KFOR: Srpske paravojne jedinice pokusavaju da destabilizuju Kosovo

Izvor: B92

Utorak, 14.09.1999.

00:18

Default images
Portparol KFOR-a Ole Irgens izjavio je u ponedeljak Rojtersu da manje srpske paravojne jedinice pokusavaju da destabilizuju Kosovo organizovanim incidentima. U izjavi za B2 92, on je rekao da "u poslednjih par dana, nekoliko epizoda navode na indicije o organizovanom srpskom pokusaju da se situacija na Kosovu namerno destabilizuje i pogorsa". Jirgens je takodje rekao kako se cini "da su neredi u Kosovskoj Mitrovici orkestrirani i da su na istoku i severu zapazene srpske aktivnosti i potom dodao:

"Dobili smo nekoliko nepotvrdjenih izvestaja o tome da su na Kosovu primecene grupe boraca u tamnim uniformama. Iako nemamo dokaza o bilo kakvim do sada poznatim paravojnim aktivnostima, ove izvestaje uzimamo krajnje ozbiljno u obzir i sigurno je da necemo tolerisati bilo kakvo zlocinacko ponasanje na Kosovu, sa koje god strane da dolazi. Ako budu ugrozeni, vojnici KFOR-a ce, u skladu sa pravilima, odgovoriti na robustan nacin, sto ukljucuje i vojnu silu, ukoliko je potrebno". Upitan da navede bilo koji konkretan incident u koji su umesane navodne paravojne jedinice o kojima govori, Irgens je, ne iznoseci druge detalje, odgovorio da su, prema informacijama KFOR-a, trojica Srba, ubijenih pre par nedelja od strane ruskih pripadnika KFOR-a, nosili odecu koja lici na uniforme i oznake do sada nepoznate KFOR-u. On je takodje rekao da licno nije video oznake o kojima je rec, a upitan na osnovu cega KFOR zakljucuje da je rec o srpskim paravojnim formacijama, odgovorio kako nije rec o izvestajima ocevidaca vec o izvestajima pripadnika KFOR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: