Neki novi klinci Formule 1

Od početka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 deli nas desetak dana i očekivano je da postoje pitanja na koje jedva čekamo odgovore. Da li Luis Hamilton i Mercedes mogu da nastave tamo gde su stali prošle sezone? Šta može Sebastijan Fetel u svojoj prvoj sezoni u Ferariju? Može li Vilijams da napravi korak napred u odnosu na prethodnu godinu? Gde je trenutno Meklaren-Honda u odnosu na najbolje timove? I, naravno, šta možemo da očekujemo od debitanata ove sezone?

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 02.03.2015.

13:00

Default images
Samo Vidic/Red Bull Content Pool

Utisak je da ova godina donosi najjaču debitantsku postavu u poslednjih nekoliko godina, a pred svakim od njih trojice su velika očekivanja. Maks Ferstapen će sa 17 godina biti najmlađi vozač u istoriji Formule 1 i prvi maloletnik u šampionatu. Karlos Sains junior će nastaviti putem svog legendarnog oca, doduše na drugačijem terenu, dok Felipe Nasr predstavlja poslednjeg u nizu Brazilaca koji poseduju šampionski potencijal.

O podijumima i pobedama je rano pričati, ali su svi saglasni da su sva trojica predodređeni za nešto veliko, samo ostaje da se vidi da li će svoju priliku iskoristiti. Nasr je bio posebno impresivan tokom testiranja, Ferstapen i Sains su evidentno napredovali, ali ih tek čeka ono pravo. Mladi Brazilac ima tu, može se reći, sreću da će veća pažnja biti upućena dvojcu ekipe Toro Roso, pa je te strane pred njim lakši posao, ali je poznato da je Formula 1 nemilosrdna prema klincima ako se ne dokažu.

Poslednjih godina, i Zauber i Toro Roso su bili odlična odskočna stanica za sve oni koji su znali to kako da iskorististe. Serhio Peres je bio impresivan u debitantskoj sezoni u švajcarskoj ekipi, da bi potom dobio priliku u Meklarenu, ali se posle jedne sezone preselio u Fors Indiju. Sebastijan Fetel, Danijel Rikardo i Danil Kvjat su svi prvo dobili priliku u Toro Rosu, u kojem su se izborili za šansu u Red Bulu. Sada već četvorostruki šampion je najbolji primer ’škole’ Red Bula koji je odradio sve bitne korake do vrha, Rikardo nije daleko da to isto učini, a za Kvjata je još rano suditi.
Sauber Motorsport AG
I upravo to, iskoristiti priliku, najbitnije je u Formuli 1, uz novac, što je direktno povezano sa malim timovima. Najbolji primer za to su poslednjih godina Haime Algersuari i Žan-Erik Vernj, koji su praktično sve dobili na tanjiru, ali je pitanje koliko ljudi se seća nekog njihovog rezultata.

Algersuari je stigao u Toro Roso 2009. godine umesto Sebastijana Burdea i vrlo brzo je postao najmlađi osvajač bodova u istoriji, ali je ubrzo i nestao. Vernj se zadržao duže, čak tri sezone, ali o njegovim vožnjama dovoljno govori to da su Rikardo i Kvjat, koji su mu bili timske kolege, dobili priliku u Red Bulu, a on ne. Francuz je više puta isticao da veruje da je podjednako zaslužio to mesto kao oni, ali istina je da nije bio ni blizu, jer se za tri godine nije izdvojio u odnosu na masu. Ipak, ljudski je nadati se, ali je isto i vreme da krenemo sa predstavljanjem novih klinaca u Formuli 1.

Maks Ferstapen

Getty Images/Red Bull Content Pool
Zbog njegovih godina, ali i činjenice da iza sebe ima samo jednu sezonu u jednosedima, pažnja usmerena Maksu Ferstapenu će možda moći da se poredi sa onom posvećenom braniocu titule Luisu Hamiltonu. 17-godišnji Ferstapen već je ispisao nove stranice istorije Formule 1, ali je to samo početak, veruju svi oni koji duže vreme prate dešavanja u tom šampionatu.

Holanđanin, inače, ima odlično predznanje o Formuli 1, pošto je njegov otac Jos osam godina vozio u šampionatu, a branio je boje Benetona, Simteka, Futvorka, Tirela, Stjuarta, Erouza i Minardija. Imao je 106 startova, a najbolji rezultat ostvario je u svojoj debitantskoj sezoni, 1994. godine, kada je u Mađarskoj i Belgiji bio treći.

Mladi Ferstapen je prošle godine vozio u evropskoj Formuli 3 u kojoj je zauzeo treće mesto, ali je ostvario deset pobeda, više nego bilo koji od njegovih konkurenata. Još na sredini sezone, Ferari i Red Bul su počeli da se bore za njega, ali je austrijski tim očigledno bio brži. Mnogi su se još tada pitali šta je Red Bulu dalo prednost, a odgovor je usledio samo nekoliko nedelja kasnije, kada je objavljeno da će voziti za Toro Roso u 2015.
Getty Images/Red Bull Content Pool
Ta vest je izazvala podeljena mišljenja, posebno zbog nedostatka iskustva, a možda najoštriju osudu takvog poteza dao je šampion iz 1997. Žak Vilnev, istakavši da je „Ferstapen uvreda za Formulu 1“. Holanđanin se nije obazirao na to, koristio je svaki priliku da napreduje, a još nije napravio nikakav incident koji bi mogao da pokaže da je Toro Roso doneo pogrešnu odluku njegovim angažovanjem.

Zanimljivo, potez italijanskog tima naterao je Svetsku automobilsku federaciju da promeni pravila po pitanju ulaska vozača u Formulu 1. Tako će samo punoletni vozači moći da se nađu u šampionatu, što znači da će Ferstapen biti prvi i poslednji maloletnik u Formuli 1. Na prvoj trci sezone – Velikoj nagradi Australije, 15. marta, imaće 17 godina i 166 dana, što je neverovatan podatak, ali je do sada odlično uspeo da se izbori sa pritiskom, a svi se nadaju da će tako biti i kada ono pravo krene.

Naravno da želim da budem brz. Ali, najvažnije je da budem konstantan i ne napravim mnogo grešaka. Mislim da mi je to glavni cilj. Naravno, u budućnosti se nadam da ću postati svetski šampion, jer mi je i to veliki san“, naglasio je Ferstapen.

Karlos Sains junior

Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Sam pomen Karlosa Sainsa sve ljubitelje auto-moto sporta podseti na reli, ali se mladi Španac odlučio da krene stopama svog legendarnog oca na drugom terenu. Sains je tri godine stariji od Ferstapena, iza sebe ima veće iskustvo u jednosedima od svog timskog kolege, ali će njih dvojica zajedno činiti najmlađu vozačku postavu u istoriji Formule 1.

Sains je promenio veliki broj šampionata na putu do Formule 1, a čak i titula u Svetskoj seriji Reno nije mu garantovala mesto. Ipak, još jednom je potvrđeno da Red Bul veću nadu polaže u vozače iz te serije, nego iz GP2 serije, na primer. Najbolji primeri za to su Sebastijan Fetel i Danijel Rikardo.
Getty Images/Red Bull Content Pool
20-godišnji Španac je, očekivano, auto-moto sportom počeo da se bavi kroz karting, a pre šest godina bio je vicešampion Evrope. U jednosedima je debitovao u Formuli BMW, a prvu titulu osvojio je u Formuli Reno 2.0 2011. godine, usledile su sezone u britanskoj Formuli 3, evropskoj Formuli 3 i GP3 seriji, pre ulaska u Formulu Reno. Sains je na 14 trka imao sedam pobeda, nijednom više se nije našao na podijumu, ali mu je to bilo dovoljno za titulu.

Još pre te titule, ljubitelji Formule 1 su se nadali da će dobiti šansu. Nesumnjivo je da šampionske gene, a i zaista je lepo ponovo videti prezime Sains u elitnom društvu, a da to nije Dakar reli. Stariji Sains je dvostruki svetski reli šampion, kao i osvajač Dakara, a mlađi ima sve preduslove da uspe i ispiše istorije Formule 1 i auto-moto sporta uopšte.

Sjajno je imati svetskog reli šampionata uz sebe. Zahvalan sam jer mi je otac preneo svoje iskustvo, dao mi je neverovatne savete. Kada sam bio mlađi nisam imao praktično svoje ime, bio sam njegov sin i zbog toga sam bio pod velikim pritiskom. Ali, izborio sam se za ulazak u Formulu 1 sam, ne zato što sam nečiji san. Ja sam Karlos Sains i sposoban sam da budem vozač Formule 1“, jasan je Sains.

Felipe Nasr

Sauber Motorsport AG
Možda se o Felipeu Nasru najmanje priča od svih rukija, jer niti je najmlađi, niti ima toliko poznatog oca, ali je i njemu treba posvetiti jednaku pažnju. 22-godišnji Brazilac od svih debitanata ima najveće iskustvo što se tiče Formule 1, jer je prošle sezone bio test vozač Vilijamsa, od kojeg ga je Zauber praktično preoteo.

Nasr je u švajcarskom timu zamenio Adrijana Zutila tako što je timu doneo novog sponzora – Banco do Brasil, koji je Zauberu omogućio da finansijski kompenzuje Nemcu to što neće voziti ove godine. Međutim, iako mu je novac možda olakšao put do mesta u Formuli 1, tokom testiranja Nasr je pokazao da je zaslužio svoje mesto u šampionatu.

Brazilac je više puta dan završio kao najbrži, a po vremenima je svog timskog kolegu Markusa Eriksona ostavio daleko iza sebe. Treba napomenuti da Erikson iza sebe ima već jednu sezonu u Formuli 1, pošto je prošle godine branio boje Katerhema, ali se veće nade što se tiče Zaubera u ovogodišnjem šampionatu polažu u Nasra.
Sauber Motorsport AG
Brazilac je imao zanimljiv put do Formule 1, preko tri različite Formule BMW, britanske Formule 3 i GP2 serije, koju je vozio u poslednje tri sezone. Titulama se okitio u evrpskoj Formuli BMW 2009. godine i britanskoj Formuli 3 2011, dok je u GP2 seriji najbolji rezultat imao prošle sezone, kada je bio treći. Ostvario je četiri pobede i ukupno deset puta bio na podijumu, vozeći za Karlin.

Ti rezultati nagoveštavaju da on može mnogo, ali se od njega možda i ne očekuje da se pridruži Emersonu Fitipaldiju, Aertonu Seni i Nelsonu Pikeu među šampionima. Ipak, da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u bliskoj budućnosti potencijal ima, samo je pitanje da li će se sve poklopiti. Svakako, pravi ljubitelji Formule 1 će obratiti posebnu pažnju na njega i ostale rukije, a sada nam je ostalo da samo odbrojavamo do početka nove sezone.

Da se ja pitam, već bih bio u Melburnu. Nestrpljiv sam da dočekam svoj debi u Formuli 1. Vredno sam radio da bih stigao ovde, a Velika nagrada Australije će biti jedinstven doživljaj za mene“, rekao je Nasr.

Budite uz B92 i ove sezone!

Jelena Trajković (@zvezdica)

Na našem sajtu možete da pročitate i temu „Meklaren-Honda: Mogu li Alonso i Baton kao Sena i Prost?“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: