Odlozen pocetak rada multietnickih skola u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: B92

Utorak, 14.09.1999.

00:20

Default images
Portparol Srpskog nacionalnog veca Kosovsko-mitrovackog okruga, Nikola Kabasic, rekao je Beti da su u ponedeljak ujutru oko 7.15 minuta roditelji srpskih djaka sprecili grupu Albanaca da silom udje u skolu "Branko Radicevic" na severnoj strani Kosovske Mitrovice, i da se ovaj incident zavrsio bez posledica, javlja Beta. Prema recima Kabasica, protekla noc i pre podne u podeljenoj Kosovskoj Mitrovici protekli su mirno, i ni sa jedne strane mosta preko reke Ibar nije zabelezeno okupljanje Srba i Albanaca. "Sve cetiri skole u severnom delu Kosovske Mitrovice otvorene su jutros u sedam casova, a djaci koji pohadjaju nastavu na srpskom jeziku, u skolu su dosli u pratnji roditelja, koji su sve vreme nastave bili oko skolskih objekata ili u njihovoj blizini", naveo je Kabasic.

On je naglasio da je "zabrinutost roditelja srpskih djaka razumljiva, jer je najavljeno da ce 1.300 albanskih ucenika u pratnji roditelja danas preci iz juznog u severni deo grada i nasilno uci u cetiri skole". Martin Garot, prvi administrator Prelaznog veca mitrovackog okruga, poslao je SNV pismo u kojem clanove te organizacije informise da se proslonedeljni plan UNMIK o zajednickim skolama i povratku albanskih djaka iz juznog dela Mitrovice u skolske objekte u severnom delu grada, odlaze dok se ne stvore bezbednosni uslovi i logisticka podrska, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: