Objavljeni dokumenti o Hilsborou

Porodice navijača stradalih 1989. godine na stadionu Hilsboro u Šefildu imaće priliku da vide više hiljada dokumenata o tom događaju koji su bili nedostupni.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

12:30

Default images

Radi se o dokumentima više od 80 institucija, medju kojima su britanska vlada, policija, službe hitne pomoći, lokalne vlasti u Šefildu i služba mrtvozornika.

Tragedija se desila 15. aprila 1989. godine na utakmici polufinala engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Britanski mediji navode da će porodice 96 nastradalih navijača Liverpula pregledati do sada neobjavljena dokumenta pre nego što se premijer Dejvid Kamerun obrati članovima Parlamenta na temu zaključaka nezavisne komisije koja je ispitivala sve uzroke i okolnosti tragedije na stadionu.

Na čelu komisije koja je osnovana 2009. nalazi se liverpulski biskup Džejms Džons.

Margaret Aspinal, predsedavajuća Udruženja porodica žrtava na Hilsboro stadionu rekla je da se nada kako će uvid u nove dokumente dati odgovore na neka od ključnih pitanja.

"To je ono za šta smo se borili u prethodne 23 godine. Bez istine ne možemo da tugujemo. Tamo gde je prevara, nema pravde", kazala je ona televiziji Skaj.

Porodicama žrtava će u pregledanju dokumenata pomoći i ugledni britanski advokati, a očekuje se da narednih dana donesu odluku o svojim daljim pravnim koracima.

U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Porodice žrtava sa Hilsboroa više puta su ponovile da je sramno to što nijedan pojedinac, niti organizacija nisu proglašeni krivim za incident.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: