U centru pažnje: Haime Algersuari

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

09:34

Default images

Od četvrtka je to i zvanično - Sebastijan Burde završio je svoju Toro Roso turneju. Neslavno, u skladu sa rezultatima iz proteklih godinu i po dana, samo će još rđavije biti ako se Francuz zaista upusti u sudsko isterivanje pravde. Rastanak ekipe i vozača predviđan je uoči Nirburgringa i ta je prognoza ispunjena. Ne bi trebalo da bude nepoznato ko će ga odmeniti: već je čvrsto ukorenjeno uverenje da je čovek izbora Haime Algersuari.

Svima je valjda već poznato da će, debituje li u Mađarskoj, Španac postati najmlađi F1 pilot u istoriji takmičenja. Čime je zaslužio Toro Roso kokpit?

Kazano jednom rečenicom: postane li španski tinejdžer Burdeov naslednik, biće to zahvaljujući zbiru dejstava po njega osobito povoljnih činilaca. Počinjemo od prvog. Iza svakog napretka u sportu valjalo bi da stoji neki zapažen i hvale vredan rezultat. Iako je pregurao tek 19 godina i približno 120 dana, Algersuari ga ima. Katalonac je najmlađi osvajač Britanske Formule 3 u istoriji. Titulu 2008. obezbedio je dvema pobedama na poslednjoj rundi prvenstva, na Donington parku, a i pre nje je u džepu imao status rukija godine.

U prvenstvu je vodio ogorčenu bitku sa timskim kolegama, Britancima Turvijem i Hartlijem, i Meksikancem Serhiom Peresom. Bilans sezone ’08: 5 trijumfa, 6 pol pozicija, 12 podijuma, 5 najbržih krugova. Prvi je čovek posle Airtona Sene koji je u ovom takmičenju slavio kao debitant, njegove pristalice sa zadovoljstvom konstatuju da je besmrtni Brazilac to postigao u 23. godini života, dok je Španac posao obavio sa osamnaest i po. Britanska F3 je, ne zaboravimo, i dalje jedno od najprestižnijih F3 takmičenja i uz bok može da joj stane jedino F3 Evroserija.

Kompletan tekst Aleksandra Babića pročitajte u našoj rubrici 'Saradnici'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: