Tim UN-a: Oblast oko Panceva i Kragujevca tesko zagadjena

Izvor: B92

Utorak, 14.09.1999.

00:21

Default images
Na kraju trece etape istrazivanja strucnjaka UNa koji su ispitivali posledice bombardovanja na zivotnu sredinu, sef ekipe Peka Havisto je izdvojio Pancevo i Kragujevac kao dva mesta koja izazivaju posebnu zabrinutost zbog toksicnih materija koje se tamo i dalje nalaze. Strucnjaci Programa UN za zivotnu sredinu utvrdili su da Dunav nije zagadjen nakon bombardovanja, ali da je neophodno hitno saniranje "teskog zagadjenja" u jednom kanalu u Pancevu, dugom dva kilometra. Na pitanje novinara da li je tacno da su odredjena mesta gadjana oruzjem koje sadrzi izuzetno opasan osiromaseni uranijum Peka Havisto je odgovorio:

»Sve je zasnovano na glasinama. Na teritoriji Srbije nismo utvrdili nijedno konkretno mesto koje je mozda bilo gadjano takvom vrstom oruzjem. Medjutim trazeci mesta za koja se govori da su gadjana osiromasenim uranijumom mi smo uzeli neke uzorke i oni se jos uvek testiraju u laboratorijama. Sve u svemu, mi nismo u mogucnosti da kazemo da li smo zaista nasli mesta koja su gadjana tim oruzjem ili ne, niti da kazemo kakve su posledice po zdravlje. Ali moram da kazem da ce grupe nasih specijalista dati vrlo precizne preporuke kako treba postupati sa mestima gadjanim osiromasenim uranijumom, ne toliko zbog radijacije, vec zbog zagadjenja tla i sirenja prasine, sto moze biti riskantno npr. za zdravlje dece. Ta mesta treba izolovati i obeleziti i nasi specijalisti ce u svom izvestaju preporuciti da se to ucini«, rekao je Peko Havisto.

Havisto je takodje rekao da sto se tice ispitivanja postojanja osiromasenog uranijuma na Kosovu strucnjaci UN-a nisu mogli da pridju svim mestima zbog toga sto se trenutno radi na ciscenju mina. Na pitanje koliko su zatrovana poljoprivredna podrucja, g. Havisto je ponovio da jos nisu gotovi konacni rezultati a da preliminarni pokazuju da su se "po svemu sudeci, dim i otrovne materije prosirili po velikoj teritoriji tako da se ne mogu izdvojiti i identifikovati neke konkretne tacke zagadjenja, posebno nakon bombardovanja industrijskih gradova kao sto su Pancevo i Novi sad. Mi nismo pronasli nikakvo rizicno zariste na poljoprivrednoj zemlji. Naravno, tokom bombardovanja, dim se spustao na vegetaciju, tako da, ukoliko niste prali salatu, moze biti nekih rizika, ali u samoj zemlji nismo nasli teske otrove«, tvrdi Havisto. Prema njegovim recima izvestaji strucnjaka ove UN misije bice pocetkom oktobra predati generalnom sekretaru UN-a, Kofi Ananu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: