Indijan Vels – najposećeniji posle GS turnira

Turnir u Indijan Velsu, gradiću u oblasti Palm Springs u Kaliforniji, prvi je od devet turnira iz Masters 1000 serije.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 08.03.2012.

11:44

Default images

Od 2000. godine održava se na stadionu „Indian Wells Tennis Garden“, koji kapacitetom od 16.100 sedećih mesta predstavlja drugo najveće tenisko zdanje na svetu, posle „Artur Eša“ u Njujorku.

Ne računajući Grend slem takmičenja, turnir u Indijan Velsu najposećeniji je na svetu, a prošle godine privukao je 350.086 ljudi.

Indijan Vels uživa elitni status na ATP turu kao deo Masters 1000 serije, ali i na WTA turu kao turnir „Premier“ kategorije. Zbog toga, ali i zbog idiličnog vremena i vanteniskih pogodnosti, tu su učestvovali brojne zvezde ’belog sporta’ poput Konorsa, Lendla, Bekera, Agasija, Samprasa, Federera, Nadala, Đokovića, Navratilove, Evert, Monike Seleš, Štefi Graf itd.

Međutim, nije oduvek bilo tako. Turnir je u početku održavan samo za muškarce, u gradu Tusonu u Arizoni, a u dolinu Koačela (Coachella Valley) premešten je 1976. godine. ATP turnir trebalo je potom da se premesti u Floridu, ali zaslugom Čarlija Pasarela to se nije dogodilo. Nekada prvi teniser u SAD, rođen u Portoriku, u to vreme bio je član uprave ATP-ja i teniski direktor u „Kinta hotelu“.

On je ubedio čelnike ATP-ja da ostave turnir u Koačeli, a potom je lobirao kod vlasnika hotela da naprave tenisku infrastrukturu nužnu za ozbiljno takmičenje. Pasarel je imao uspeha i uskoro je nikao novi stadion sa 7.500 hiljada mesta.
Pasarel je 1981. godine, kada se turnir preselio u novo zdanje, postao direktor i tako dobio priliku da ostvari svoj san.

„Godine 1979. završio sam profesionalnu karijeru, ali želeo sam da ostanem u tenisu. Još u igračkim danima zamišljao sam kako bi izgledao vrhunski turnir – podloga izvrsnog kvaliteta i pogodna većini tenisera, gostoprimstvo u vidu besplatne hrane i drugih aktivnosti poput golfa, zatim smeštaj blizu mesta gde se turnir odrigrava, ali i želeo sam da se teniserima ne oduzima mnogo vremena na vanteniske radnje“, kaže Pasarel.

Tada kreće rapidni rast turnira, a vredno pamćenja ostalo je finale iz 1982. godine, kada je Janika Noa prekinuo seriju Ivana Lendla od 44 pobede.

Pet izvanrednih godina u „Kinti“ bile su dovoljne da turnir po popularnosti preraste tadašnje zdanje – za još veči napredak bio je potreban veći stadion, medijska promocija i jaka konkurencija.
Kako bi ostvario cilj, Pasarel je sa dugogodišnjim prijateljem Rejmondom Murom osnovao kompaniju „PM Sports Managment“. Sledeći izazov bio je dizajniranje, razvoj i vođenje luksuznog hotela i teniskog turnira u obližnjem Indijan Velsu. Svoj interes pronašao je „Njuzvik“ (Newsweek) i takmičenje se zvalo „Newsweek Champions Cup“.

Gradnja „Grand Champions“ hotela sa 350 soba završena je 1986. godine, a hotel sada nosi naziv „Hyatt Grand Champions Resort“. Pasarel i drugovi imali su mnogo muka da pribave potrebnu potporu, ali sada je u središtu hotela bilo 12 teniskih terena, jedan kapaciteta 10 hiljada, zatim dva travnata i dva šljakasta igrališta. Osim toga, tu je i sportski butik, centar koji tokom turnira koriste mediji, kuhinja za igrače i još neke atrakcije.

Iduće godine novi stadion je debitovao, a tada su u Indijan Velsu prvi put zaigrale i žene predvođene sa Štefi Graf i Hanom Mandlikovom. Popularnosti je dodatno doprinela činjenica da je 1987. i 1988. godine šampion bio Boris Beker, a samo dve godine kasnije ATP je imenovao Newsweek Champions Cup kao jedan od elitnih događaja na Turu načinivši ga kategorijom sada poznatom kao Masters 1000.

Žensko takmičenje postalo je zvanični događaj WTA 1991. godine, a od 1997. nosi titulu turnira elitnog ranga.
Novak Ðokoviæ, prošlogodišnji pobednik
Vrtoglavi uspeh doveo je do toga da turnir ponovo preraste svoju sredinu. Razvoj Masters serije poklopio se sa izgradnjom stadiona „Indian Wells Tennis Garden“ 2000. godine. Turnir je doživeo spektakularni rast od svog osnivanja – broj posetilaca povećao se deset puta, nagradni fond sa 250 hiljada dolara na više od pet milona, broj TV gledalaca sa 25 miliona na skoro milijardu, a kompleks sada ima 20 terena uključujući i najveći stadion kapaciteta 16.100 mesta.

Generalni sponzor turnira od 2002. do 2008. bio je „Pacific Life“, a novi podstrek organizatorima turnira došao je u vidu uvećanog broja igrača. Indijan Vels sada ima isti broj rundi kao Grend slem turniri, s tom razlikom što su nosioci slobodni u prvom kolu. Dakle, ukupno ima po 96 takmičara u obe konkurencije.

Od 2009. godine sponzor turnira je „BNP Paribas“, inače najveći ulagač u tenis na globalnom nivou. Novi vlasnik turnira je Leri Elison, osnivač Orakl korporacije i teniski zaljubljenik. Naravno, Pasarel, Mur i ostali i dalje su sastavni deo turnira koji je prošle godine obeležio 36 godina postojanja.

Kako je Čarli Pasarel naveo u svom blogu, Indijan Vels se trudi da svakom godinom bude još bolji i da na kraju izraste u najveći turnir na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: