Poljaci i Rumuni žele RTB Bor

Poljski koncern "KGHM Poljski bakar" i rumunska kompanija Kuprum saopštili su da su zainteresovani za privatizaciju celog Rudarsko topioničarskog basena Bor i najavili svoje učešće na predstojećem teneru za prodaju ovu kompanije.

Info

Izvor: Beta, B92

Sreda, 20.09.2006.

12:28

Default images

"KGHM Poljski bakar" zainteresovan je za privatizaciju i naredne nedelje poljski stručnjaci posetiće rudarsko-topioničarski basen i srpsku Agenciju za privatizaciju, potvrdio je šef koncerna Kšitof Skura.

"Bor je u stvari jedan mali KGHM. Mi razmatramo mogućnost proširenja delatnosti i veoma nas interesuje Bor. To je vrlo primamljiva ponuda", kazao je Skura poljskom listu "Parkjet".

Poljski kolos iz Lublina je šesti po veličini proizvodjač bakra u svetu sa udelom od 3,4 odsto na svetskom tržištu i jedan od najvećih poljskih izvoznika, s obzirom da u zemlji ostaje samo trećina proizvodnje.

Cena od najmanje 227 miliona evra, koju očekuje srpska vlada, je za Poljake atraktivna, a KGHM nema problema da ispuni uslov tendera da ima najmanje dve godine iskustva u metalurgiji i obrt od najmanje 40 miliona dolara.

Konačna odluka da li će učestvovati na tenderu i s kakvom ponudom uslediće najkasnije do kraja septembra, potvrdio je Skura.

KGHM istražuje i mogućnosti za buduće proširenje delatnosti u Peruu i Rusiji.

I Rumuni u igri

I rumunski Kuprum zainteresovan je za kupovinu celog RTB Bor, saopštila je ta rumunska kompanija i dodala da se u saradnji sa nekoliko vodećih svetskih banaka priprema za privatizaciju, koja podrazumeva kupovinu svih organizacionih delova, Topionice i rafinacije bakra i rudnike u Boru i Majdanpeku.

Predsednik Kupruma Hori Simu kaže da RTB Bor "jedino može opstati kao jedinstvena celina i da je privatizacija kompanije kao celine najbolje rešenje za Bor. Ukoliko bi došlo do razdvajanja RTB-a, prekinuo bi se dobro osmišljen lanac proizvodnje i ušlo u zonu rizika, jer bi buduće operacije isključivo zavisile od cene bakra na svetskim berzama".

Kako procenjuje kompanija Kuprum, ukoliko bi cena bakra "pala" ispod cene proizvodnje u rudnicima, vlasnik koji poseduje samo rudnike, morao bi da ih zatvori. "Glavni cilj Kupruma je da Bor osposobi da dugoročno posluje kao značajan svetski proizvođač bakra, kao i da stvori integrisani regionalni sistem proizvodnje bakra", ističe se u saopštenju.

Ta kompanija naglašava da se zalaže za regionalnu integraciju kapaciteta u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, u jedinstven sistem sa osnovom u Boru, što bi, kako se ocenjuje, omogućilo da Balkan i Srbija ponovo dobiju značajnu ulogu na svetskim tržištima obojenih metala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: