprosto RUŽAN. O funkcionalnosti se može raspravljati, no jedan OS X koji nije ništa pretjerano funkcionalniji od Win-a izgleda 100x ljepše i zato ga korisnici koriste lakše i bezbolnije. Da su se potrudili malo više oko dizajna, imali bi manje kritika.

Brtcha

pre 10 godina

Win 8 je dobar za mobilne platforme i net-freakove, ali je totalni šamar u facu korisnicima desktop računara.
U suštini dobijate win7 poružnjen do te mere da radi marginalno brže (svaki OS je suerbrz kad je sveže instaliran, testirao sam na istoj konfiguraciji svežu sedmicu i osmicu, poboljšanje je marginalno)sa (Metro) start menijem koji je sad fulskrin aplikacija koja se pokreće čim se uloguje u računar (svaka aplikacija koju sam pokretao je izlazila iz metroa na desktop, pa se tek onda pokretala), odsustvom start menija na desktopu, 4 klika za šatdaun (nema shutdown opcije čak ni u task menadžeru, jedini način da se sistem ugasi, mimo dugmeta napajanja, je miš u gornji desni ćošak -> settings -> power -> shutdown), mnoge sistemske opcije koje su bile dostpne u windows 7 sistemu su ili nepostojeće ili osakaćene.
Mislim, fulskrin start meni aplikacija je kul i shvatam zašto je korisna, i pojednostavljen vizualni stil je smanjio hardversku zahtevnost, ali to je mogao biti i dodatak windows 7 sistemu, a ne zaseban OS... trenutno stanje stvari po mom mišljenju ovo "ostvarenje" svrstava u Vista2.1 kategoriju, jer mi se čini da su od izlaska Viste samo krpili masu problema koje su sa njom i doneli, a sad su preko osrednjeg odela zašili pink leopard dezen sa cirkonima - ako vam se sviđa, oduševiće vas, ali ako vam se ne svidi, mrzećete ga...

Nebojša Gojnić

pre 10 godina

Izjava sa kraja 3. pasusa
"... ali da će njegove blagodeti vremenom uvideti i zahtevniji korisnici"

je u potpunoj suprotnosti sa izjavom iz 6. pasusa
"Sa druge strane, Metro nije prilagođen osobama koje taj sadržaj stvaraju – osobama kojima je potreban multitasking, koje pokreću virtualne mašine i rade druge kompleksne stvari"

Ako sistem nije prilagođen kompleksnim zadacima(6. pasus) kako će onda i zahtevniji korisnici uvideti njegove blagodeti(3. pasus)?
Gospodine Miler da li ste sigurni da ne obmanjujete prvo sebe pa posle i sve ostale?

Žalosna je činjenica da se ovaj operativni sistem i dalje zove Windows (množina!), bolje da ga preimenujete u "A Window", manje ćemo se osećati prevareni. Ovako kupiš 5, a dobiješ samo 1.

Da ne govorimo o groznom izgledu oštrih ivica. Da ste makar ubili po jedan pixel po ćoškovima, ovako ne izgleda ni kao "beta" verzija već kao tek započeti "alpha preview".
Šta reći: jeste da se teško koristi ali se to kompenzuje time što je ružan!

eskalacija nasilja vodi samo jednom

pre 10 godina

Ne znam da li je Windows 8 napravljen za neznalice i retarde, ali znam da za pocetnike sigurno nije. Dajte pocetniku (nebitno imao 5, 50 ili 100 godina) iPhone i WP, iPad i Surface i OS X i Windows 8 i 99% ce se lakse navici/snaci na OS X/iOS.
Windows 8 mi nekako deluje najbolje za sizofrenicare, imaju nesto zajednicko - dvostruku licnost

DoVlA

pre 10 godina

Zato da bi mogli da se snadju i korisnici sa nizim IQ, da ne upotrebim neki drugi izraz. Kada sam ja dobio prvi racunar, bilo je samo "C:\>". Dobri stari DOS i to je bilo to. Sad računar može i malo pametniji mačak da koristi...:)

konfuzije

pre 10 godina

i pitanja i odgovori su "Bull's eye" ali se ne bih slozio sa zakljuckom autora.

Naucili su i jedne i druge da malo razmisle...

Ivan

pre 10 godina

Pa debilno objašnjenje. Ok, ostavite Modern interfejs da bude primaran. Ali zato dajte desktop korisnicima da jednim klikom ugase Modern start screen, glupe swipe gestove i Charms ako ne žele to da koriste.

Branko

pre 10 godina

Toliko su ga pojednostavili da ja posle godinu dana i dalje ne znam da ga koristim. Sve komande su sakrivene po coskovima izvan ekrana. Windows 8 (ukljucujuci i 8.1) je najmanje intuitivan operativni sistem koji sam probao u poslednjih 10 godina. I u najegzoticnijim distroima linuxa bih za nedelju dana provali kako se sta koristi. Jedini spas za Microsoft je sto imaju prakticno monopol na desktop racunarima i ljudi nemaju izbora nego da se navikavaju na gluposti. Jedina kvalitetna aplikacija za taj OS je CLASSIC SHELL koji vam donekle vraca vizuelni utisak sedmice i cuveno start dugme. Preporucujem svakome ko ne voli osmicu da ga skine i proba, vec ga 10 miliona ljudi koristi.

cm11

pre 10 godina

Instalirao 8.1 na lap da ga isprobam posle sedmice. Prvi sok je bio metro, nista ne shvatam gde sta, malo klasican desktop malo metro, dzumbus totalan. Lepo sam namestio da se butuje direktno na desktop, instalirao start is back, i vise nikada necu da vidim metro. Uz ove dve opcije mogu da kazem da sam zadovoljan kako radi.

Pera

pre 10 godina

Nije nova ideja, a nije ni MS-ova. Pristup "olaksati zivot sto vecem broju pocetnika" vec duze koriste mnoge linux distribucije, na prvom mestu Canonical sa Unity okruzenjem i multifunkcionalnim "dash-om". Ideja uopste nije losa, ali je MS uspeo da se "upuca u nogu" nedostatkom opcije za promenu default okruzenja, pa su napredni korisnici bili prinudjeni da se dovijaju putem skripti, precica ili third party alata ne bi li ih po ucitavanju docekao pravi desktop umesto "Houswife edition" verzije istog (u prevodu "edicija za domacice"). MS-u je trebalo vise od godinu dana da shvati taj propust sto je dodatno uvredilo korisnike, jer je MS u tom periodu vise osluskivao i vrednovao reakcije pocetnika nego dugogodisnjih korisnika.

U medjuvremenu, ako tek pocinjete da koristite racunar, a nemate averziju od tehnologije i ucenja novih stvari, toplo bih vam preporucio nesto potpuno drugacije, besplatno, bezbedno, inteligentno, jednostavno - recju genijalno: http://manjaro.org/

ZZox

pre 10 godina

'ajmo sve zaglupiti do krajnosti!
Nipošto nećemo dodavati "napredne opcije",da mozak kome ne pregori od neočekivanih intelektualnih napora.

Mavericks OS X

pre 10 godina

Ocajan teletabis izgled, ruzan i uzasan. Nikako da naprave dobro okruzenje za poslovne i kucne korisnike, inace sam sistem nije toliko los po pitanju stabilnosti i dodatnih opcija kao sto je pojednostavljena reinstalacija (refresh).

Stefan

pre 10 godina

Izaberite lepo jednu linux distribuciju (ima ih na desetine hiljada pa je izbor velik), odaberite Desktop okruženje koje vam odgovara (Kde, gnome, xfce, lxde, mate, cinnamon itd. ima ih na desetine) I uživajte kao ljudi. Za početnike preporučujem Linux Mint ili Elementary OS koji ja lično koristim iako više nisam newbie jer je apsolutno prelep i što je najvažnije: on ljeti.

sx

pre 10 godina

Znači pravili su OS za početnike i neznalice, a oni koji su im već dali pare za prethodni OS su izvisili. Baš lepo brinu o svojim kupcima. Koristim win od kad postoji. Više ne. Prelazim na Linux.

Todor

pre 10 godina

Napredan sam korisnik i win 8 mi je daleko bolji od 7. Postoji niz argumenata i cinjenica. Meni je samo dovoljna da se boot-uje duplo brze, da mi je pretraga programa, fajlova i interneta objedinjena, preglednija. Da u metro startu mogu da pinujem veci broj programa koje koristim, da mi je sinhronizovano sa nalozima tj. kontaktima, kalendarom, mail-om, cloud-om itd. Meni nije problem da se naviknem na novo okruzenje i kada sam se navikao mnogo mi je produktivnije okruzenje windows 8-ice. Druga stvar Windows 8 je pravljen tako da bude laksi i konpatabilniji sa touchscreen uredjajima (realno je lakse da kliknes na nekom ultrabook-u sa touchcreen-om na onu kockicu nego da gadjas neke prozore i njegove sitne detalje. ko je koristio sedmicu sa touchscreenom razumece)

daemon74

pre 10 godina

Pih... what a storm of *hit :o)

A arhitektura OSa (win8), dame i gospodo? Any thoughts?

Po meni je kao to malko bitnije da prelomim i da se odlucim za novi OS - i odlucio sam se za win8, vec sam poceo da radim migraciju svih tool-ova i paralelno testiranje na win8, za sada sve bolje radi nego na win7.

A i nekultura je da se ne pomene nesto u vezi novog kernela i ostale skalamerije u win8 kad nas je vec gosn. Torvalds licno(!) udostojio svojim misljenjem ;)
Moj odgovor je - da, pokrecem Linux kao VM u win7/8 :), i kada koristim Linux sw/alate na koje sam navikao. Neki put cak imam i 8 CentOS/Ubuntu VM podignutih.

Ipak, Windows je nezamenjiv za test/develop/gaming/desktop makinu.

P.S.

Ovi kojima se bave temom "Metro - to be or not to be", savetujem da khm.. "rutuju" Win8 ;)

Lj

pre 10 godina

Taj Miler je mnogo bolje placen nego sto je pametan. Cenim da nece jos dugo opstati u MS. MS-u je ostao jos poslovni deo trzista koji su mu prepustili glavni konkutrenti (android i iOS) i tu treba da se fokusira a sve drugo sto "uhvati" sa strane mu je bonus. Ali ne, oni su alavi i hoce sve da pokriju taman i na ustrp stalne klijentele. Ako tako nastave, za par godina nece ih biti. Ranije su se izvlacili u "ovakvim" situacijama i bili pobednici ali sada su se stvari malo promenile i ako se brzo ne prilagode i ne promene stav, eto nas uskoro na PC androidu.

sky

pre 10 godina

I Metro, i live tiles i sve mogu da razumem. Ali onako "isprane" boje i ,po meni, glup flat dizajn, ne razumem. Svi su nesto u fazonu flat dizajna. Win 7 deluje nekako futuristicki, a Win 8 kao papir, karton. Office 2013 mi je jos veca katastrofa. Toolbar totalno flat, sve je svetlo cak i kad se odabere dark gray. Meni je to naporno za oci.

automehanicar

pre 10 godina

Drugim rijecima: "izasli smo u susret facebook domacicama, i selfie tinejdzerima"... Bezveze. Sta se desilo sa starim dobrim "cackanjem", "msconfig-ovanjem" i ostalim malim sitnim vratolomijama koje su nas korisnike RACUNARA razlikovali od korisnika consumer elektronike....
Ne svidja mi se to silovanje sa kojekakvim "oblacima", sharovanjem, potenciranju na instant dijeljenju sa "zajednicom"... za to su tableti, mobiteli i ostali gadzeti, komp treba da ostane komp!

Biopro

pre 10 godina

Win D i eto mene u desktopu. Win Q i eto meni pretrage aplikacija u Start ekranu. Win X i eto menija za komandni prompt, computer management, shut down i powershell. Win P i eto menija za projektor ili drugi ekran. Sve je lako u Win 8.1 ako se potroši 5 minuta da se nauče skraćenice sa tastature, što posebno godi profesionalcima sa linuxa kojih ovde ima puno, jer oni žmurećki pajpuju output iz jednog procesa kroz grep pa u drugi proces. Sve to ima i Win 8.1 u PowerShell-u i još mnogo više.

Torvalds

pre 10 godina

Svim M$-Windows mazohistima godinu dana unapred cestitam 2 pune decenije zamajavanja sa najvecom didzu-bidzom u istoriji IT-a!
Istim povodom svima njima poklanjam po slobodnom izboru i ukusu po jednu distribuciju Linux-a - izvolite, birajte -> distrowatch.org

MM

pre 10 godina

Ne znam za vas ali meni je taj Metro prelep, kao uopšte sav taj novi vizuelni identitet Microsoftovih proizvoda i usluga. Većina računara na svetu ionako služi za društvene mreže i čitanje vesti i blogova. Računari koji se koriste za rad uglavnom ni nemaju Win8

Aleksandar

pre 10 godina

Obicni korisnici ne znaju sta je Ubuntu,Linux itd. Vecina cak i ne zna ni sta je Macintosh. Garantujem da ako pitate 10 komsija sta je Macintosh,jedan ce da zna odgovor,zato sto ima manje od 30. A opet,moji roditelji koji nisu znali da upale komp,sad znaju da koriste Windows 8 jer je po njima,mnogo jednostavniji za koriscenje od Windows 7. Trziste je za sve,ne samo za vas programere i gejmere,vec i za ljude koji misle da je Rom memorija,nova Cecina pesma.

genius

pre 10 godina

Poznato pravilo MSa je da posle dobrog ide loš OS.
XP, Vista, 7, 8...
Uvek imate teletabise koji će da se kunu u svaki novi, ali kao što rekoh - teletabisi...

Vladica

pre 10 godina

Sto su nametnuli metro za laike - razumem,

Sto su izbacili X u cosku, vec metro app gasis povlacenjem MISEM do dna- slabo raziumem
Sto misle da svi vole i koriste socijalne mreze, i ne mogu da zive bez njih na desktopu - jos slabije razumem - metro i sarene plocice sa informacijama imaju smisla na WinPhone, ali ne bas u poslovnom okruzenju na desktopu

Sto su tek u 8.1 dali da moze napredni korisnik da podesi boot-to-desktop - ne razumem

Sto su izbacili funkcionalnost start menija i search funkcije u istom kada si u desktop modu, vec te WIN+F baca u mod za laike (da se ne izrazim gore)- e to ne oprastam i to je jedan od glavnih razloga zasto sam se i vratio na Win 7.
Neka lepo pri instalaciji pitaju - zelite li da blejite u FB ili da radite, i lepo instalira Metro ili Desktop kao primarno, s tim da kada je Desktop - onda to bude mnooogoo vise oslonjeno na interfejs Win 7, a da se Metro samo pri eksplicitnom pozivu pojavljuje... a ne da te slucajni dodir na win dugme baci u metro... da ne kazem da bih voleo Win 9 koji ima opciju da ne postoji metro, vec samo desktop interfejs

Skeptik

pre 10 godina

Svaki drugi Windows valja, tako da ne treba nikad žuriti sa prelaskom. I Vista je bila nedonošće. Ja još uvek sa zadovoljstvom koristim Win 7, čekajući Win 9 ;-)

kako stvari stoje

pre 10 godina

u 8.1 se na start screen-u više ne generišu tile-ovi kad se instalira nova aplikacija. sad je jasno zašto - da ne dodje do zatrpavanja tj zbunjivanja korisnika ranga domaćice. na tom tragu je i pojava novog tile-a - hrana i recepti koji se pojavljuje kod 8.1 :)
ko ne voli metro tj pc korisnik - lako se u dva poteza praktično eliminiše metro shell.
uz eventualno dodavanje start button-a u desktop modu (zbog reklame nije moguće da kažem koja je to freeware aplikacija, ali se lako google-uje) - eto optimizovane sedmice sa integrisanim cloude-ingom (SKYDRIVE, pogotovu u simbiozi sa office 2013).
zaključak: komentari da je 8 krš u odnosu na 7, mogu da daju samo oni za koje je metro i napravljen.

Nemacko

pre 10 godina

Dobro je rekao covek neke stvari su zaista lakse slanje maila,skidanje aplikacija iz storea, brisanje app itd. ( govorim za pc verziju mobilnu jos nisam probao) moze li mi neko reci da li se moze nekako igra skinuti i instalirati mimo windows storea?

Blaza

pre 10 godina

"Microsoft je dizajnirao svoj Metro interfejs za „osobe koje nisu vične korišćenju kompjutera i koje samo žele da na lep prost način obavljaju najosnovnije funkcije“.

Znaci, hteli su sa preotmu dobar deo korisnika Apple-a.

Superhik

pre 10 godina

Hmmm, samo mali/nji istine recen, reklo bi se. Ali i gluposti uzasne istovremeno. Da, bas je problem staviti klik za adv usera, bilo prilikom instalacije, bilo kasnije, da off-ne metro gluposti skroz i jednom za svagda, i kraj price.
Odgovor zasto je metro primaran i takav kakav jeste, i zasto nema full metro off klika, lezi u bozanstvu danasnjice, naravno -novcu!
Vidjevsi kakve pare uzimaju, Apple i Android, a posebno Apple, od apps i slichnih modernih gluposti, apple od svojih zombija, a android od nazovi tech-znalaca, i kuda se citava stvar krece. MS je naravno htio da na isti nacin uzme easy lovu, a i da se i on ukrca na talas trenutka. (Otud je i 8-mica mogla da se kupi za 40$, racunali su prodace apps-a i sl. gluposti, more).
Ako je neka utjeha, makar covjeku bude toplo oko srca, sudeci po reakcijama na tard-metro, sto jos ima normalnih ljudi, kojima jos kako smeta da ih se svodi na majmun-korisnike.

Bata Bole

pre 10 godina

Promjene su uvijek dobre, samo problem je što ljudi ne žele da pređu na nešto novo. Kod nas još uvijek vlada politika "zašto da menjamo ono što je već dobro?", ne znajući da je to novo još bolje od tog starog. Vjerujem da je većina ljudi koja je prvi put sjela za XP gledala u njega kao danas što gledaju u Win8. Sumnjam da su sve znali gdje je šta na XP kad je izašao. Jednostavno, niko neće da uloži malo vremena i truda da istraži novu teritoriju. Ja Win8 koristim i za rad i za socijalne mreže i moram naglasiti da je sistem odličan! Kome se ne sviđa Metro može preći na desktop u jednom kliku miša, čemu frka oko tog Metroa? Možda je i taj klik pretežak...

c64

pre 10 godina

Jedan klik misem i eto nas u standardnom desktop okruzenju. Ja taj Metro vise ni ne registrujem da postoji, vec sam i zaboravio kada sam instalirao 8.1 cisto iz radoznalosti i sve mi radi najnormalnije, mozda cak i bolje nego u Win 7, prodju i nedelje da niti gasim niti restartujem komp, tako da stvarno ne razumem cemu tolika fama. Kome se svidja neka koristi, a kome ne ima raznih operativnih sistema, za svaciji ukus, navike i potrebe.

Nije Nego

pre 10 godina

Moram da reinstaliram W8! Mora da je pokvaren, kad uključim računar on ode desktop, a ne na metro! Možda neko iz redakcije može da mi pomogne?

Čika Paja

pre 10 godina

Ni ja ne volim Metro okruženje, ali koristim Windows 8 bez problema. Postoje načini da se radi kao i do sada, u desktop modu. Evo rešenja:

http://windows.about.com/od/customizingwindows/tp/The-Five-Best-Free-Start-Menu-Replacements-For-Windows-8.htm

Mita

pre 10 godina

Koristim i metro i desktop i mogu reci da mi windows 8 ni malo ne smeta, jete da treba vemena da se naviknes ali se isplati... i jos ako se updejtuje na 8.1 ...
Ja sam mojim windowsom zadovoljan :)

nemanja

pre 10 godina

pa za tu najobicniju upotrebu racunara kao sto je internet, muzika i filmovi ja bih pre instalirao neku linux distribuciju ubuntu, mint ili neku slicnu. prvo su besplatne a drugo za te oanovne stvari potpuno menjaju windows.

Mavs

pre 10 godina

Metro (koji se više ne zove tako) nam je ,,nametnut" da bi MS na silu progurao tržište za RT aplikacije. U praksi je uradio suprotno. Pokušaji MS-a da ovo odbrane su mi sada posebno žalosni, pošto su otpustili šefa Windows divizije upravo zato što je W8 prošao tako kako je prošao.

Упдате

pre 10 godina

”Međutim, zašto Metro je metro postavljen kao glavni sistem bez opcije da se kompjuter upali na desktop modu?"”

Мало застарело - опција постоји у 8.1.

Step by Step by Marky Mark

pre 10 godina

Ovo je potpuna istina! Zato update za Windows 8.1 ima neka poboljšanja za koja ljudi tvrde da su trebala biti već u 8. E nisu! Nego su nas prvo naterali da uvežbamo Windows 8 godinu dana, pa su nam onda postepeno dali malo više mogućnosti. Kako ovde na komentarima svi vrište da još koriste XP, takva strategija je očigledno veoma uspešna i potrebna. Inače većina tih znalaca sa XP ni dan danas ne zna da postoji ALT-F4 ili CTRL-Tab ili Windows-Break itd. Treba nas naterati na novo, korak po korak.

Vladica

pre 10 godina

Sto su nametnuli metro za laike - razumem,

Sto su izbacili X u cosku, vec metro app gasis povlacenjem MISEM do dna- slabo raziumem
Sto misle da svi vole i koriste socijalne mreze, i ne mogu da zive bez njih na desktopu - jos slabije razumem - metro i sarene plocice sa informacijama imaju smisla na WinPhone, ali ne bas u poslovnom okruzenju na desktopu

Sto su tek u 8.1 dali da moze napredni korisnik da podesi boot-to-desktop - ne razumem

Sto su izbacili funkcionalnost start menija i search funkcije u istom kada si u desktop modu, vec te WIN+F baca u mod za laike (da se ne izrazim gore)- e to ne oprastam i to je jedan od glavnih razloga zasto sam se i vratio na Win 7.
Neka lepo pri instalaciji pitaju - zelite li da blejite u FB ili da radite, i lepo instalira Metro ili Desktop kao primarno, s tim da kada je Desktop - onda to bude mnooogoo vise oslonjeno na interfejs Win 7, a da se Metro samo pri eksplicitnom pozivu pojavljuje... a ne da te slucajni dodir na win dugme baci u metro... da ne kazem da bih voleo Win 9 koji ima opciju da ne postoji metro, vec samo desktop interfejs

Blaza

pre 10 godina

"Microsoft je dizajnirao svoj Metro interfejs za „osobe koje nisu vične korišćenju kompjutera i koje samo žele da na lep prost način obavljaju najosnovnije funkcije“.

Znaci, hteli su sa preotmu dobar deo korisnika Apple-a.

Mavs

pre 10 godina

Metro (koji se više ne zove tako) nam je ,,nametnut" da bi MS na silu progurao tržište za RT aplikacije. U praksi je uradio suprotno. Pokušaji MS-a da ovo odbrane su mi sada posebno žalosni, pošto su otpustili šefa Windows divizije upravo zato što je W8 prošao tako kako je prošao.

nemanja

pre 10 godina

pa za tu najobicniju upotrebu racunara kao sto je internet, muzika i filmovi ja bih pre instalirao neku linux distribuciju ubuntu, mint ili neku slicnu. prvo su besplatne a drugo za te oanovne stvari potpuno menjaju windows.

Mita

pre 10 godina

Koristim i metro i desktop i mogu reci da mi windows 8 ni malo ne smeta, jete da treba vemena da se naviknes ali se isplati... i jos ako se updejtuje na 8.1 ...
Ja sam mojim windowsom zadovoljan :)

genius

pre 10 godina

Poznato pravilo MSa je da posle dobrog ide loš OS.
XP, Vista, 7, 8...
Uvek imate teletabise koji će da se kunu u svaki novi, ali kao što rekoh - teletabisi...

Aleksandar

pre 10 godina

Obicni korisnici ne znaju sta je Ubuntu,Linux itd. Vecina cak i ne zna ni sta je Macintosh. Garantujem da ako pitate 10 komsija sta je Macintosh,jedan ce da zna odgovor,zato sto ima manje od 30. A opet,moji roditelji koji nisu znali da upale komp,sad znaju da koriste Windows 8 jer je po njima,mnogo jednostavniji za koriscenje od Windows 7. Trziste je za sve,ne samo za vas programere i gejmere,vec i za ljude koji misle da je Rom memorija,nova Cecina pesma.

Упдате

pre 10 godina

”Međutim, zašto Metro je metro postavljen kao glavni sistem bez opcije da se kompjuter upali na desktop modu?"”

Мало застарело - опција постоји у 8.1.

sx

pre 10 godina

Znači pravili su OS za početnike i neznalice, a oni koji su im već dali pare za prethodni OS su izvisili. Baš lepo brinu o svojim kupcima. Koristim win od kad postoji. Više ne. Prelazim na Linux.

Skeptik

pre 10 godina

Svaki drugi Windows valja, tako da ne treba nikad žuriti sa prelaskom. I Vista je bila nedonošće. Ja još uvek sa zadovoljstvom koristim Win 7, čekajući Win 9 ;-)

c64

pre 10 godina

Jedan klik misem i eto nas u standardnom desktop okruzenju. Ja taj Metro vise ni ne registrujem da postoji, vec sam i zaboravio kada sam instalirao 8.1 cisto iz radoznalosti i sve mi radi najnormalnije, mozda cak i bolje nego u Win 7, prodju i nedelje da niti gasim niti restartujem komp, tako da stvarno ne razumem cemu tolika fama. Kome se svidja neka koristi, a kome ne ima raznih operativnih sistema, za svaciji ukus, navike i potrebe.

Superhik

pre 10 godina

Hmmm, samo mali/nji istine recen, reklo bi se. Ali i gluposti uzasne istovremeno. Da, bas je problem staviti klik za adv usera, bilo prilikom instalacije, bilo kasnije, da off-ne metro gluposti skroz i jednom za svagda, i kraj price.
Odgovor zasto je metro primaran i takav kakav jeste, i zasto nema full metro off klika, lezi u bozanstvu danasnjice, naravno -novcu!
Vidjevsi kakve pare uzimaju, Apple i Android, a posebno Apple, od apps i slichnih modernih gluposti, apple od svojih zombija, a android od nazovi tech-znalaca, i kuda se citava stvar krece. MS je naravno htio da na isti nacin uzme easy lovu, a i da se i on ukrca na talas trenutka. (Otud je i 8-mica mogla da se kupi za 40$, racunali su prodace apps-a i sl. gluposti, more).
Ako je neka utjeha, makar covjeku bude toplo oko srca, sudeci po reakcijama na tard-metro, sto jos ima normalnih ljudi, kojima jos kako smeta da ih se svodi na majmun-korisnike.

Todor

pre 10 godina

Napredan sam korisnik i win 8 mi je daleko bolji od 7. Postoji niz argumenata i cinjenica. Meni je samo dovoljna da se boot-uje duplo brze, da mi je pretraga programa, fajlova i interneta objedinjena, preglednija. Da u metro startu mogu da pinujem veci broj programa koje koristim, da mi je sinhronizovano sa nalozima tj. kontaktima, kalendarom, mail-om, cloud-om itd. Meni nije problem da se naviknem na novo okruzenje i kada sam se navikao mnogo mi je produktivnije okruzenje windows 8-ice. Druga stvar Windows 8 je pravljen tako da bude laksi i konpatabilniji sa touchscreen uredjajima (realno je lakse da kliknes na nekom ultrabook-u sa touchcreen-om na onu kockicu nego da gadjas neke prozore i njegove sitne detalje. ko je koristio sedmicu sa touchscreenom razumece)

automehanicar

pre 10 godina

Drugim rijecima: "izasli smo u susret facebook domacicama, i selfie tinejdzerima"... Bezveze. Sta se desilo sa starim dobrim "cackanjem", "msconfig-ovanjem" i ostalim malim sitnim vratolomijama koje su nas korisnike RACUNARA razlikovali od korisnika consumer elektronike....
Ne svidja mi se to silovanje sa kojekakvim "oblacima", sharovanjem, potenciranju na instant dijeljenju sa "zajednicom"... za to su tableti, mobiteli i ostali gadzeti, komp treba da ostane komp!

Step by Step by Marky Mark

pre 10 godina

Ovo je potpuna istina! Zato update za Windows 8.1 ima neka poboljšanja za koja ljudi tvrde da su trebala biti već u 8. E nisu! Nego su nas prvo naterali da uvežbamo Windows 8 godinu dana, pa su nam onda postepeno dali malo više mogućnosti. Kako ovde na komentarima svi vrište da još koriste XP, takva strategija je očigledno veoma uspešna i potrebna. Inače većina tih znalaca sa XP ni dan danas ne zna da postoji ALT-F4 ili CTRL-Tab ili Windows-Break itd. Treba nas naterati na novo, korak po korak.

Mavericks OS X

pre 10 godina

Ocajan teletabis izgled, ruzan i uzasan. Nikako da naprave dobro okruzenje za poslovne i kucne korisnike, inace sam sistem nije toliko los po pitanju stabilnosti i dodatnih opcija kao sto je pojednostavljena reinstalacija (refresh).

Stefan

pre 10 godina

Izaberite lepo jednu linux distribuciju (ima ih na desetine hiljada pa je izbor velik), odaberite Desktop okruženje koje vam odgovara (Kde, gnome, xfce, lxde, mate, cinnamon itd. ima ih na desetine) I uživajte kao ljudi. Za početnike preporučujem Linux Mint ili Elementary OS koji ja lično koristim iako više nisam newbie jer je apsolutno prelep i što je najvažnije: on ljeti.

kako stvari stoje

pre 10 godina

u 8.1 se na start screen-u više ne generišu tile-ovi kad se instalira nova aplikacija. sad je jasno zašto - da ne dodje do zatrpavanja tj zbunjivanja korisnika ranga domaćice. na tom tragu je i pojava novog tile-a - hrana i recepti koji se pojavljuje kod 8.1 :)
ko ne voli metro tj pc korisnik - lako se u dva poteza praktično eliminiše metro shell.
uz eventualno dodavanje start button-a u desktop modu (zbog reklame nije moguće da kažem koja je to freeware aplikacija, ali se lako google-uje) - eto optimizovane sedmice sa integrisanim cloude-ingom (SKYDRIVE, pogotovu u simbiozi sa office 2013).
zaključak: komentari da je 8 krš u odnosu na 7, mogu da daju samo oni za koje je metro i napravljen.

Torvalds

pre 10 godina

Svim M$-Windows mazohistima godinu dana unapred cestitam 2 pune decenije zamajavanja sa najvecom didzu-bidzom u istoriji IT-a!
Istim povodom svima njima poklanjam po slobodnom izboru i ukusu po jednu distribuciju Linux-a - izvolite, birajte -> distrowatch.org

Bata Bole

pre 10 godina

Promjene su uvijek dobre, samo problem je što ljudi ne žele da pređu na nešto novo. Kod nas još uvijek vlada politika "zašto da menjamo ono što je već dobro?", ne znajući da je to novo još bolje od tog starog. Vjerujem da je većina ljudi koja je prvi put sjela za XP gledala u njega kao danas što gledaju u Win8. Sumnjam da su sve znali gdje je šta na XP kad je izašao. Jednostavno, niko neće da uloži malo vremena i truda da istraži novu teritoriju. Ja Win8 koristim i za rad i za socijalne mreže i moram naglasiti da je sistem odličan! Kome se ne sviđa Metro može preći na desktop u jednom kliku miša, čemu frka oko tog Metroa? Možda je i taj klik pretežak...

Nije Nego

pre 10 godina

Moram da reinstaliram W8! Mora da je pokvaren, kad uključim računar on ode desktop, a ne na metro! Možda neko iz redakcije može da mi pomogne?

sky

pre 10 godina

I Metro, i live tiles i sve mogu da razumem. Ali onako "isprane" boje i ,po meni, glup flat dizajn, ne razumem. Svi su nesto u fazonu flat dizajna. Win 7 deluje nekako futuristicki, a Win 8 kao papir, karton. Office 2013 mi je jos veca katastrofa. Toolbar totalno flat, sve je svetlo cak i kad se odabere dark gray. Meni je to naporno za oci.

Biopro

pre 10 godina

Win D i eto mene u desktopu. Win Q i eto meni pretrage aplikacija u Start ekranu. Win X i eto menija za komandni prompt, computer management, shut down i powershell. Win P i eto menija za projektor ili drugi ekran. Sve je lako u Win 8.1 ako se potroši 5 minuta da se nauče skraćenice sa tastature, što posebno godi profesionalcima sa linuxa kojih ovde ima puno, jer oni žmurećki pajpuju output iz jednog procesa kroz grep pa u drugi proces. Sve to ima i Win 8.1 u PowerShell-u i još mnogo više.

Čika Paja

pre 10 godina

Ni ja ne volim Metro okruženje, ali koristim Windows 8 bez problema. Postoje načini da se radi kao i do sada, u desktop modu. Evo rešenja:

http://windows.about.com/od/customizingwindows/tp/The-Five-Best-Free-Start-Menu-Replacements-For-Windows-8.htm

MM

pre 10 godina

Ne znam za vas ali meni je taj Metro prelep, kao uopšte sav taj novi vizuelni identitet Microsoftovih proizvoda i usluga. Većina računara na svetu ionako služi za društvene mreže i čitanje vesti i blogova. Računari koji se koriste za rad uglavnom ni nemaju Win8

daemon74

pre 10 godina

Pih... what a storm of *hit :o)

A arhitektura OSa (win8), dame i gospodo? Any thoughts?

Po meni je kao to malko bitnije da prelomim i da se odlucim za novi OS - i odlucio sam se za win8, vec sam poceo da radim migraciju svih tool-ova i paralelno testiranje na win8, za sada sve bolje radi nego na win7.

A i nekultura je da se ne pomene nesto u vezi novog kernela i ostale skalamerije u win8 kad nas je vec gosn. Torvalds licno(!) udostojio svojim misljenjem ;)
Moj odgovor je - da, pokrecem Linux kao VM u win7/8 :), i kada koristim Linux sw/alate na koje sam navikao. Neki put cak imam i 8 CentOS/Ubuntu VM podignutih.

Ipak, Windows je nezamenjiv za test/develop/gaming/desktop makinu.

P.S.

Ovi kojima se bave temom "Metro - to be or not to be", savetujem da khm.. "rutuju" Win8 ;)

Xander

pre 10 godina

Ako koristiš osmicu na računaru sa touch screen-om, metro ima neku logiku. Ja sam ženi kupio laptop sa touch screenom i preinstaliranom osmicom. Koliko vidim, lepo se navikla na njega. A ja....na racunaru imam staru dobru sedmicu i najezim se kad me zena zovne da joj "nesto namestim" na njenom racunaru. :-D

Legionar

pre 10 godina

Win 8.1 brz,stabilan,pouzdan.Metro je osvezenje,koje Win podize na novi nivo.Jednostavno nisam nasa zamerku za win 8.1 na svom desktopu.

Petar

pre 10 godina

Kuda ide današnja tehnika... Hteli su da naprave operativni sistem koji je za ljude koji nisu vični da rade na istim... Veću glupost odavno nisam čuo... Gde je nestalo ono da se čovek malo potrudi, kako bi u životu nešto dobio... Kao što kaže jedan od modifikovanih Marfijevih zakona: Napravi sistem koji i budala može koristiti, pa će ga samo budale i hteti koristiti...

Lj

pre 10 godina

Taj Miler je mnogo bolje placen nego sto je pametan. Cenim da nece jos dugo opstati u MS. MS-u je ostao jos poslovni deo trzista koji su mu prepustili glavni konkutrenti (android i iOS) i tu treba da se fokusira a sve drugo sto "uhvati" sa strane mu je bonus. Ali ne, oni su alavi i hoce sve da pokriju taman i na ustrp stalne klijentele. Ako tako nastave, za par godina nece ih biti. Ranije su se izvlacili u "ovakvim" situacijama i bili pobednici ali sada su se stvari malo promenile i ako se brzo ne prilagode i ne promene stav, eto nas uskoro na PC androidu.

Dejan

pre 10 godina

Pravo pitanje je zašto je Mikrosoft, kome su glavni korisnici mase zaposlene na kancelarijskim poslovima svake vrste, a kojima su glavno oružje miš i tastatura, odlučio da izbaci operativni sistem profilisan za korisnike mobilnih telefona. I jedini odgovor koji je Mikrosoft mogao da da na to pitanje je bio da smeni svog direktora.

mcmurphy

pre 10 godina

Vidim mnogo komentara, a malo vas je probalo osmicu. Apsolutno sve radi odlicno kao i na sedmici, a da pri tom nisam ni malo povrsan u koriscenju racunara.

dalje

pre 10 godina

Nemaju sta drugo da ponude a da prodaju! Xp je pregazilo vreme, 7-ica nemoze vise da se upgrade-uje jer toboze, matora je i ne zadovoljava kriterijume, a 8 je ono sto je najbolje! Ne krijem da je na tabletima potreban ako ne i neophodan touch, ali u firmama gde se radi (99,99 procenata) on je nepotreban i nije potrebno da ljudi bilo gde menjaju nacin rada! Sta ce samo da izmisle u 9! Pokrecete mislima automobile?

Damir

pre 10 godina

Metro mi je blago receno uzasan.
Za sve one koji vole stari izgled,ukucajte"skip metro suite"
Na youtubu i kraj price.
Pobeda je nasa,neprijatelj je izgubio rat!

Kako je propao Windows 8

pre 10 godina

Stavili su Metro da se NSA ne bi mnogo mučila oko identiteta vlasnika PC. Samo fali da te pita za krvnu grupu, broj cipela....

Dex

pre 10 godina

Win 8 je dosad najstabilniji i najbrzi windows a vi neznalice pricajte sta hocete. Stavite kompjuter da vam se odmah upali na desktop i metro necete ni da vidite. Mada ne znam sta vam toliko smeta. A ovi koji se zale da im ne radi, jednostavno, me znaju da koriste i odrzavaju racunar. Kad to nauce bice i zadovoljni sistemom.

Volim Kardeljevo, mrzim Linux

pre 10 godina

"Izaberite lepo jednu linux distribuciju (ima ih na desetine hiljada pa je izbor velik), "

To je odlično za kompatibilnost! Mislim, ionako 99% vas hakera na hiljadama distribucija koristi samo aplikacije u Chromeu i Firefoxu.

Haug

pre 10 godina

Win8 za razliku od predhodnika radi bez greske, imao sam i Win7, a komp je dosao uz Vistu. I ako je masina stara, Win8 ju je oziveo!

Win 8.1 ne mogu da instaliram jer moj procesor kako instalacija kaze ne podrzava LAHF/SAHF i PrefetchW, za sta god im to bilo potrebno... U pitanju je vec zastareli Pentium D 3ghz (dva jezgra).

Pitanje je bilo zasto je METRO nametnut... Moje misljenje da bi se lakse prodavale aplikacije, igrice, itd. preko Microsoft naloga. Ali izgleda kul.

Maks

pre 10 godina

@ (Blaza, 18. februar 2014 19:42)
@ (mrgud, 18. februar 2014 19:01)

Appleov OS X uopšte nije ni nalik na Windows 8, niti je ograničen samo na neke osnovne funkcije.

Na primer, u ovom članku se za MS kaže "U jednom trenutku, kompanija se osetila kao da je priterana uza zid. Ukoliko pokuša da doda moćnu novu funkciju, obični korisnici će odustati. Svaki put kada Microsoft vrši korisničke testove poput onih sa brojnim virtuelnim desktopovima, obični korisnici se zbune – što je dovelo do odluke da se ta funkcija ukine."

Virtuelni desktopovi na OS X postoje još odavno (nisu ukinuti) i evo kako ta funkcija izgleda: http://www.youtube.com/watch?v=lng223L_-2w

Evo ti video i iz 2007. godine da vidiš da je i tada OS X imao virtuelne desktopove: http://www.youtube.com/watch?v=YC01oz_YXQ4

Kao što može da se vidi u video snimku, napredni korisnici nisu ostali zakinuti za neku bitnu opciju koja se tiče virtuelnih desktopova na OS X, iako je Apple napravio interfejs koji je poprilično lak za korišćenje. Ako je nešto user-friendly to nikako ne znači da je ograničeno samo na neke najprostoje funkcije, niti interfejs koji je komplikovan za korišćenje automatski znači da neki program ima veće mogućnosti.

Dobar interfejs bi korisniku maksimalno trebalo da olakša korišćenje programa bez žrtvovanja funkcionalnosti... Znači kao Appleov Mission Control što ima sve mogućnosti koje bi program za virtuelne desktopove trebalo da ima, ali je i dalje lak za korišćenje.

Rango

pre 10 godina

Metro je FANTASTIČAN u touch screen okruženju. Nije brz kao android, čak ni na ultrabook-u koji ima i7 i 8gb rama (plus integrisana 4400 Intel grafika), ali to je i razumljivo s obzirom sto se sve dešava ispod haube win 8 sistema. Odgovor na komande je primjetno sporiji od npr high end android tableta ili telefona sa snapdragon čipom.

dzoni

pre 10 godina

@todor
Sto volim to da slusam kako se win 8 bootoje duplo brze nego sedmica i ako je totalno netacno..a uporede svez win 8 sa starom instalacijom sedmice na kome su bezbroj glupost instaliranih i ubacenih da se startuju zajedno sa windowsom...u sedmici odes u msconfig ,startup i iskljucis sve (jer su sve 100% nepotrebna startovanja) i na prosecnom racunaru sedmica se onda startuje za 15 sekundi .
O metrou kao vrhuncu gluposti za destop ne bi trosio mnogo reci..samo cu napisem da i ako vec postoji 2 godine microsoft i dalje ne ume da ubaci svoj glavni softver tj office u taj metro.
A sve aplikacije za metro su spore da samo izgubis zivce ..na mom desltopu core i7 ,8gb rama i naprostija metro aplikacija se otvara za min 5 sekundi ..na laptopu starom 10 godina koji i dalje imam single core 1.6 ghz ..windows xp ,office se otvara za delic sekunde.
Evo i aplikacija b92 ..znaci core i7 ..malopre sam probao ..otvarala se 10 sekundi u osmici..na androidu i tabletu delic sekunde i ako je core i7 jedno 100 puta brzi od procesora u ovom tabletu.

Zoki

pre 10 godina

Ispod haube, Windows 8 je odličan, ali to su stvari koje se ne vide. U 8.1 su imali šansu da poprave stvari, nešto su uradili ali nije bilo dovoljno. A rešenje je bilo vrlo jednostavno, čak je i postojalo u prvim varijantama Windowsa 8, dok je bio u razvoju: Windows Classic kao opcija.
Sada imaju situaciju da kompanije koje imaju volume licenses koriste pravo da instaliraju Windows 7 na računare zaposlenih, umesto Windows 8. Time se odriču mnogih dobrih stvari koje Win 8 nudi, da bi zadovoljili potrebu korisnika da zadrže poznati GUI.

znalac_

pre 10 godina

Win8 je sjajan, ozbiljan i minimalisticki OS..Napravljen je za sledecu generaciju uredjaja i tek ce biti stabilizovan i optimizovan. Svako ko na desktop zeli da stavlja slikice i ikonice nek uzme stariji win ili teen android.. Problem je sto bi svi sad na stare masine nov os..Ne ide..kao alufelne na juga..
Windows 8.1 se kao druga verzija vec meri sa android 100.0.. Ne gresi microsoft,samo kasni..

DoVlA

pre 10 godina

Zato da bi mogli da se snadju i korisnici sa nizim IQ, da ne upotrebim neki drugi izraz. Kada sam ja dobio prvi racunar, bilo je samo "C:\>". Dobri stari DOS i to je bilo to. Sad računar može i malo pametniji mačak da koristi...:)

eskalacija nasilja vodi samo jednom

pre 10 godina

Ne znam da li je Windows 8 napravljen za neznalice i retarde, ali znam da za pocetnike sigurno nije. Dajte pocetniku (nebitno imao 5, 50 ili 100 godina) iPhone i WP, iPad i Surface i OS X i Windows 8 i 99% ce se lakse navici/snaci na OS X/iOS.
Windows 8 mi nekako deluje najbolje za sizofrenicare, imaju nesto zajednicko - dvostruku licnost

Nemanja

pre 10 godina

Prica o ovim "obicnim" korisnicima kao da je '95 godina, pa ni ti korisnici koji nisu previse zahtevni se sigurno u 2014. godini ne susrecu prvi put sa desktopom.

Nebojša Gojnić

pre 10 godina

Izjava sa kraja 3. pasusa
"... ali da će njegove blagodeti vremenom uvideti i zahtevniji korisnici"

je u potpunoj suprotnosti sa izjavom iz 6. pasusa
"Sa druge strane, Metro nije prilagođen osobama koje taj sadržaj stvaraju – osobama kojima je potreban multitasking, koje pokreću virtualne mašine i rade druge kompleksne stvari"

Ako sistem nije prilagođen kompleksnim zadacima(6. pasus) kako će onda i zahtevniji korisnici uvideti njegove blagodeti(3. pasus)?
Gospodine Miler da li ste sigurni da ne obmanjujete prvo sebe pa posle i sve ostale?

Žalosna je činjenica da se ovaj operativni sistem i dalje zove Windows (množina!), bolje da ga preimenujete u "A Window", manje ćemo se osećati prevareni. Ovako kupiš 5, a dobiješ samo 1.

Da ne govorimo o groznom izgledu oštrih ivica. Da ste makar ubili po jedan pixel po ćoškovima, ovako ne izgleda ni kao "beta" verzija već kao tek započeti "alpha preview".
Šta reći: jeste da se teško koristi ali se to kompenzuje time što je ružan!

Walter White

pre 10 godina

Windows 8.1 + Classic Shell = Najbolji i najbrži windows ikada
Trebalo mi je nekoliko dana da se naviknem na osmicu, sada se nikad nebi vratio na sedmicu... a poredenja sa XP su smešna u najmanju ruku.

gorankx

pre 10 godina

najbolji su ovi što sada preporučuju linux koji većina korisnika ne može da instalira a da mogu nema nijakve vajde jer su sve dustrubucije bezveze i ocajno slabe u poredjenju s wind.

Duci0167

pre 10 godina

Kakv bre za pocetnike pa morao sve da isprevrcem da vidim gde se gasi ili control panel kako funkionise. Nervira me to siljenje i nametanje! Dobre ideje i platforme su dovoljna reklama samom sebi. Kupim laptop a uz njega samo drajveri za Win8. E neces majke ti ga ... Namucih se ali sedmaja instalirana. Sve me podseca na nametanje google+ !!!! Aman,necu i necu! I ne prmetim kad mi obican nalog prebaci na google+ pa onda pocinju da smaraju za medalju.

Brtcha

pre 10 godina

Win 8 je dobar za mobilne platforme i net-freakove, ali je totalni šamar u facu korisnicima desktop računara.
U suštini dobijate win7 poružnjen do te mere da radi marginalno brže (svaki OS je suerbrz kad je sveže instaliran, testirao sam na istoj konfiguraciji svežu sedmicu i osmicu, poboljšanje je marginalno)sa (Metro) start menijem koji je sad fulskrin aplikacija koja se pokreće čim se uloguje u računar (svaka aplikacija koju sam pokretao je izlazila iz metroa na desktop, pa se tek onda pokretala), odsustvom start menija na desktopu, 4 klika za šatdaun (nema shutdown opcije čak ni u task menadžeru, jedini način da se sistem ugasi, mimo dugmeta napajanja, je miš u gornji desni ćošak -> settings -> power -> shutdown), mnoge sistemske opcije koje su bile dostpne u windows 7 sistemu su ili nepostojeće ili osakaćene.
Mislim, fulskrin start meni aplikacija je kul i shvatam zašto je korisna, i pojednostavljen vizualni stil je smanjio hardversku zahtevnost, ali to je mogao biti i dodatak windows 7 sistemu, a ne zaseban OS... trenutno stanje stvari po mom mišljenju ovo "ostvarenje" svrstava u Vista2.1 kategoriju, jer mi se čini da su od izlaska Viste samo krpili masu problema koje su sa njom i doneli, a sad su preko osrednjeg odela zašili pink leopard dezen sa cirkonima - ako vam se sviđa, oduševiće vas, ali ako vam se ne svidi, mrzećete ga...

JabukaVentilator

pre 10 godina

Microsoft mi je i dalje smešan pošto se računar gasi "u Startu". Mislim, ironije li. Iritira me kad instaliram program (ne app) on je zakači u Metro delu. Zašto ih ne odvoje potpuno, MS je meni tu neodlučan. Ili ako koristiš tablet sa WP8.1 imaš i desktop deo koji je tu potpuno nefunkcionalan, pogotovo na manjim ekranima? Gde je tu logika? Problem je što MSFT želi sve! I Desktop i Laptop i Tablet jednim udarcem, mislim da to nije dobro za korisnike, koji su pokazali svoje "oduševljenje" ovim sistemom. Windows 8 je fina zamisao ali po meni bolje da je ostao na konceptu. Ili da su ga razvili oko aplikacija a ne i oko desktopa. Nije mi u redu jer se obe strane osećaju prevareno. :/

Branko

pre 10 godina

Toliko su ga pojednostavili da ja posle godinu dana i dalje ne znam da ga koristim. Sve komande su sakrivene po coskovima izvan ekrana. Windows 8 (ukljucujuci i 8.1) je najmanje intuitivan operativni sistem koji sam probao u poslednjih 10 godina. I u najegzoticnijim distroima linuxa bih za nedelju dana provali kako se sta koristi. Jedini spas za Microsoft je sto imaju prakticno monopol na desktop racunarima i ljudi nemaju izbora nego da se navikavaju na gluposti. Jedina kvalitetna aplikacija za taj OS je CLASSIC SHELL koji vam donekle vraca vizuelni utisak sedmice i cuveno start dugme. Preporucujem svakome ko ne voli osmicu da ga skine i proba, vec ga 10 miliona ljudi koristi.

cm11

pre 10 godina

Instalirao 8.1 na lap da ga isprobam posle sedmice. Prvi sok je bio metro, nista ne shvatam gde sta, malo klasican desktop malo metro, dzumbus totalan. Lepo sam namestio da se butuje direktno na desktop, instalirao start is back, i vise nikada necu da vidim metro. Uz ove dve opcije mogu da kazem da sam zadovoljan kako radi.

Pera

pre 10 godina

Nije nova ideja, a nije ni MS-ova. Pristup "olaksati zivot sto vecem broju pocetnika" vec duze koriste mnoge linux distribucije, na prvom mestu Canonical sa Unity okruzenjem i multifunkcionalnim "dash-om". Ideja uopste nije losa, ali je MS uspeo da se "upuca u nogu" nedostatkom opcije za promenu default okruzenja, pa su napredni korisnici bili prinudjeni da se dovijaju putem skripti, precica ili third party alata ne bi li ih po ucitavanju docekao pravi desktop umesto "Houswife edition" verzije istog (u prevodu "edicija za domacice"). MS-u je trebalo vise od godinu dana da shvati taj propust sto je dodatno uvredilo korisnike, jer je MS u tom periodu vise osluskivao i vrednovao reakcije pocetnika nego dugogodisnjih korisnika.

U medjuvremenu, ako tek pocinjete da koristite racunar, a nemate averziju od tehnologije i ucenja novih stvari, toplo bih vam preporucio nesto potpuno drugacije, besplatno, bezbedno, inteligentno, jednostavno - recju genijalno: http://manjaro.org/

zg

pre 10 godina

budimo realni, temeljni problem metroa je taj što je nesnošljivo ružan. Kombinacija boja, pravokutna geometrija, nemaštovitost... doima se kao da ga je dizajnirao prvak Jugoslavije u socrealističkom grafičkom dizajnu. Win 8 je naprosto RUŽAN. O funkcionalnosti se može raspravljati, no jedan OS X koji nije ništa pretjerano funkcionalniji od Win-a izgleda 100x ljepše i zato ga korisnici koriste lakše i bezbolnije. Da su se potrudili malo više oko dizajna, imali bi manje kritika.

andr.id

pre 10 godina

Uzas od operativnog sistema, ne znam samo kojim obicnim korisnicima je namenjen kad ne znaju ni u taj metro da udju, radim u podrsci za jedan program svako se zali na njega i ne znaju nista da ga koriste, a o uzasu nekompatabilnosti 64-bitnog operativnog sistema da ne pricam. Uvek sam bio za windows ali ovo je previse udar na vecinu korisnika, i treba da propadnu ako ovako nastave da se bahato ponasaju!

kali

pre 10 godina

@gagi sve je stvar ukusa, a drugo da ki si probao ili barem pokusao da koristis linux neko vreme i probao da iskoristis skoro pa max? Da jesi ne bi tako pricao. Linux se ne koristi kod obicnih korisnika iz razloga sto je do skoro bilo "tesko" instalirati na pcu, morao si da znas nesto u kozoli da radis (meni je bilo tesko tamo 2005, ako ne i ranije kada sam poceo da koristim). Medjutim danas postoje distribucije koje su bas lake za koriscenje (Ubuntu, Kubuntu, Mint). Jos nesto, proveri koliko u % se koristi win a koliko linux na serverima, pa reci da ne valja. ;-)
p.s. Da se razumemo, ja koristim i win na lap topu (tu imam i linux), jer zelim da pratim kako se razvija, i dobar je, 8.1 je oke, i jedva cekam w9, ali za rad i posao koristim dis. Kali, veruj mi od kako je koristin, otvorili su mi se novi horizonti. :-D :-D :-D
Pozdrav

Ivan

pre 10 godina

Koristio sam legalnu verziju sedmice home premium 32bit sve dok nisam promenio maticnu plocu, procesor i ubacio 8gig rama... tu 32bit verzija nije imala vise sta da trazi, pa sam presao na win8.1 64 bit... i nisam se pokajao, sav stari hardver je prepoznao, radi HP skener iz 2003, canon stampac iz 2006, creative x-fi music iz 2007... jedino ne radi hauppauge pvr-150 tv tuner karta, prepoznata je, instaliran je driver, ali nema tv signala, a to nije do microsoft-a vec do hauppauge-a koji je napravio kartu koja ne radi na 64bit i vise od 3giga rama, tv signal se pojavi kada se u msconfig spusti memorija na 3gig.. graficka kartica radi sa legacy driverima, a to je opet do amd-a koji je prestao podrsku za HD4670 a ne do MS-a. Svi programi koje sam koristio na sedmici rade i na osmici, cak i neke igre iz 2006, 2007, rade bez problema... a prednost 64bit sistema je vise nego ocigledna i na 32bit se vise ne bih vracao. A metro, i ne znam da postoji, odmah sam stavio Start8, a moze da bude zabavan, ponekad udjem tamo da pogledam kalendar, vreme, prognozu itd... ja zaista ne vidim sta to vama ne valja, sta je to krs i uzas...

Nemacko

pre 10 godina

Dobro je rekao covek neke stvari su zaista lakse slanje maila,skidanje aplikacija iz storea, brisanje app itd. ( govorim za pc verziju mobilnu jos nisam probao) moze li mi neko reci da li se moze nekako igra skinuti i instalirati mimo windows storea?

Nikola

pre 10 godina

Ne znam sta ne valja? Meni je toliko vrhunski, toliko mi olaksava koriscenje i pracenje onog sto me zanima!!! Ne bih ga menjao ni za sta, kao ni svoj Windows Phone.

Ivan

pre 10 godina

Pa debilno objašnjenje. Ok, ostavite Modern interfejs da bude primaran. Ali zato dajte desktop korisnicima da jednim klikom ugase Modern start screen, glupe swipe gestove i Charms ako ne žele to da koriste.

Rango

pre 10 godina

Dobio sam minuse zato što sam napisao da je Metro sporiji od android tableta ili telefona, kada se porede High End mašine. Zašto vam je to tako teško priznati - činjenica je da nema posebno brz odziv!! Dodir kasni u poređenju sa androidom /snapdragon chip, što je, opet kažem, razumljivo - win nikad nije bio posebno brz, ali vjerujem da je super stabilan, nisam imao uzrokuju da mu testiram stabilnost. Meni se Metro dopada, ali ne kontam vas zaludjene fanove koji ne možete priznati lose strane koje taj sistem ima.

ja

pre 10 godina

jednostavno, lose podnosim prisilu i uopste autoritet stoga ne prihvatam da mi se bilo sta nametne. Nisam buntovnik ali sam pristalica uverenja da ispravne stvari ne treba popravljati. Windows 7 mi je previse nasminkan ali nekako mogu da ga prihvatim i koristim u svakodnevnom radu. Windows 8 radi odlicno ali je izgled toliko grozan da trenutno nemam nikakve namere da ga pocnem koristiti. Kupio sam novi laptop sa originalnim windows 8. prva stvar koju sam uradio bila je da 2 dana detaljno isprobam windows 8 i onda sam ga obrisao. Razumem da prosecan korisnik ni metro ne ume bas da koristi ali ne razumem zasto mi ostali MORAMO da se uklopimo u to. Skinuo sam besplatan program Classic Shell koji windows 8 fakticki ucini da izgleda kao windows xp ili windows 7 (po zelji). Odlicno, ali opet je prava 7-mica bolja.

ZZox

pre 10 godina

'ajmo sve zaglupiti do krajnosti!
Nipošto nećemo dodavati "napredne opcije",da mozak kome ne pregori od neočekivanih intelektualnih napora.

konfuzije

pre 10 godina

i pitanja i odgovori su "Bull's eye" ali se ne bih slozio sa zakljuckom autora.

Naucili su i jedne i druge da malo razmisle...

тупко

pre 10 godina

Аутор текста је прозвао кориснике Виндоуза да су просечних и исподпросечних вештина.
Ако је то тачно, зашто би требало да поверујемо коментаторима таквих способносити да је Виндоуз добар, брз, лак, или било шта друго?
Са друге стране, имамо анкету од пре пар година међ’ корисницима Убунта по којој се види да је већина њих врло способна и/или високо образована.
Поставља се питање: Да ли је боље да се промени удео по способности и обучености корисника , или удела оперативних система радних станица, или једно утиче на друго?
;-)

Boris

pre 10 godina

Ova tvrdnja o približavanju običnim korisnicima je malo smešna. Više mi deluje da su hteli da namlate pare od prodaje raznih programa preko shopa.
Win8 možda pokriva potrebe običnih korisnika da odu na fejs i slušaju muziku, ali je dosta teže upotrebljiv za profesionalnu upotrebu. Baš lepo što su ostavili polufunkcionalni desktop, li mogli su makar da ne diraju podešavanja.
Inače, baš me zanima, kako bi ovaj majkrosoftovac objasnio stavljanje i forsiranje Metro interfejsa na win server edicijama? Da li su nametavali da i administraciju servera olakšaju poćetnicima. Koliko li ima običnih korisnika koji će pored slušanja muzike i belajanja po fejsu, da podešavaju domenske mreže, sql servere ...

MM

pre 10 godina

Ne znam za vas ali meni je taj Metro prelep, kao uopšte sav taj novi vizuelni identitet Microsoftovih proizvoda i usluga. Većina računara na svetu ionako služi za društvene mreže i čitanje vesti i blogova. Računari koji se koriste za rad uglavnom ni nemaju Win8

Step by Step by Marky Mark

pre 10 godina

Ovo je potpuna istina! Zato update za Windows 8.1 ima neka poboljšanja za koja ljudi tvrde da su trebala biti već u 8. E nisu! Nego su nas prvo naterali da uvežbamo Windows 8 godinu dana, pa su nam onda postepeno dali malo više mogućnosti. Kako ovde na komentarima svi vrište da još koriste XP, takva strategija je očigledno veoma uspešna i potrebna. Inače većina tih znalaca sa XP ni dan danas ne zna da postoji ALT-F4 ili CTRL-Tab ili Windows-Break itd. Treba nas naterati na novo, korak po korak.

Mita

pre 10 godina

Koristim i metro i desktop i mogu reci da mi windows 8 ni malo ne smeta, jete da treba vemena da se naviknes ali se isplati... i jos ako se updejtuje na 8.1 ...
Ja sam mojim windowsom zadovoljan :)

Todor

pre 10 godina

Napredan sam korisnik i win 8 mi je daleko bolji od 7. Postoji niz argumenata i cinjenica. Meni je samo dovoljna da se boot-uje duplo brze, da mi je pretraga programa, fajlova i interneta objedinjena, preglednija. Da u metro startu mogu da pinujem veci broj programa koje koristim, da mi je sinhronizovano sa nalozima tj. kontaktima, kalendarom, mail-om, cloud-om itd. Meni nije problem da se naviknem na novo okruzenje i kada sam se navikao mnogo mi je produktivnije okruzenje windows 8-ice. Druga stvar Windows 8 je pravljen tako da bude laksi i konpatabilniji sa touchscreen uredjajima (realno je lakse da kliknes na nekom ultrabook-u sa touchcreen-om na onu kockicu nego da gadjas neke prozore i njegove sitne detalje. ko je koristio sedmicu sa touchscreenom razumece)

Torvalds

pre 10 godina

Svim M$-Windows mazohistima godinu dana unapred cestitam 2 pune decenije zamajavanja sa najvecom didzu-bidzom u istoriji IT-a!
Istim povodom svima njima poklanjam po slobodnom izboru i ukusu po jednu distribuciju Linux-a - izvolite, birajte -> distrowatch.org

Bata Bole

pre 10 godina

Promjene su uvijek dobre, samo problem je što ljudi ne žele da pređu na nešto novo. Kod nas još uvijek vlada politika "zašto da menjamo ono što je već dobro?", ne znajući da je to novo još bolje od tog starog. Vjerujem da je većina ljudi koja je prvi put sjela za XP gledala u njega kao danas što gledaju u Win8. Sumnjam da su sve znali gdje je šta na XP kad je izašao. Jednostavno, niko neće da uloži malo vremena i truda da istraži novu teritoriju. Ja Win8 koristim i za rad i za socijalne mreže i moram naglasiti da je sistem odličan! Kome se ne sviđa Metro može preći na desktop u jednom kliku miša, čemu frka oko tog Metroa? Možda je i taj klik pretežak...

Aleksandar

pre 10 godina

Obicni korisnici ne znaju sta je Ubuntu,Linux itd. Vecina cak i ne zna ni sta je Macintosh. Garantujem da ako pitate 10 komsija sta je Macintosh,jedan ce da zna odgovor,zato sto ima manje od 30. A opet,moji roditelji koji nisu znali da upale komp,sad znaju da koriste Windows 8 jer je po njima,mnogo jednostavniji za koriscenje od Windows 7. Trziste je za sve,ne samo za vas programere i gejmere,vec i za ljude koji misle da je Rom memorija,nova Cecina pesma.

Stefan

pre 10 godina

Izaberite lepo jednu linux distribuciju (ima ih na desetine hiljada pa je izbor velik), odaberite Desktop okruženje koje vam odgovara (Kde, gnome, xfce, lxde, mate, cinnamon itd. ima ih na desetine) I uživajte kao ljudi. Za početnike preporučujem Linux Mint ili Elementary OS koji ja lično koristim iako više nisam newbie jer je apsolutno prelep i što je najvažnije: on ljeti.

kako stvari stoje

pre 10 godina

u 8.1 se na start screen-u više ne generišu tile-ovi kad se instalira nova aplikacija. sad je jasno zašto - da ne dodje do zatrpavanja tj zbunjivanja korisnika ranga domaćice. na tom tragu je i pojava novog tile-a - hrana i recepti koji se pojavljuje kod 8.1 :)
ko ne voli metro tj pc korisnik - lako se u dva poteza praktično eliminiše metro shell.
uz eventualno dodavanje start button-a u desktop modu (zbog reklame nije moguće da kažem koja je to freeware aplikacija, ali se lako google-uje) - eto optimizovane sedmice sa integrisanim cloude-ingom (SKYDRIVE, pogotovu u simbiozi sa office 2013).
zaključak: komentari da je 8 krš u odnosu na 7, mogu da daju samo oni za koje je metro i napravljen.

genius

pre 10 godina

Poznato pravilo MSa je da posle dobrog ide loš OS.
XP, Vista, 7, 8...
Uvek imate teletabise koji će da se kunu u svaki novi, ali kao što rekoh - teletabisi...

sx

pre 10 godina

Znači pravili su OS za početnike i neznalice, a oni koji su im već dali pare za prethodni OS su izvisili. Baš lepo brinu o svojim kupcima. Koristim win od kad postoji. Više ne. Prelazim na Linux.

daemon74

pre 10 godina

Pih... what a storm of *hit :o)

A arhitektura OSa (win8), dame i gospodo? Any thoughts?

Po meni je kao to malko bitnije da prelomim i da se odlucim za novi OS - i odlucio sam se za win8, vec sam poceo da radim migraciju svih tool-ova i paralelno testiranje na win8, za sada sve bolje radi nego na win7.

A i nekultura je da se ne pomene nesto u vezi novog kernela i ostale skalamerije u win8 kad nas je vec gosn. Torvalds licno(!) udostojio svojim misljenjem ;)
Moj odgovor je - da, pokrecem Linux kao VM u win7/8 :), i kada koristim Linux sw/alate na koje sam navikao. Neki put cak imam i 8 CentOS/Ubuntu VM podignutih.

Ipak, Windows je nezamenjiv za test/develop/gaming/desktop makinu.

P.S.

Ovi kojima se bave temom "Metro - to be or not to be", savetujem da khm.. "rutuju" Win8 ;)

nemanja

pre 10 godina

pa za tu najobicniju upotrebu racunara kao sto je internet, muzika i filmovi ja bih pre instalirao neku linux distribuciju ubuntu, mint ili neku slicnu. prvo su besplatne a drugo za te oanovne stvari potpuno menjaju windows.

Mavericks OS X

pre 10 godina

Ocajan teletabis izgled, ruzan i uzasan. Nikako da naprave dobro okruzenje za poslovne i kucne korisnike, inace sam sistem nije toliko los po pitanju stabilnosti i dodatnih opcija kao sto je pojednostavljena reinstalacija (refresh).

sky

pre 10 godina

I Metro, i live tiles i sve mogu da razumem. Ali onako "isprane" boje i ,po meni, glup flat dizajn, ne razumem. Svi su nesto u fazonu flat dizajna. Win 7 deluje nekako futuristicki, a Win 8 kao papir, karton. Office 2013 mi je jos veca katastrofa. Toolbar totalno flat, sve je svetlo cak i kad se odabere dark gray. Meni je to naporno za oci.

znalac_

pre 10 godina

Win8 je sjajan, ozbiljan i minimalisticki OS..Napravljen je za sledecu generaciju uredjaja i tek ce biti stabilizovan i optimizovan. Svako ko na desktop zeli da stavlja slikice i ikonice nek uzme stariji win ili teen android.. Problem je sto bi svi sad na stare masine nov os..Ne ide..kao alufelne na juga..
Windows 8.1 se kao druga verzija vec meri sa android 100.0.. Ne gresi microsoft,samo kasni..

Blaza

pre 10 godina

"Microsoft je dizajnirao svoj Metro interfejs za „osobe koje nisu vične korišćenju kompjutera i koje samo žele da na lep prost način obavljaju najosnovnije funkcije“.

Znaci, hteli su sa preotmu dobar deo korisnika Apple-a.

Mavs

pre 10 godina

Metro (koji se više ne zove tako) nam je ,,nametnut" da bi MS na silu progurao tržište za RT aplikacije. U praksi je uradio suprotno. Pokušaji MS-a da ovo odbrane su mi sada posebno žalosni, pošto su otpustili šefa Windows divizije upravo zato što je W8 prošao tako kako je prošao.

Vladica

pre 10 godina

Sto su nametnuli metro za laike - razumem,

Sto su izbacili X u cosku, vec metro app gasis povlacenjem MISEM do dna- slabo raziumem
Sto misle da svi vole i koriste socijalne mreze, i ne mogu da zive bez njih na desktopu - jos slabije razumem - metro i sarene plocice sa informacijama imaju smisla na WinPhone, ali ne bas u poslovnom okruzenju na desktopu

Sto su tek u 8.1 dali da moze napredni korisnik da podesi boot-to-desktop - ne razumem

Sto su izbacili funkcionalnost start menija i search funkcije u istom kada si u desktop modu, vec te WIN+F baca u mod za laike (da se ne izrazim gore)- e to ne oprastam i to je jedan od glavnih razloga zasto sam se i vratio na Win 7.
Neka lepo pri instalaciji pitaju - zelite li da blejite u FB ili da radite, i lepo instalira Metro ili Desktop kao primarno, s tim da kada je Desktop - onda to bude mnooogoo vise oslonjeno na interfejs Win 7, a da se Metro samo pri eksplicitnom pozivu pojavljuje... a ne da te slucajni dodir na win dugme baci u metro... da ne kazem da bih voleo Win 9 koji ima opciju da ne postoji metro, vec samo desktop interfejs

Nije Nego

pre 10 godina

Moram da reinstaliram W8! Mora da je pokvaren, kad uključim računar on ode desktop, a ne na metro! Možda neko iz redakcije može da mi pomogne?

c64

pre 10 godina

Jedan klik misem i eto nas u standardnom desktop okruzenju. Ja taj Metro vise ni ne registrujem da postoji, vec sam i zaboravio kada sam instalirao 8.1 cisto iz radoznalosti i sve mi radi najnormalnije, mozda cak i bolje nego u Win 7, prodju i nedelje da niti gasim niti restartujem komp, tako da stvarno ne razumem cemu tolika fama. Kome se svidja neka koristi, a kome ne ima raznih operativnih sistema, za svaciji ukus, navike i potrebe.

Dex

pre 10 godina

Win 8 je dosad najstabilniji i najbrzi windows a vi neznalice pricajte sta hocete. Stavite kompjuter da vam se odmah upali na desktop i metro necete ni da vidite. Mada ne znam sta vam toliko smeta. A ovi koji se zale da im ne radi, jednostavno, me znaju da koriste i odrzavaju racunar. Kad to nauce bice i zadovoljni sistemom.

Biopro

pre 10 godina

Win D i eto mene u desktopu. Win Q i eto meni pretrage aplikacija u Start ekranu. Win X i eto menija za komandni prompt, computer management, shut down i powershell. Win P i eto menija za projektor ili drugi ekran. Sve je lako u Win 8.1 ako se potroši 5 minuta da se nauče skraćenice sa tastature, što posebno godi profesionalcima sa linuxa kojih ovde ima puno, jer oni žmurećki pajpuju output iz jednog procesa kroz grep pa u drugi proces. Sve to ima i Win 8.1 u PowerShell-u i još mnogo više.

Lj

pre 10 godina

Taj Miler je mnogo bolje placen nego sto je pametan. Cenim da nece jos dugo opstati u MS. MS-u je ostao jos poslovni deo trzista koji su mu prepustili glavni konkutrenti (android i iOS) i tu treba da se fokusira a sve drugo sto "uhvati" sa strane mu je bonus. Ali ne, oni su alavi i hoce sve da pokriju taman i na ustrp stalne klijentele. Ako tako nastave, za par godina nece ih biti. Ranije su se izvlacili u "ovakvim" situacijama i bili pobednici ali sada su se stvari malo promenile i ako se brzo ne prilagode i ne promene stav, eto nas uskoro na PC androidu.

Čika Paja

pre 10 godina

Ni ja ne volim Metro okruženje, ali koristim Windows 8 bez problema. Postoje načini da se radi kao i do sada, u desktop modu. Evo rešenja:

http://windows.about.com/od/customizingwindows/tp/The-Five-Best-Free-Start-Menu-Replacements-For-Windows-8.htm

Rango

pre 10 godina

Metro je FANTASTIČAN u touch screen okruženju. Nije brz kao android, čak ni na ultrabook-u koji ima i7 i 8gb rama (plus integrisana 4400 Intel grafika), ali to je i razumljivo s obzirom sto se sve dešava ispod haube win 8 sistema. Odgovor na komande je primjetno sporiji od npr high end android tableta ili telefona sa snapdragon čipom.

Rango

pre 10 godina

Dobio sam minuse zato što sam napisao da je Metro sporiji od android tableta ili telefona, kada se porede High End mašine. Zašto vam je to tako teško priznati - činjenica je da nema posebno brz odziv!! Dodir kasni u poređenju sa androidom /snapdragon chip, što je, opet kažem, razumljivo - win nikad nije bio posebno brz, ali vjerujem da je super stabilan, nisam imao uzrokuju da mu testiram stabilnost. Meni se Metro dopada, ali ne kontam vas zaludjene fanove koji ne možete priznati lose strane koje taj sistem ima.

Упдате

pre 10 godina

”Međutim, zašto Metro je metro postavljen kao glavni sistem bez opcije da se kompjuter upali na desktop modu?"”

Мало застарело - опција постоји у 8.1.

Legionar

pre 10 godina

Win 8.1 brz,stabilan,pouzdan.Metro je osvezenje,koje Win podize na novi nivo.Jednostavno nisam nasa zamerku za win 8.1 na svom desktopu.

Superhik

pre 10 godina

Hmmm, samo mali/nji istine recen, reklo bi se. Ali i gluposti uzasne istovremeno. Da, bas je problem staviti klik za adv usera, bilo prilikom instalacije, bilo kasnije, da off-ne metro gluposti skroz i jednom za svagda, i kraj price.
Odgovor zasto je metro primaran i takav kakav jeste, i zasto nema full metro off klika, lezi u bozanstvu danasnjice, naravno -novcu!
Vidjevsi kakve pare uzimaju, Apple i Android, a posebno Apple, od apps i slichnih modernih gluposti, apple od svojih zombija, a android od nazovi tech-znalaca, i kuda se citava stvar krece. MS je naravno htio da na isti nacin uzme easy lovu, a i da se i on ukrca na talas trenutka. (Otud je i 8-mica mogla da se kupi za 40$, racunali su prodace apps-a i sl. gluposti, more).
Ako je neka utjeha, makar covjeku bude toplo oko srca, sudeci po reakcijama na tard-metro, sto jos ima normalnih ljudi, kojima jos kako smeta da ih se svodi na majmun-korisnike.

Skeptik

pre 10 godina

Svaki drugi Windows valja, tako da ne treba nikad žuriti sa prelaskom. I Vista je bila nedonošće. Ja još uvek sa zadovoljstvom koristim Win 7, čekajući Win 9 ;-)

zg

pre 10 godina

budimo realni, temeljni problem metroa je taj što je nesnošljivo ružan. Kombinacija boja, pravokutna geometrija, nemaštovitost... doima se kao da ga je dizajnirao prvak Jugoslavije u socrealističkom grafičkom dizajnu. Win 8 je naprosto RUŽAN. O funkcionalnosti se može raspravljati, no jedan OS X koji nije ništa pretjerano funkcionalniji od Win-a izgleda 100x ljepše i zato ga korisnici koriste lakše i bezbolnije. Da su se potrudili malo više oko dizajna, imali bi manje kritika.

gorankx

pre 10 godina

najbolji su ovi što sada preporučuju linux koji većina korisnika ne može da instalira a da mogu nema nijakve vajde jer su sve dustrubucije bezveze i ocajno slabe u poredjenju s wind.

тупко

pre 10 godina

Аутор текста је прозвао кориснике Виндоуза да су просечних и исподпросечних вештина.
Ако је то тачно, зашто би требало да поверујемо коментаторима таквих способносити да је Виндоуз добар, брз, лак, или било шта друго?
Са друге стране, имамо анкету од пре пар година међ’ корисницима Убунта по којој се види да је већина њих врло способна и/или високо образована.
Поставља се питање: Да ли је боље да се промени удео по способности и обучености корисника , или удела оперативних система радних станица, или једно утиче на друго?
;-)

automehanicar

pre 10 godina

Drugim rijecima: "izasli smo u susret facebook domacicama, i selfie tinejdzerima"... Bezveze. Sta se desilo sa starim dobrim "cackanjem", "msconfig-ovanjem" i ostalim malim sitnim vratolomijama koje su nas korisnike RACUNARA razlikovali od korisnika consumer elektronike....
Ne svidja mi se to silovanje sa kojekakvim "oblacima", sharovanjem, potenciranju na instant dijeljenju sa "zajednicom"... za to su tableti, mobiteli i ostali gadzeti, komp treba da ostane komp!

Nikola

pre 10 godina

Ne znam sta ne valja? Meni je toliko vrhunski, toliko mi olaksava koriscenje i pracenje onog sto me zanima!!! Ne bih ga menjao ni za sta, kao ni svoj Windows Phone.

Nemacko

pre 10 godina

Dobro je rekao covek neke stvari su zaista lakse slanje maila,skidanje aplikacija iz storea, brisanje app itd. ( govorim za pc verziju mobilnu jos nisam probao) moze li mi neko reci da li se moze nekako igra skinuti i instalirati mimo windows storea?

Walter White

pre 10 godina

Windows 8.1 + Classic Shell = Najbolji i najbrži windows ikada
Trebalo mi je nekoliko dana da se naviknem na osmicu, sada se nikad nebi vratio na sedmicu... a poredenja sa XP su smešna u najmanju ruku.

andr.id

pre 10 godina

Uzas od operativnog sistema, ne znam samo kojim obicnim korisnicima je namenjen kad ne znaju ni u taj metro da udju, radim u podrsci za jedan program svako se zali na njega i ne znaju nista da ga koriste, a o uzasu nekompatabilnosti 64-bitnog operativnog sistema da ne pricam. Uvek sam bio za windows ali ovo je previse udar na vecinu korisnika, i treba da propadnu ako ovako nastave da se bahato ponasaju!

Petar

pre 10 godina

Kuda ide današnja tehnika... Hteli su da naprave operativni sistem koji je za ljude koji nisu vični da rade na istim... Veću glupost odavno nisam čuo... Gde je nestalo ono da se čovek malo potrudi, kako bi u životu nešto dobio... Kao što kaže jedan od modifikovanih Marfijevih zakona: Napravi sistem koji i budala može koristiti, pa će ga samo budale i hteti koristiti...

Volim Kardeljevo, mrzim Linux

pre 10 godina

"Izaberite lepo jednu linux distribuciju (ima ih na desetine hiljada pa je izbor velik), "

To je odlično za kompatibilnost! Mislim, ionako 99% vas hakera na hiljadama distribucija koristi samo aplikacije u Chromeu i Firefoxu.

mcmurphy

pre 10 godina

Vidim mnogo komentara, a malo vas je probalo osmicu. Apsolutno sve radi odlicno kao i na sedmici, a da pri tom nisam ni malo povrsan u koriscenju racunara.

eskalacija nasilja vodi samo jednom

pre 10 godina

Ne znam da li je Windows 8 napravljen za neznalice i retarde, ali znam da za pocetnike sigurno nije. Dajte pocetniku (nebitno imao 5, 50 ili 100 godina) iPhone i WP, iPad i Surface i OS X i Windows 8 i 99% ce se lakse navici/snaci na OS X/iOS.
Windows 8 mi nekako deluje najbolje za sizofrenicare, imaju nesto zajednicko - dvostruku licnost

Haug

pre 10 godina

Win8 za razliku od predhodnika radi bez greske, imao sam i Win7, a komp je dosao uz Vistu. I ako je masina stara, Win8 ju je oziveo!

Win 8.1 ne mogu da instaliram jer moj procesor kako instalacija kaze ne podrzava LAHF/SAHF i PrefetchW, za sta god im to bilo potrebno... U pitanju je vec zastareli Pentium D 3ghz (dva jezgra).

Pitanje je bilo zasto je METRO nametnut... Moje misljenje da bi se lakse prodavale aplikacije, igrice, itd. preko Microsoft naloga. Ali izgleda kul.

kali

pre 10 godina

@gagi sve je stvar ukusa, a drugo da ki si probao ili barem pokusao da koristis linux neko vreme i probao da iskoristis skoro pa max? Da jesi ne bi tako pricao. Linux se ne koristi kod obicnih korisnika iz razloga sto je do skoro bilo "tesko" instalirati na pcu, morao si da znas nesto u kozoli da radis (meni je bilo tesko tamo 2005, ako ne i ranije kada sam poceo da koristim). Medjutim danas postoje distribucije koje su bas lake za koriscenje (Ubuntu, Kubuntu, Mint). Jos nesto, proveri koliko u % se koristi win a koliko linux na serverima, pa reci da ne valja. ;-)
p.s. Da se razumemo, ja koristim i win na lap topu (tu imam i linux), jer zelim da pratim kako se razvija, i dobar je, 8.1 je oke, i jedva cekam w9, ali za rad i posao koristim dis. Kali, veruj mi od kako je koristin, otvorili su mi se novi horizonti. :-D :-D :-D
Pozdrav

JabukaVentilator

pre 10 godina

Microsoft mi je i dalje smešan pošto se računar gasi "u Startu". Mislim, ironije li. Iritira me kad instaliram program (ne app) on je zakači u Metro delu. Zašto ih ne odvoje potpuno, MS je meni tu neodlučan. Ili ako koristiš tablet sa WP8.1 imaš i desktop deo koji je tu potpuno nefunkcionalan, pogotovo na manjim ekranima? Gde je tu logika? Problem je što MSFT želi sve! I Desktop i Laptop i Tablet jednim udarcem, mislim da to nije dobro za korisnike, koji su pokazali svoje "oduševljenje" ovim sistemom. Windows 8 je fina zamisao ali po meni bolje da je ostao na konceptu. Ili da su ga razvili oko aplikacija a ne i oko desktopa. Nije mi u redu jer se obe strane osećaju prevareno. :/

Xander

pre 10 godina

Ako koristiš osmicu na računaru sa touch screen-om, metro ima neku logiku. Ja sam ženi kupio laptop sa touch screenom i preinstaliranom osmicom. Koliko vidim, lepo se navikla na njega. A ja....na racunaru imam staru dobru sedmicu i najezim se kad me zena zovne da joj "nesto namestim" na njenom racunaru. :-D

ja

pre 10 godina

jednostavno, lose podnosim prisilu i uopste autoritet stoga ne prihvatam da mi se bilo sta nametne. Nisam buntovnik ali sam pristalica uverenja da ispravne stvari ne treba popravljati. Windows 7 mi je previse nasminkan ali nekako mogu da ga prihvatim i koristim u svakodnevnom radu. Windows 8 radi odlicno ali je izgled toliko grozan da trenutno nemam nikakve namere da ga pocnem koristiti. Kupio sam novi laptop sa originalnim windows 8. prva stvar koju sam uradio bila je da 2 dana detaljno isprobam windows 8 i onda sam ga obrisao. Razumem da prosecan korisnik ni metro ne ume bas da koristi ali ne razumem zasto mi ostali MORAMO da se uklopimo u to. Skinuo sam besplatan program Classic Shell koji windows 8 fakticki ucini da izgleda kao windows xp ili windows 7 (po zelji). Odlicno, ali opet je prava 7-mica bolja.

Dejan

pre 10 godina

Pravo pitanje je zašto je Mikrosoft, kome su glavni korisnici mase zaposlene na kancelarijskim poslovima svake vrste, a kojima su glavno oružje miš i tastatura, odlučio da izbaci operativni sistem profilisan za korisnike mobilnih telefona. I jedini odgovor koji je Mikrosoft mogao da da na to pitanje je bio da smeni svog direktora.

cm11

pre 10 godina

Instalirao 8.1 na lap da ga isprobam posle sedmice. Prvi sok je bio metro, nista ne shvatam gde sta, malo klasican desktop malo metro, dzumbus totalan. Lepo sam namestio da se butuje direktno na desktop, instalirao start is back, i vise nikada necu da vidim metro. Uz ove dve opcije mogu da kazem da sam zadovoljan kako radi.

konfuzije

pre 10 godina

i pitanja i odgovori su "Bull's eye" ali se ne bih slozio sa zakljuckom autora.

Naucili su i jedne i druge da malo razmisle...

DoVlA

pre 10 godina

Zato da bi mogli da se snadju i korisnici sa nizim IQ, da ne upotrebim neki drugi izraz. Kada sam ja dobio prvi racunar, bilo je samo "C:\>". Dobri stari DOS i to je bilo to. Sad računar može i malo pametniji mačak da koristi...:)

Duci0167

pre 10 godina

Kakv bre za pocetnike pa morao sve da isprevrcem da vidim gde se gasi ili control panel kako funkionise. Nervira me to siljenje i nametanje! Dobre ideje i platforme su dovoljna reklama samom sebi. Kupim laptop a uz njega samo drajveri za Win8. E neces majke ti ga ... Namucih se ali sedmaja instalirana. Sve me podseca na nametanje google+ !!!! Aman,necu i necu! I ne prmetim kad mi obican nalog prebaci na google+ pa onda pocinju da smaraju za medalju.

dzoni

pre 10 godina

@todor
Sto volim to da slusam kako se win 8 bootoje duplo brze nego sedmica i ako je totalno netacno..a uporede svez win 8 sa starom instalacijom sedmice na kome su bezbroj glupost instaliranih i ubacenih da se startuju zajedno sa windowsom...u sedmici odes u msconfig ,startup i iskljucis sve (jer su sve 100% nepotrebna startovanja) i na prosecnom racunaru sedmica se onda startuje za 15 sekundi .
O metrou kao vrhuncu gluposti za destop ne bi trosio mnogo reci..samo cu napisem da i ako vec postoji 2 godine microsoft i dalje ne ume da ubaci svoj glavni softver tj office u taj metro.
A sve aplikacije za metro su spore da samo izgubis zivce ..na mom desltopu core i7 ,8gb rama i naprostija metro aplikacija se otvara za min 5 sekundi ..na laptopu starom 10 godina koji i dalje imam single core 1.6 ghz ..windows xp ,office se otvara za delic sekunde.
Evo i aplikacija b92 ..znaci core i7 ..malopre sam probao ..otvarala se 10 sekundi u osmici..na androidu i tabletu delic sekunde i ako je core i7 jedno 100 puta brzi od procesora u ovom tabletu.

dalje

pre 10 godina

Nemaju sta drugo da ponude a da prodaju! Xp je pregazilo vreme, 7-ica nemoze vise da se upgrade-uje jer toboze, matora je i ne zadovoljava kriterijume, a 8 je ono sto je najbolje! Ne krijem da je na tabletima potreban ako ne i neophodan touch, ali u firmama gde se radi (99,99 procenata) on je nepotreban i nije potrebno da ljudi bilo gde menjaju nacin rada! Sta ce samo da izmisle u 9! Pokrecete mislima automobile?

Kako je propao Windows 8

pre 10 godina

Stavili su Metro da se NSA ne bi mnogo mučila oko identiteta vlasnika PC. Samo fali da te pita za krvnu grupu, broj cipela....

Ivan

pre 10 godina

Koristio sam legalnu verziju sedmice home premium 32bit sve dok nisam promenio maticnu plocu, procesor i ubacio 8gig rama... tu 32bit verzija nije imala vise sta da trazi, pa sam presao na win8.1 64 bit... i nisam se pokajao, sav stari hardver je prepoznao, radi HP skener iz 2003, canon stampac iz 2006, creative x-fi music iz 2007... jedino ne radi hauppauge pvr-150 tv tuner karta, prepoznata je, instaliran je driver, ali nema tv signala, a to nije do microsoft-a vec do hauppauge-a koji je napravio kartu koja ne radi na 64bit i vise od 3giga rama, tv signal se pojavi kada se u msconfig spusti memorija na 3gig.. graficka kartica radi sa legacy driverima, a to je opet do amd-a koji je prestao podrsku za HD4670 a ne do MS-a. Svi programi koje sam koristio na sedmici rade i na osmici, cak i neke igre iz 2006, 2007, rade bez problema... a prednost 64bit sistema je vise nego ocigledna i na 32bit se vise ne bih vracao. A metro, i ne znam da postoji, odmah sam stavio Start8, a moze da bude zabavan, ponekad udjem tamo da pogledam kalendar, vreme, prognozu itd... ja zaista ne vidim sta to vama ne valja, sta je to krs i uzas...

Boris

pre 10 godina

Ova tvrdnja o približavanju običnim korisnicima je malo smešna. Više mi deluje da su hteli da namlate pare od prodaje raznih programa preko shopa.
Win8 možda pokriva potrebe običnih korisnika da odu na fejs i slušaju muziku, ali je dosta teže upotrebljiv za profesionalnu upotrebu. Baš lepo što su ostavili polufunkcionalni desktop, li mogli su makar da ne diraju podešavanja.
Inače, baš me zanima, kako bi ovaj majkrosoftovac objasnio stavljanje i forsiranje Metro interfejsa na win server edicijama? Da li su nametavali da i administraciju servera olakšaju poćetnicima. Koliko li ima običnih korisnika koji će pored slušanja muzike i belajanja po fejsu, da podešavaju domenske mreže, sql servere ...

ZZox

pre 10 godina

'ajmo sve zaglupiti do krajnosti!
Nipošto nećemo dodavati "napredne opcije",da mozak kome ne pregori od neočekivanih intelektualnih napora.

Brtcha

pre 10 godina

Win 8 je dobar za mobilne platforme i net-freakove, ali je totalni šamar u facu korisnicima desktop računara.
U suštini dobijate win7 poružnjen do te mere da radi marginalno brže (svaki OS je suerbrz kad je sveže instaliran, testirao sam na istoj konfiguraciji svežu sedmicu i osmicu, poboljšanje je marginalno)sa (Metro) start menijem koji je sad fulskrin aplikacija koja se pokreće čim se uloguje u računar (svaka aplikacija koju sam pokretao je izlazila iz metroa na desktop, pa se tek onda pokretala), odsustvom start menija na desktopu, 4 klika za šatdaun (nema shutdown opcije čak ni u task menadžeru, jedini način da se sistem ugasi, mimo dugmeta napajanja, je miš u gornji desni ćošak -> settings -> power -> shutdown), mnoge sistemske opcije koje su bile dostpne u windows 7 sistemu su ili nepostojeće ili osakaćene.
Mislim, fulskrin start meni aplikacija je kul i shvatam zašto je korisna, i pojednostavljen vizualni stil je smanjio hardversku zahtevnost, ali to je mogao biti i dodatak windows 7 sistemu, a ne zaseban OS... trenutno stanje stvari po mom mišljenju ovo "ostvarenje" svrstava u Vista2.1 kategoriju, jer mi se čini da su od izlaska Viste samo krpili masu problema koje su sa njom i doneli, a sad su preko osrednjeg odela zašili pink leopard dezen sa cirkonima - ako vam se sviđa, oduševiće vas, ali ako vam se ne svidi, mrzećete ga...

Nebojša Gojnić

pre 10 godina

Izjava sa kraja 3. pasusa
"... ali da će njegove blagodeti vremenom uvideti i zahtevniji korisnici"

je u potpunoj suprotnosti sa izjavom iz 6. pasusa
"Sa druge strane, Metro nije prilagođen osobama koje taj sadržaj stvaraju – osobama kojima je potreban multitasking, koje pokreću virtualne mašine i rade druge kompleksne stvari"

Ako sistem nije prilagođen kompleksnim zadacima(6. pasus) kako će onda i zahtevniji korisnici uvideti njegove blagodeti(3. pasus)?
Gospodine Miler da li ste sigurni da ne obmanjujete prvo sebe pa posle i sve ostale?

Žalosna je činjenica da se ovaj operativni sistem i dalje zove Windows (množina!), bolje da ga preimenujete u "A Window", manje ćemo se osećati prevareni. Ovako kupiš 5, a dobiješ samo 1.

Da ne govorimo o groznom izgledu oštrih ivica. Da ste makar ubili po jedan pixel po ćoškovima, ovako ne izgleda ni kao "beta" verzija već kao tek započeti "alpha preview".
Šta reći: jeste da se teško koristi ali se to kompenzuje time što je ružan!

Nemanja

pre 10 godina

Prica o ovim "obicnim" korisnicima kao da je '95 godina, pa ni ti korisnici koji nisu previse zahtevni se sigurno u 2014. godini ne susrecu prvi put sa desktopom.

Zoki

pre 10 godina

Ispod haube, Windows 8 je odličan, ali to su stvari koje se ne vide. U 8.1 su imali šansu da poprave stvari, nešto su uradili ali nije bilo dovoljno. A rešenje je bilo vrlo jednostavno, čak je i postojalo u prvim varijantama Windowsa 8, dok je bio u razvoju: Windows Classic kao opcija.
Sada imaju situaciju da kompanije koje imaju volume licenses koriste pravo da instaliraju Windows 7 na računare zaposlenih, umesto Windows 8. Time se odriču mnogih dobrih stvari koje Win 8 nudi, da bi zadovoljili potrebu korisnika da zadrže poznati GUI.

Maks

pre 10 godina

@ (Blaza, 18. februar 2014 19:42)
@ (mrgud, 18. februar 2014 19:01)

Appleov OS X uopšte nije ni nalik na Windows 8, niti je ograničen samo na neke osnovne funkcije.

Na primer, u ovom članku se za MS kaže "U jednom trenutku, kompanija se osetila kao da je priterana uza zid. Ukoliko pokuša da doda moćnu novu funkciju, obični korisnici će odustati. Svaki put kada Microsoft vrši korisničke testove poput onih sa brojnim virtuelnim desktopovima, obični korisnici se zbune – što je dovelo do odluke da se ta funkcija ukine."

Virtuelni desktopovi na OS X postoje još odavno (nisu ukinuti) i evo kako ta funkcija izgleda: http://www.youtube.com/watch?v=lng223L_-2w

Evo ti video i iz 2007. godine da vidiš da je i tada OS X imao virtuelne desktopove: http://www.youtube.com/watch?v=YC01oz_YXQ4

Kao što može da se vidi u video snimku, napredni korisnici nisu ostali zakinuti za neku bitnu opciju koja se tiče virtuelnih desktopova na OS X, iako je Apple napravio interfejs koji je poprilično lak za korišćenje. Ako je nešto user-friendly to nikako ne znači da je ograničeno samo na neke najprostoje funkcije, niti interfejs koji je komplikovan za korišćenje automatski znači da neki program ima veće mogućnosti.

Dobar interfejs bi korisniku maksimalno trebalo da olakša korišćenje programa bez žrtvovanja funkcionalnosti... Znači kao Appleov Mission Control što ima sve mogućnosti koje bi program za virtuelne desktopove trebalo da ima, ali je i dalje lak za korišćenje.

Damir

pre 10 godina

Metro mi je blago receno uzasan.
Za sve one koji vole stari izgled,ukucajte"skip metro suite"
Na youtubu i kraj price.
Pobeda je nasa,neprijatelj je izgubio rat!

Pera

pre 10 godina

Nije nova ideja, a nije ni MS-ova. Pristup "olaksati zivot sto vecem broju pocetnika" vec duze koriste mnoge linux distribucije, na prvom mestu Canonical sa Unity okruzenjem i multifunkcionalnim "dash-om". Ideja uopste nije losa, ali je MS uspeo da se "upuca u nogu" nedostatkom opcije za promenu default okruzenja, pa su napredni korisnici bili prinudjeni da se dovijaju putem skripti, precica ili third party alata ne bi li ih po ucitavanju docekao pravi desktop umesto "Houswife edition" verzije istog (u prevodu "edicija za domacice"). MS-u je trebalo vise od godinu dana da shvati taj propust sto je dodatno uvredilo korisnike, jer je MS u tom periodu vise osluskivao i vrednovao reakcije pocetnika nego dugogodisnjih korisnika.

U medjuvremenu, ako tek pocinjete da koristite racunar, a nemate averziju od tehnologije i ucenja novih stvari, toplo bih vam preporucio nesto potpuno drugacije, besplatno, bezbedno, inteligentno, jednostavno - recju genijalno: http://manjaro.org/

Branko

pre 10 godina

Toliko su ga pojednostavili da ja posle godinu dana i dalje ne znam da ga koristim. Sve komande su sakrivene po coskovima izvan ekrana. Windows 8 (ukljucujuci i 8.1) je najmanje intuitivan operativni sistem koji sam probao u poslednjih 10 godina. I u najegzoticnijim distroima linuxa bih za nedelju dana provali kako se sta koristi. Jedini spas za Microsoft je sto imaju prakticno monopol na desktop racunarima i ljudi nemaju izbora nego da se navikavaju na gluposti. Jedina kvalitetna aplikacija za taj OS je CLASSIC SHELL koji vam donekle vraca vizuelni utisak sedmice i cuveno start dugme. Preporucujem svakome ko ne voli osmicu da ga skine i proba, vec ga 10 miliona ljudi koristi.

Ivan

pre 10 godina

Pa debilno objašnjenje. Ok, ostavite Modern interfejs da bude primaran. Ali zato dajte desktop korisnicima da jednim klikom ugase Modern start screen, glupe swipe gestove i Charms ako ne žele to da koriste.