Koje vrste ulja su najbolje za negu kose?

Kako dolaze jesen i zima, mnoge žene se žale na česte probleme sa suvom, ispucalom i nezdravom kosom. U poslednje vreme sve su popularnija biljna ulja za kosu, i to s razlogom.

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

12:25

Default images

Arganovo, kokosovo, ulje avokada, masline ili kaktusa, sve su to prirodni lekovi koji čine kosu sjajnom, mekom i zdravom. Ulja za kosu takođe štite kosu od raznih nezdravih tretmana poput peglanja i sušenja kose fenom.

Korištenje ulja u nezi kose ima brojne prednosti: kosi daje vlagu, uklanja perut, poboljšava volumen, uklanja suvoću kose i čini je jačom.

Ipak, važno je da odaberete pravo ulje, u zavisnosti od tipa kose koji imate i problemima koji vas muče. U nastavku pročitajte čemu služe pojedine vrsta ulja i koja će najviše odgovarati vašoj kosi.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje štiti kosu i jedno je od najboljih ulja za brži rast kose. Podstiče rast folikula, hrani i obnavlja kosu. Glavni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo, i štiti kosu od lomljenja. Takođe, kosi daje potrebnu vlagu, što sprečava njeno isušivanje. Osim laurinske kiseline, kokosovo ulje sadrži i mnoge druge hranljive materije poput vitamina E, vitamina K i gvožđa.

Redovna upotreba kokosovog ulja za masažu kose i vlasišta poboljšava protok krvi, a kokosovo ulje se takođe može koristiti i kao maska za kosu. Nanesite ulje pre spavanja, ostavite preko noći i ujutro operite kosu. Osim toga, kokosovo ulje možete da koristite i kao regenerator. Vaša kosa će biti sjajna i nahranjena.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se od davnina koristi za negu i rešavanje brojnih problema s kosom. Podstiče rast kose, uklanja perut i suvoću kose. Ima antibakterijsko dejstvo i naročito je pogodno za negu tanke kose.

Maslinovo ulje može da se koristi slično kao i kokosovo ulje, kao maska za kosu preko noći ili kao regenerator. Takođe, ako imate suvu kosu, maslinovo ulje možete da koristite kao završni korak u nezi kose, poput balzama koji ne treba ispirati. Naročito je pogodno za upotrebu tokom zimske sezone, kada je kosa sklona isušivanju.

Ulje avokada

Vitamini A, E i D koje ulje avokada sadrži pomažu u nezi kose i čine je čvršćom. Ulje avokada će suvoj kosi dati živahnost i vitalnost. Takođe, štiti kosu od sunca i ima protivupalno dejstvo. Vlaži kosu i može se da koristi kao prirodni regenerator. Štiti kosu od delovanja štetnih proizvoda poput gelova i lakova za kosu.

Ulje avokada je najbolje koristiti pola sata pre pranja. Takođe, savršeno je za regeneraciju kose.

Kaktusovo ulje

Kaktusovo ulje bogato je omega masnim kiselinama i upravo iz tog razloga je savršeno za negu kose. Podstiče rast kose i sprečava njeno opadanje. Koristite ovo ulje pre pranja, kao pakovanje i vaša kosa će biti bujna i hidrirana.

Ovo ulje možete da koristite svakodnevno za negu i zaštitu kose, a najbolje je da ga ravnomerno nanesete po celoj dužini kose, od korena do vrhova.

Ulje repice

Za tretiranje suve kose i brži rast poslužiće ulje uljane repice. Samo par kapi ulja biće dovoljno za hidrataciju vlasišta. Ovo ulje takođe možete kombinovati kombinovati s drugim proizvodima za pripremu hidratantnih maski za kosu. Redovnom upotrebom hidratantnih maski vaša kosa će postati manje suva, kao i mekanija i glatka. Osim toga, ulje repice dobro je za uklanjanje peruti i smanjivanje opadanja kose.

Ovo se ulje može koristiti kao maska koju ćete ostaviti preko noći ili pak kao balzam za hidrataciju vrhova.

Arganovo ulje

Arganovo je ulje najpoznatije po tome da štiti kosu od lošeg dejstva sunčevih zraka. Takođe, smanjuje opadanje kose i štiti je od lomljenja. Naročito je pogodno za negu suve i krhke kose.

Ulje možete da koristite za svakodnevnu negu tako što ćete naneti par kapi na krajeve ili kao masku za kosu koju ćete naneti na celu kosu, ostaviti da deluje nekoliko sati ili preko noći, i potom isprati.

Ulje semenki grožđa

Stručnjaci preporučuju korišćenje ulja semenki grožđa za efikasno uklanjanje peruti, a takođe i umirujuće deluje na vlasište. Najbolje je koristiti ga kao masku pola sata pre pranja kose.

Izvor: zena.hr
Foto: Richard foster/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: