Egipat šampion Afrike posle penala

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Petak, 10.02.2006.

20:25

Default images

Fudbalska reprezentacija Egipta pobednik je 25. Kupa afričkih nacija, koji je u petak završen u Kairu.

Do pete titule u istoriji nacionalnog tima Faraoni su stigli posle penala u duelu sa Obalom Slonovače.

Ne naročito dramatičnih 90 minuta i napetih pola sata produžetka završeno je bez golova, pa su Egipćani prvi, a “Slonovi” drugi put na šampionatu morali da pucaju penale. Domaćini su imali više nerava i pobedili rezultatom 4:2, što je izazvalo oduševljenje sto hiljada ljudi na kairskom Nacionalnom stadionu.

U regularnom toku na obe strane viđeno je po nekoliko prilika, ali nikog nije iznenadilo što je meč otišao u produžetke.

Egipćani su u prvih 20 minuta mogli da vode da su Zaki i El Saka bili precizniji. Goma je zatim izašao zbog povrede, a prvi opasan pokušaj Obala Slonovače imala je u 40. minutu, kada je Akale posle kornera prebacio loptu Kolo Tureu, ali je fudbaler Arsenala promašio iz peterca.

U drugom poluvremenu priča se ponavlja – Egipat stvara prilike, sve do finiša, ali u 77. minutu Didije Drogba ima šansu utakmice, kada prebacuje gol sa dva metra. Zaki je nastavio da preti, postigao gol posle faula nad golmanom, pao u šesnaestercu nekoliko minuta kasnije, ali golova nije bilo.
Reuters: Heroji penal-serije Abutreka i El Hadari
U dodatnih 30 minuta događalo se zaista svašta. Obala Slonovače odmah ulazi u šansu, ali Kalu ne uspeva da pogodi gol. Najkontroverzniji momenat dogodio se u 94. minutu – Buasi i Barakat startuju na loptu, najbolji egipatski igrač pada, sudija pokazuje na belu tačku. Noga odbrambenog igrača bila je visoko podignuta, ali je kontakt u najmanju ruku sporan.

Mnogi su mislili da je pravda zadovoljena kada je kapiten Ahmed Hasan pogodio levu stativu. Lopta se odbila daleko u polje, a Drogba se uneo u lice Barakatu. Do kraja prvog produžetka najlepši trenutak bio je udarac Konea iskosa, ali je El Hadari bio siguran.

U drugom produžetku Obala Slonovače izvela je sjajnu akciju, dupli pâs Ebuea i Kalua probio je lako odbranu protivnika, ali Ebue promašuje iz dobre pozicije. Said istrčava petnaest metara da bi objasnio El Saki gde je pogrešio. Drama traje do samog finiša, kada je Barakat imao odličnu priliku, ali je utakmica stigla do penala.

Seriju otvara Ahmed Hasan, koji je ovog puta potpuno siguran, šut je precizan, a golman na pogrešnoj strani. Prvi penal za “Slonove” pucao je Didije Drogba, kome se oholost posle duela sa Kamerunom osvetila – baš kao i Eto u četvrtfinalu najveća zvezda OS ne uspeva da savlada golmana.

U drugoj seriji precizni su Abdelvahab i Kolo Ture, a u trećoj žestoko promašuje Abdelhalim Ali. Egipćanin još nije obrisao suze, a njegova selekcija je opet u vođstvu, jer El Hadari ponovo brani, ovog puta Koneu.

Zaki donosi svojoj selekciji prednost preciznim udarcem u donji levi ugao, a nadu za Obalu slonovače čuva Ebue. Ipak, Mohamed Abutreka je bio siguran u petoj seriji i doneo petu zvezdicu na dres svoje reprezentacije. Egipat je prvi tim koji je Kup afričkih nacija osvajao pet puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: