Sport u 2008. godini, sedmi deo

U prvih šest delova sportskih događaja u 2008. godini pisali smo o auto-moto sportu, rukometu, odbojci, vaterpolu i tenisu. U sedmom delu izdvojeni su najbitniji detalji iz prve polovine košarkaške 2008. Taj period obeležio je Partizan dominacijom na Jadranu, i sjajnim rezultatom u Evroligi. Ruski CSKA trijumfovao je na završnom turniru Evrolige, a selektor Dušan Ivković počeo je stvaranje 'nove' reprezentacije.

„Crno-beli“ su imali jednu od najuspešnijih sezona u istoriji kluba osvojivši tri trofeja – NLB ligu, domaći šampionat sedmi put u nizu, kao i domaći ’Kup Radivoja Koraća’. Pored toga, ekipa Duška Vujoševića bila je nadomak plasmana na završni turnir Evrolige, nakon ispadanja u četvrtfinalu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.01.2009.

18:54

Default images

Krenimo redom:

Partizan je godinu počeo sa tri poraza u nizu u Evroligi. Prvo je ispuštena pobeda u Atini protiv PAO-a, zatim je u Pioniru slavio Real, a onda je izgubljen i duel u Rimu od Lotomatike u produžetku.

Ipak, „crno-beli“ su sve nadoknadili u 13. kolu kada su deklasirali Bamberg i obezbedili Top 16. U poslednjoj rundi pobeđen je i Fener u Turskoj.

U januaru su sasvim solidno igrali i Crvena zvezda i Hemofarm koji su se plasirali u drugi krug ULEB kupa.

Februar:

U februaru je u Nišu odigran finalni turnir Kupa Radivoja Koraća. “Crno-beli” su u polufinalu savladali FMP, dok je drugi finalista bio Hemofarm nakon pobede nad Crvenom zvezdom. Partizan je u finalu pobedio Hemofarm i tako najavio trofejnu sezonu.



Nakon trijumfa u Kupu, ekipa duška Vujoševoća otvorila je Top 16 fazu Evrolige porazom u Sijeni, a onda je usledio i treći tesan poraz od prvaka Evrope Panatinaikosa, drugi u Atini. Drugi mesec u godini ipak je završen pobedom u najjačem tačkmičenju kontinenta – “crno-beli” u Pioniru bolji od desetkovanog Efesa.



Februar je bio uspešan za preostala dva predstavnika Srbije u Evropi. Zvezda i Hemofarm prošli su u osminu finala ULEB kupa. Zvezda je izbacila Beneton, a Hemofarm Budućnost.

Sa druge strane, Srbija je dobila svoje rivale u kvalifikacijama za EP u Poljskoj.

Mart:

Mart je bio izuzetno uspešan za Partizan, dok su Hemofarm i Crvena zvezda u trećem mesecu završili evropske nastupe. “Crno-beli” vezali tri fantastične pobede u Evroligi i prošli u četvrtfinale. Prvo jesavladana Sijena, potom Efes u Istanbulu, a onda u odlučujućoj utakmici za prolaz dalje i Panatinaikos i Pioniru.



Zvezda je ispala od turskog Bešiktaša, a Hemofarm od španske Đirone, u osmini finala ULEB kupa.

U drugom delu meseca marta počelo je četvrtfinale NLB lige. Partizan je sa dve pobede izbacio Cibonu, Crvena zvezda je posle tri utakmice poražena od slovenačke Olimpije, a na završni turnir posle tri meča prošli su i Hemofarm (izbacio Budućnost), odnosno Zadar (izbacio FMP).

Krajem marta Mirloslav Nikolić napustio klupu Hemofarma.

April:

Partizan nije imao vremena za odmor, i već je prvog aprila igrao prvi meč četvrtfinala Evrolige. Tau je slavio, ali je već dva dana kasnije Partizan sjajnom partijom u Pioniru izborio majstoricu. U trećem meču sudije su pogurale španskog predstavnika koji je prošao na F4.



Takođe, početkom aprila počela je i Superliga Srbije. U NBA ligi Boston je najavio borbu za titulu obezbedivši startnu poziciju pred plej-of.

U ULEB kupu trijumfovao je Huventud. U španskom finalu savladana Đirona.

Svetislav Pešić dobio otkaz u Dinamu, a nekoliko dana kasnije Stevan Karadžić napustio Zvezdu.

Odigran F4 NLB lige. Partizan u finalu, kao i u kupu, savladao Hemofarm, i tako osvojio drugi trofej sezone.

Održan žreb za OI u Pekingu.

Maj:

Početkom maja u Madridu je održan završni turnir najjaček evropskog takmičenja. CSKA je do finala stigao pobedom nad Tau Keramikom, a izraelski Makabi trijumfom nad italijanskom Sijenom.

U velikom finalu ekipa Etorea Mesine je rutinskom pobedom došla do velikog trofeja.



U maju je u Zemunu održan i završni turnir prvenstva Srbije za juniore. Pobedu su odneli klinci Crvene zvezde koji su u finalu pobedili domaći Zemun.

U NBA ligi Lejkersi prvi obezbedili veliko finale pobedom nad San Antonijom

Krajem maja završen regularni deo Superlige Srbije. U polufinalu Partizan – Crvena zvezda i FMP – Hemofarm

Jun:

Trećeg dana šestog meseca odigrani su prvi mečevi polufinala plej-ofa Superlige Srbije. Partizan i FMP poveli su u serijama protiv Zvezde, odnosno Hemofarma.

Tri dana kasnije Partizan je drugom pobedom izborio još jedno finale, a Hemofarm je pobedom nad FMP-om izborio majstoricu. U odlučujućem duelu Vrščani su trijumfovali i tako obezbedili treće finale sa Partizanom.

Selektor Dušan Ivković saopštio širi spisak igrača na koje računa u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2009. godine.

U prvoj utakmici finala Superlige Srbije Partizan poveo sa 1-0 protiv Hemofarma. Vrščani se nisu predali, i izjednačili su na 1-1 pobedom na svom terenu. Ipak, Partizan prvo dobija treći duel u Pioniru, a onda u Vršcu u sjajnoj atmosferi dolazi do sedme uzastopne titule u domaćem šampionatu.



Krajem meseca košarkaški klub Crvena zvezda formirao Radnu grupu, i tako najavio burno leto na Malom Kalemegdanu.

Uskoro sledi i drugi deo košarkaške 2008. godine...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: