Izabrani najbolji u Africi za 2009.

Fudbalska konfederacija Afrike (CAF) izabrala je najbolji afrički tim, kao i pojedince za 2009. godinu.

Izvor: B92, Goal

Subota, 13.03.2010.

11:57

Default images

Pored zvezda svetskog fudbala kao što su Mikael Esjen, Didije Drogba i Semjuel Eto’o, svoj mesto među najboljih jedanaest našli su i veteran Al-Ahlija Vael Goma i Trezor Mputu koji igra za T.P. Mazembe iz Konga. Po dva predstavnika u najboljem timu imali su Gana, Obala Slonovače, Kamerun i Kongo. Drogba je izabran i za najboljeg afričkog igrača godine.

34-godišnji Goma je jedini Egipćanin koji se našao u izboru CAF. Borbeni štoper je jedan od najstandardnijih igrača Egipta, koji je treći put uzastopno osvojio Kup Afričkih nacija.

Pored napadača Mputua, Kongo i T.P. Mazembe imaju još jednog predstavnika – golmana Mutebu Kidiabu. Po jednog predstavnika imaju Alžir, koji se po prvi put od 1986. godine plasirao na Svetsko Prvenstvo i Mali.

Didije Drogba je proglašen za igrača godine, što je bilo iznenađenje jer je Semjuel Eto’o, koji je imao daleko uspešniju sezonu od centarfora Obale Slonovače, bio prvi favorit za trofej, koji bi Kameruncu bio rekordni četvrti uzastopni.

Najbolji mladi igrač je Dominik Adijah (Gana) novo pojačanje Milana, dok je trener godine Selas Teteh koji je sa reprezentacijom Gane do 20 godina, osvojio Svetsko Prvenstvo. Reprezentacija godine je Alžir, dok je TP Mazembe najbolji afrički klub, a Trezor Mputu je takođe proglašen i za najboljeg igrača koji igra na ’crnom’ kontinentu. Najbolji navijači su navijači Južne Afrike, dok su fer-plej nagradu dobili navijači Al-Ahlija.

Najbolji tim Afrike za 2009. godinu:
golman: Muteba Kidiaba (T.P. Mazembe i Kongo);
odbrana: Džon Pentsil (Fulam i Gana), Nadir Belhađ (Portsmut i Alžir), Vael Goma (Al-Ahli i Egipat);
sredina: Aleksander Song (Arsenal i Kamerun), Mikael Esjen (Čelsi i Gana), Sejdu Keita (Barselona i Mali), Jaja Ture (Barselona i Obala Slonovače);
napad: Trezor Mputu (T.P. Mazembe i Kongo), Semjuel Eto’o (Inter i Kamerun), Didije Drogba (Čelsi i Obala Slonovače).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: