Uroš Ćosić poklonjen CSKA

Jedan od najtalentovanijih mladih igrača Srbije Uroš Ćosić (17), do skoro član Crvene zvezde, kako se saznaje, tokom maja potpisao je ugovor sa moskovskim CSKA!

Izvor: B92, Sportski žurnal

Nedelja, 07.06.2009.

18:30

Default images

Dragulj Zvezdine fudbalske škole koji je već tri godine reprezentativac Srbije umesto da pokuca na vrata prvog tima i bude predvodnik nove generacije, karijeru će nastaviti da gradi u Rusiji. Prema izvorima sa Marakane, Ćosićevi treneri Radmanović, Krivokapić i Milojević godinama su ukazivali na njegov talenat.

Štaviše, poslednji trener Milojević je zajedno sa Omladinskom komisijom i sekretarom pre godinu i po dana predložio upravi da sa talentovanim defanzivcem potpiše ugovor. Više od šest meseci nije bilo nikakvog odgovora od strane sportskog direktora Ilije Ivića i generalnog sekretara Kozića.

Kako Sportski žurnal saznaje, pre tri meseca, Ćosić je potpisao ugovor sa jednim od menadžera a vrlo brzo je usledila odluka da Ćosić pređe u moskvski CSKA navodno zbog preseljenja roditelja u Rusiju!

Odmah po saznanju za mogućnost prelaska Ćosića u CSKA direktor omladinske škole Zlatko Krmpotić 13. aprila šalje dva dopisa kojim od tadašnjeg rukovodstva traži da se potpiše profesionalni ugovor sa Ćosićem. Iako na dopisima piše da su sa potpisivanjem profesionalnog ugovora sa Ćosićem saglasni i Ilija Ivić, tadašnji sportski direktor ostaje pitanje zašto nisu potpisali ugovor sa Ćosićem godinu dana ranije nego su čekali da se sazna da ga kupuje CSKA!?

Odmah po dolasku nove uprave predsednik Vladan Lukić je zatražio izveštaj o tome kako se desilo da sa Ćosićem nije potpisan profesionalni ugovor.

Zvezda, međutim, ne može da zadrži Ćosića. Prema Pravilniku FIFA o statusu i transferu igrača, aneks IV Zvezda može da dobije samo 95 hiljada evra obeštećenja složila se sa transferom Ćosića ili ne na osnovu „obeštećenja za treniranje“. U skladu sa tim Crvena zvezda je 1. juna 2009. godine dobila iz Moskve predlog ugovora kako bi Zvezdi platili 95 000 evra.

Ostaje nejasno kako tadašnji sportski direktor Ilija Ivić nije reagovao. Mogao je da se seti 2007. godine kada je kao sportski direktor Olimpijakosa na isti način uzeo dva zvezdina dragulja, u to vreme kadetskih reprezntativaca Srbije Filipa Đuričića i Aleksandra Kovačevića. Uostalom, Kovačević se kasnije pokajao i vratio na Marakanu, a nedavno je na meču sa Napretkom debitovao za prvi tim.

Novi predsednik Vladan Lukić je, prema saznanjhima 'Žurnala' odbio da potpiše ovaj ugovor. Moskvovljani će sada morati da se obrati FIFA ali su fudbalska pravila jasna. FIFA će presuditi u korist CSKA i Zvezda će dobiti obeštećenje htela to ili ne.

Ćosić je dakle izgubljen a Zvezdi za utehu ostaje da i veći klubovi po sličnom principu gube talentovanu decu. Baš kao što je nedavno predmet polemike Lacija i Mančester Junajteda oko Maćede koji je kao dete prešao iz Rima u Mančester. Lukiću i novoj upravi ostaje da se razjasne u klubu kako su se ti propusti poslednjih godina dogadjali kako ne bi došlo do novih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: