Paklena pomorandža

Naslov pop klasika grupe ABBA “Pobednik odnosi sve” svoj ontološki smisao dobija tek u kontekstu fudbalskog Svetskog kupa. Osvajač tog takmičenja zaista dobija sve: zlatnu Boginju, slavu besmrtnu, počasno mesto u budućim albumima samolepljivih sličica.

Aleksandar Stanojević, Dušan Kosanović Nemačka
Podeli

Proći Sizifovski uspon kroz razne kvalifikacije, baraže, nokauterski završni turnir i - pokleknuti u finalu! Mađarska već poodavno ne predstavlja fudbalsku velesilu, ali su dvostruki vicešampioni sveta urezani u Kuću slavnih po “gubitnicima” iz 1954. Virtuozna Laka konjica predvođena Cziborom, Grosicsem, Hidegkutijem, Kocsisem i naravno Puskásem, neobjašnjivo se saplela o nemačke Pancere rezultatom 2:3, iako su ih u prvom delu takmičenja demolirali sa 8:3!

Prokletstvo drugog, unatoč impresivnim igrama na Mundijalima, prati još jednu evropsku ravničarsku naciju. Snovi u (Niskoj) zemlji o uspeću na tron Oranje momčadi se svaki put brutalno rasprše. Holandija je čovečanstvu podarila bezbroj bisera, ali nije ostvarila punu afirmaciju na reprezentativnom planu (čitaj: osvojila Svetsko prvenstvo), iako je njen klupski trijumvirat Ajax-Feyenoord-PSV već dugo među najtrofejnijim na Plavoj lopti.

Da stvar bude još bolnija, podanici Narandžaste kraljevine toliko strasno žive ovu igru, da se ne libe u stanju posebne egzaltiranosti da ničice padnu na kolena pri intermezzu između crvenog i zelenog svetla na semaforima. Ti će živopisni navijači načiniti neke od najlepših dekora na i oko sjajnih nemačkih stadiona tokom juna, a zasigurno i jula leta Gospodnjeg 2006.

Nesporne činjenice o superiornosti

Po većini recentnih, pa i zvaničnih FIFA i UEFA listi najboljih XX veka, kao trener No. 1 bez dileme figurira “otac holandskog i modernog svetskog fudbala” Rinus Michels. Takođe, za fudbalera veka u Evropi (mnogi stručnjaci ga smatraju boljim i od njegovih južnoameričkih konkurenata) najčešće je biran veličanstveni Johan Cruijff. Ako se pogledaju sve zlatne, srebrne i bronzane lopte France footballa, neupitno je među njima najviše - Holanđana.

Po autorima ugledne fudbalske enciklopedije Nick Holtu i Guy Lloydu, holandski Dream Team svih vremena, naravno pod rukovodstvom Rinusa Michelsa, nadmašio bi brazilskog All Time ekvivalenta. Kakva niska fudbalskih dragulja: Hans van Breukelen, Wim Suurbier, Ronald Koeman, Ruud Krol, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Johan Neeskens, Wim van Hanegem, Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, a na “klupi”: Edwin van der Sar, Frank de Boer, Arie Haan, Johnny Rep, Ruud van Nistelrooy.

Kreacije čuvene holandske trenerske škole su priča za sebe. Nadasve poznata inteligencija holandskog koncepta se najbolje ogleda u tome kako su nosioci trijumfalne generacije iz 1988. vrlo brzo postali trofejni stručnjaci u mladom trenerskom dobu. Najnovije dostignuće je neodoljiva Barcelona Franka Rijkaarda, aktuelni prvak Evrope u svojoj drugoj holandskoj inkarnaciji (prva - šampionski tim Cruijffa iz 1992, začinjena projektilom Ronalda Koemana). Vredan pomena je i fudbalski čudotvorac Gus Hiddink, koji je u stanju da izvuče maksimum od svakog fudbalskog tima čijeg se vođenja prihvati.

Stvoritelj

Počeci holandskog fudbalskog uzdignuća sežu u period sredine 60-ih, u kosmopolitski Amsterdam. Vrlo je verovatno da su Holanđani oduvek imali vrsne igrače, ali nedostatak stručnog rada i poluprofesionalizam (treninzi tri do četiri puta nedeljno) nisu mogli doneti značajnije rezultate.

Rinus Michels (1928-2005.), ranije vrstan fudbalskih strelac za Ajax (120 golova na 250 utakmica), te 1965. iznenada dobija šansu da trenira svoj klub u jednoj od njegovih najgorih sezona u svojoj istoriji (samo par bodova od zone za ispadanje).

On je bio trener-vizionar, neka vrsta fudbalskog alhemičara. Kasnije je prozvan fudbalskom Sfingom, Nestorom, Generalom, a prvo što je učinio je zavođenje vojničkog režima i discipline na treninzima, dovodeći fizičku spremu igrača na atletski nivo. Johan Neeskens, jedna od vedeta tog slavnog tima kasnije je izjavljivao da je u trenucima slabosti, kao mlad igrač često razmišljao da napusti taj “zastrašujući” režim i “umre kao normalan čovek”.

Sve je to bila samo neophodna osnova za Michelsov odabir za visoko tehnički i taktički potkovani tip igrača koji bi se uklapao u njegovu viziju igre kasnije imenovan Totalnim fudbalom!

Ovaj izuzetno zahtevni ofanzivni sistem načelne formacije 4-3-3, podrazumevao je da svih deset igrača u polju čine kreativni, fleksibilni znalci, sposobni da na svakom delu terena igraju na svim pozicijama - otuda naziv Total.

Protivnik bi bio suočen sa presingom još na svom delu terena, a kratki pasovi i individualne akcije kombinovani su sa iznenadnim, dugim loptama kako bi protivnik ostao zatečen. Nije ni čudo što su se protivnici osećali kao pregaženi, jer im nije dopušteno da uopšte razviju svoju igru.

Profesionalno strog, hladan i neumoljiv (persirao je svojim igračima), a privatno duhovit i srdačan, Rinus je znao i da zapeva poznate operske arije, da pusti ceo tim po molbi kapitena Gullita na koncert Whitney Houston za vreme prvenstva Evrope 1988, a 1971. godine je golmana Heinza Stuya stavio na mesto centarfora Ajaxa - i izgubio sa 4:1.

Tvorac čuvene sentence Fudbal je rat u periodu 1965-1971. sa Ajaxom osvaja 4 prvenstva, 3 kupa i prvi u nizu od 3 trofeja klupskog šampiona Evrope 1971, nakon kojeg ostavlja klub u sigurne ruke rumunskog trenera Stefana Kovácsa da bi nastavio svoju uspešnu  trenersku misiju u Barceloni.

Ako je Michels “otac”, onda je Austrijanac Ernst Happel (na trenerskoj klupi Feyenoorda postao šampion Evrope 1970.) neka vrsta “strica” modernog fudbala. Michelsove i Happelove patente su ubrzo počeli da kopiraju i usavršavaju svi vodeći evropski i svetski timovi kako bi mogli da pariraju holandskim revolucionarnim dostignućima.

Prebacivši model Ajaxa na reprezentativni nivo (koji je podrazumevao 6-8 obaveznih Ajaxovaca u prvoj postavi), Michels preuzima Oranje u osvit Mondijala u Nemačkoj 1974. i na njemu ostvaruje neke od najblistavijih performansa ikada viđenih na travnatim terenima.

Cruijff, Neeskens, van Hanegem i ostali asovi naprosto briljiraju i u završnoj fazi takmičenja ''padaju'' Arg