Federer na korak od istorije

Drugi teniser sveta Rodžer Federer plasirao se u finale Rolan Garosa, pošto je pobedio petog nosioca Huana del Potra 3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

20:34

Default images

Ključni trenutak u završnici bio je sedmi gem petog seta – Del Potro je promašio svih osam prvih servisa, spasao je 0:40, ali potom duplom greškom poklanja Švajcarcu presudni gem. Federer će za svoju 14. Gren slem titulu igrati protiv Šveđanina Robina Soderlinga i imaće priliku da se izjednači sa Pitom Samprasom po broju osvojenih GS trofeja.

Huan Martin del Potro pružio je fantastičan otpor. Nije ustuknuo pred velikim protivnikom, što je znalo da mu se dogodi u prošlosti, ali sada je pokazao da polako sazreva.

Del Potro je u prva tri seta fenomenalno servirao, što je bio i glavni razlog vođstva. Uz to, zapanjujuće dobro je izlazio na kraj sa Federerovim niskim bekhend slajsovima, koji su iziskivali mnogo saginjanja u kolenima od strane 198cm visokog Argentinca. Forhend, koji mu je uz servis glavno oružje, funkcionisao je odlično, ali iznenadio je čvrstim i preciznim bekhendmom.

Sa druge strane, Federer je radio ono što najbolje zna – raznovrsno je servirao i čekao priliku za napad iz forhenda. Baš kao i tokom celog turnira, izvanredno je koristio 'drop šot'. Kretanje mu je bilo na visokom nivou tokom celog meča, što se ne bi moglo reći za Del Potra kome je pri kraju ponestalo snage.
U prva dva servis-gema Del Potro je bio prinuđen da spasava brejk lopte i u tome je uspeo. Posle toga Federer je sledeću imao i iskoristio tek početkom četvrtog seta, posle dva i po sata igre.

Osokoljen spasenim brejk prilikama, Argentinac uspeva da agresivnim i preciznim udarcima napravi brejk i superiorno ga okonča – lako je dobijao svoje servise, a napravio je još jedan brekjk za 6:3.

Drugi set protekao je bez ijedne brejk prilike i po viđenoj igri bilo je najpravednije da pobednika tog dela odluči taj brejk. Može se reći da je presudan bio prvi poen – Del Potro je imao inicijativu, sjajno je pogađao na obe strane, ali Federer se još bolje branio, pa je Argentinac na kraju poslao lopticu u mrežu.

To je bio uvod u pad koncentracije mladog Del Potra, koji čak četiri puta šalje lopticu u mrežu, pa Federer stiže do izjednačenja.

Činilo se da je psihološko preimućstvo tada na strani Švajcarca, ali on je neshvatljivo loše odigrao prvi gem trećeg seta i Del Potro je napravio brejk.

Već u trećem setu naslutio se pad u kvalitetu Del Potrovog servisa, ali je to ostalo neopaženo zahvaljujući briljantnoj igri sa bazne linije.

Ponovo je Argentinac u setu tri puta dolazio do prilika za brejk, dva puta ga je i ostvario i poveo 2-1 u setovima.
Četvrti set doneo je prve znake umora kod Del Potra, za šta je najviše zaslužan Federer konstantim promenama ritma. Udarci su Argentinca još dobro služili, pa slabije kretanje još nije došlo do izražaja.

Ipak, posle propuštene brejk šanse u Del Potrovom prvom servis-gemu, Rodžer stiže do brejka u narednom – prvo je divno skratio lopticu, a zatim i jedan niski slajs koji rival nije uspeo da 'izvuče'.

Tada počinje kriza Argentinca, koja traj sve do trenutka dok Federer nije izjednačio na 2-2 i stvorio brejk viška u petom setu.

Argentinac je smogao snage da se vrati – hrabro je napao iz bekhenda i to mu se isplatilo (3:3).

Tada je usledio prelomni, već opisani osmi gem, u kojem je Del Potro promašio svih osam prvih servisa, spasao tri vezane brejk lopte, ali i odservirao duplu grešku na četvrtoj.

Nije se ni tada predavao Argentinac, spasao je jednu meč loptu na 5:3, ali je Federer previše iskusan da bi u tom trenutku dozvolio preokret – sa dva direktna poena iz forhenda završio je meč posle tri i po časa igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: