Teške optužbe Maltežana: Španci nas drogirali, pa pobedili 12:1

Bivši fudbaleri i treneri reprezentacije Malte tvrde da su ih Španci na poluvremenu utakmice odigrane pre više od 35 godina drogirali.

Izvor: L.N.

Sreda, 21.03.2018.

13:19

Teške optužbe Maltežana: Španci nas drogirali, pa pobedili 12:1
Ekipa Španije sa Evra 1984. (Foto: GettyImages)

"Incident" se dogodio 1983. kada su se u poslednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo susreli Španija i Malta.

Malta nije naravno imala šanse da se kvalifikuje na Evro 1984, a Špancima je bila potrebna pobeda od bar 11 razlike za prolaz.

S obzirom na to da je "crvena furija" u prethodnih sedam mečeva postigla samo 12 golova šanse im nisu bile prevelike.

"Španci ne bi mogli da daju 11 golova ni deci“, pre meča se našalio tadašnji golman Džon Boneli.

“Bili smo kao pijani. Kao da smo izašli negde u provod i onda zaspali“, rekao je bivši reprezentativac Silvio Demanuele.

Tadašnji selektor Viktor Skeri sumnja da su igrači u poluvremenu uneli nešto u organizam.

“Neki mali čovek, obučen u belo, ušao je u svlačionicu s tanjirom limuna, i svi igrači su uzeli po polovinu. Posle sam pitao doktora da igrači slučajno nisu bili drogirani jer su se totalno pogubili u drugom poluvremenu“.

Skeri je svestan da nikada neće saznati istinu jer dokaza nema, a i ne očekuje da bi Španci stvarno to otkrili. Ovo je prvi put da je neko izašao u javnost sa optužbama, i dodatno začinio priču o jednom od najtragičnijih momenata u istoriji maletškog fudbala.

Kako to sami igrači Malte kažu, španska fudbalska asocijacija je pokušala na sve načine da ih zbuni. Smestili su ih u hotel bez restorana, a čak su im i isključili struju na terenu na kome su trenirali.

Uprkos svemu temu, Maltežani su odigrali solidno prvo poluvreme koje se završilo 3:1 u korist Španaca. Međutim, sve se raspalo u drugom plouvremenu u kome je viđeno čak devet golova u mreži nesrećnog golmana. Porazom je Malta doživela svoj najubedljiviji poraz, dok je Španija obezbedila sebi prolaz dalje na gol razliku, sa jednim golom više nego Holanđani.

“Osećali smo se jako umorno, bili smo iscrpljeni“, izjavio je bivši igrač Emanuel Fabri.

Levi bek Španije Hose Antonio Kamačo je tog sudbonoskog dana bio na terenu, i za njega sve ovo ludost prouzrokovana ogorčenjem.

“Ovo sve zvuči suludo. Ako vam u svlačionicu uđe čovek obučen u belo i kaže vam da pojedete neki limun – vi ga isterate napolje", jasan je bio Kamačo.

Holandski komentator je upućivao na to da su Španci uzeli neka nedozvoljena sredstva, a veliki deo holandske štampe bio je ubeđen da su Maltežani bili potplaćeni.

Jedan holandski novinar je 2003. otišao u Maltu kako bi se raspitao o tom meču, a tadašnji golman Džon Bonelo je demnatovao optužbe i prstom uperio u Špance. Tada je izjavio da su glavni ljudi Španije tada viđeni kako u svlačionici piju šampanjac i dele zlatne satove sudijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: