FIFA: Bez dopinga na Mundijalu

Učesnici Svetskog prvenstva u Južnoj Africi nisu koristili doping sredstva, prema rezultatima testova koje je vršila Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.08.2010.

13:29

Default images

FIFA je u utorak saopštila da je proverila ukupno 552 uzoraka krvi i urina i da su svi bili negativni na zabranjena sredstva.

Pre početka turnira, tokom priprema reprezentacija, testirano je 256 fudbalera, po osam iz svakog tima. Sopstvene provere vršili su i sami nacionalni savezi.

Tokom turnira testovi su obavljani posle svake utakmice kada su proverevena po dvojica fudbalera iz svake ekipe.

Uzorci su kontrolisani u laboratoriji u Blumfontejnu koja je imala licencu Svetske anti-doping agencije.

"FIFA je, u odnosu na prethodni Mundijal, udvostručila broj testova vršenih pred početak turnira. Fudbaleri nikada pre nisu prolazili tako detaljne analize pred Svetsko prvenstvo", rekao je šef lekarskog tima FIFA Jirži Dvoržak.

"To nas čini dodatno zadovoljnim pošto su rezultati testova dokazali da se do vrhunskih rezultata može doći i bez zabranjenih supstanci i metoda", istakao je Dvoržak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: