Fudbal u Srbiji: Omladinci zlatni, fudbal rđav

Godina za nama nije donela mnogo pozitivnih svtari u srpskom fudbalu, ali 2013. bez sumnje je obeležila zlatna medalja omladinske reprezentacije na EP. Seniorska selekcija neće igrati na Svetskom prvenstvu u Brazilu predstojećeg leta, a kormilo nacionalnog tima napustio je Siniša Mihajlović.

Izvor: Maja Nikoliæ

Petak, 27.12.2013.

17:33

Default images

Srpski klubovi razočarali su u evropskim takmičenjima, a Jagodina je ostvarila istorijski uspeh osvajanjem Kupa Srbije. Jesenji deo Jelen Superlige obeležili su protesti, saopštenja, kritike na suđenje, ali i neka iznenađenja. Srbija se kandidovala za organizaciju Evropskog prvenstva 2020. sa planom da se do tada izgradi nacionalni stadion. Tomislav Karadžić najavio je svoj odlazak sa čela Fudbaleskog Saveza Srbije, ali se to još nije dogodilo.

Sportska redakcija B92 kao i uvek na kraju godine spremila je svojim čitaocima posebne osvrte na sve ono što se desilo tokom prethodne godine.

Godišnje preglede započeli smo dešavanjima iz auto-moto sporta i tenisa, a sada predstavljamo 15 utisaka koji su obeležili srpski fudbal u 2013.

15. Ugašen Hajduk iz Kule, pa osnovan novi

Starsport
Zbog teške finansijske situacije krajem jula ugašen je FK Hajduk iz Kule posle 88 godine postojanja, ponos ravnice.

Međutim, u tom mestu čelnici ugašenog kluba osnovali su novi FK Hajduk 1925, koji je naslednik starog Hajduka. Novi kulski klub bi od sledeće sezone trebalo da se vrati učešću u srpskom ligaškom sistemu, od trećeg ranga takmičenja.

U doba gašenja trajala je rasprava o starosti kluba, ali FIFA ne priznaje navodnu vezu Hajduka sa ekipom osnovanom u Kuli pre Prvog svetskog rata.

14. Infrakstruktura: Fudbal u Srbiji, i na krovu tržnog centra

Jedna od najvećih boljki srpskog fudbala počela je polako da se pomera sa mrtve tačke. Čelni ljudi klubova su konačno 'shvatili' da sve kreće od infrakstrukture, pa je tako dobar deo stadiona dobio relfektore.

FSS je početkom godine usvojio propis da će biti neophodno da svaki tim u Super ligi poseduje neophodno osvetljenje, uz određenje donacije od strane Saveza, pa sada deset timova ima mogućnost da svoje mečeve igra u večernjem terminu.

NI ova priča nije mogla da prođe bez natezanja na relaciji Zajednica superligaša - Fudbalski Savez, pa je tek posle intervencije Zajednice odluka o reflektorima prolongirana na sledeću sezonu.

Reflektori i dalje ne sijaju na stadionima Rada, OFK Beograda, Radničog iz Kragujevca, Novog Pazara, Javora iz Ivanjice i Spartaka iz Subotice. Subotičani su među prvima krenuli u modernizaciju stadiona, ali je došlo do komplikacija.

Takođe, nova uprava Novog Pazara objavila je da će uskoro i u gradu na Jošanici sijati reflektori.

Poslednji klub koji je uz pomoć donacije FSS rešio problem sa reflektorima je Čukarički, Radnički je posle 15 godina odigrao meč na Čairu pod svetlima, dok je u istom ambijentu Sloboda u petom kolu dočekala Partizan.

Ipak, bez ikakve sumnje, najbizarniju tačku po pitanju infrakstrukture predstavlja stadion Voždovca – s 'egzotičnom' lokacijom na krovu tržnog centra.

Stadion iz vazduha izgleda sjajno, kad se spustite na zemlju utisak se brzo kvari, zbog stubova koji nose krov i zida oko lože sa velikog procenta sedišta ne vidi se ceo teren, a sa nekih mesta čak ni jedan gol. Ako se na to doda da na stadionu neće biti igrani mečevi visokog rizika (čitaj: jedini koji privlače veći broj gledalaca) jasnije je da ovde sportski aspekt i nije bio presudan, ali to je već tema za mnogo dužu priču.

Iako su u infrastrukturu uložene desetine miliona evra (samo su Čačak, Niš, Gornji Milanovac i Užice zbirno koštali oko 20 miliona), samo je stadion Metalca blizu potrebnom nivou, dok na ostalima bez još mnogo ulaganja nema ni govora o igranju međunarodnih utakmica.

Detaljniju priču o samoj infrakstrukturi, ali i o kompetnom stanju u domaćem fudbalu, možete pročitati u specijalnoj temi našeg Vladimira Novakovića – "Rekonstrukcija srpskog fudbala".

13. Čukarički i Voždovac – beogradski povratnici u elitni rang

Starsport
Čukarički i Voždovac su se vratili u Jelen Superligu svako sa svojim ambicijama.

Ekipa sa Banovog brda je prvi privatizovani u klub u našoj zemlji. Renoviran je stadion, postavljeni reflektori i nova tribina, tim se sastoji uglavnom od mladih, uz nekoliko iskusnih igrača. Zbog toga, ali i zahvaljujući dobrim rezultatima protiv favorizovanih ekipa poput Crvene zvezde i Vojvodine, Čukarički je nekoliko kola bio lider na tabeli.

Voždovac je u elitni rang stigao nakon gašenja Hajduka, a kostur tima čine provereni igrači, od kojih je nekolicina igrala bitnu ulogu u večitim rivalima.

Klub je dobio novi stadion na krovu tržnog centra sa veštačkom travom, a ostvarene su četiri pobede, od toga tri nad gradskim rivalima (Crvena vzezda, Rad, Čukarički).

U situaciji u kojoj glavni grad ima 6 supeligaša, što je realno previše, vremena za privikavanje na elitu nema - da bi se zadržali u Superligi i jedni i drugi moraće da prave gigantske korake, a vreme će pokazati koji koncept je uspešniji.

12. Milorad Mažić dostojno predstavlja Srbiju u svetu

Starsport
I pored mnogih kritika na račun srpskih sudija, Milorad Mažić veoma uspešno radi svoj posao.

Arbitar iz Vrbasa je tokom 2013. sudio mnoge značajne mečeve u Ligi šampiona i kvalifikacijama za ovo takmičenje, kao i u Ligi Evrope i na večitim derbijima, a rad najboljeg srpskog sudije je veoma dobro ocenjen.

Srbija bi ipak mogla da ima predsatvnika u Brazilu ukoliko Mažić bude sudio na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Na sudiju u svetskoj eliti čekamo još od Zorana Petrovića.

11. Nacionalni stadion za EP2020?

fss.rs
Kako je prošao predlog predsednika UEFA Mišela Platinija da se Evropsko prvenstvo 2020. godine igra širom Evope, u našoj zemlji su krenule priče o mogućoj kandidaturi, ali i neophodnosti izgradnje Nacionalnog stadiona.

Nedugo zatim, pojavile su se informacije da je Srbija "daleko od dobijanja domaćinstva", ali je FSS ubrzo ipak istakao kanditaturu, pa se Beograd našao među 39 kandidata.

Međutim, ključ cele priče predstavlja izgradnja stadiona koji bi ispunjavao kriterijune UEFA. Predsednik FSS Tomislav Karadžić i regionalni direktor britanske kompanije "Mejs" potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji za izgradnju nacionalnog stadiona, posle čega je predstavljeno osam mogućih lokacija, a opština Pećinci prva je ponudila konkretno rešenje Kući fudbala.

Još uvek, prvi čovek čovek Saveza Tomislav Karadžić došao je na pomalo radikalno rešenje – da nacionalni stadion bude dom 'večitih' rivala. Partizan se složio sa idejom predsednika, dok čelnici Crvene zvede imaju nešto drugaciju zamisao.

Kandidati imaju pravo da promene prvobitno prijavljeni grad, ali konačnu dokumentaciju moraju da predaju do 25. aprila 2014. godine. UEFA je tokom septembra saopštia da postoje dve za nju prihvatljive varijante - rekonstrukcija stadiona Crvene zvezde ili novi stadion, ali samo unutar glavnog grada i veoma blizu glavnih saobraćajnica.

Izvršni komitet UEFA konačnu odluku o 13 domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine saopštiće 25. septembra 2014. godine.

10. Burna godina za FK Vojvodina

Starsport
2013. godina bila je veoma turbulentna i burna za Vojvodinu iz Novog Sada, mešajući najslavnije dane u ovom veku sa najdramatičnijima.

Predsednik kluba Ratko Butorović preminuo je u junu u 57. godini života. Na njegovo mesto došao je sin Balša Butorović, koji je u Upravni odbor doveo Mateju Kežmana.

Vojvodina je angažovala i novog trenera Marka Nikolića i veoma uspešno započela nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope, izbacivši i favorizovani Bursaspor. Novosađani ipak nisu uspeli da se domognu grupne faze ovog takmičenja, pa su se fokusirali na domaće prvenstvo.

Kežman je vrlo brzo otišao iz kluba, jer je njegov projekat propao, a rezultati na domaćem plkanu bili su znatno ispod očekivanja.

Jesenji deo sezone novosadski crveno-beli su završili na petom mestu, a nakon toga krenulo je osipanje. Nikolić je preuzeo Partizan, zajedno sa njim prešao je i kapiten Vulićević, za njima će u redove šampiona Srbije možda još neki igrači, drugi će u inostranstvo, pa ostaje da se vidi sa kakvim će sastavom sprska "Stara dama" ući u godinu koja im donosi jubilej - 100 godina postojanja.

9. Evropa opet samo u sezoni kupanja

Starsport
Sezona 2013/2014 nije nam donela ništa novo na planu klupskog fudbala na međunarodnom nivou.

Šampion Partizan je svoju evropsku epizodu počeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prva prepreka bio je jermenski Širak, koji je izbačen bez pobede. Gol Vladimira Volkova u Gjumriju bio je dovoljan za prolaz i pored samo 0:0 u Beogradu. Usledio je duel sa prvakom Bugarske Ludogorecom u trećoj rundi kvalifikacija i kraj sna da će se 'mušema' Lige šampiona opet tresti na stadionu JNA.

Za plasman u grupnu fazu Ligu Evope crno-beli su igrali sa švajcarskim Tunom, a usledio je novi šok. Partizan je u prvom meču slavio minimalnim rezulatom i trebalo je samo da potvrdi prolaz za novih šest utakmica u Evropi. Međutim, kako to obično biva kada je u pitanju domaći fudbal, Švajcarci ubedljivom igrom dolaze do velikih 3:0 i grupne faze, a čelnicima šampiona, koji su rasporodajom još više otežali posao treneru Vuku Rašoviću, zadaju novu glavobolju.
Starsport
Ni komšije sa druge strane Topčiderskog brda nisu se proslavile nastupima na Starom kontinentu. Već posle prvog kola i dvomeča sa islandskim IBV moglo je da se nasluti da ispadanje sledi vrlo brzo.

Totalno neuigrani crveno-beli su na premijeri uz dosta muka izbacili Dejvida Džejmsa i drugove. U Beogradu je bilo 2:0 za Zvezdu, da bi Boban Bajković morao da spasava prolaz na Islandu, posle još jednog bledog izdanja.

Žreb je u trećem kolu poslao tim Slaviše Stojanovića na put u Ukrajinu, na megdan ekipi Černomoreca. U prvom meču Zvezda je platila ceh raštimovanoj odbrani, neiskusni Krenta i Lazić jesu grešili, ali se ovog puta istakao Vešović serijom poklona, koji su se pretvorili u rutinsku pobedu domaćih od 3:1.

Gol nade je postigao Vukan Savićević, ali je Zvezda nemoćnom napadačkom partijom u revanšu i šestu godinu za redom ostala bez grupne faze. Možda sve ne bi bilo tako, da kapiten Nenad Milijaš nije promašio penal...

Vojvodina je kao trećeplasirana krenula od drugog kola kvalifikacija, ali je stala na korak od sna. U drugoj rundi izbačen je maltežanski Hibernijan ukupnim trijumfom od 7:3, da bi na trećem stepeniku bila savlada moćna Bursa – maestralnom igrom u Turskoj. Ohrabreni podvigom, igrači Voše spremali su se za moldavski Šerif, ali su platili danak neiskustvu i posle velike borbe stali na korak od istorije.

Ko zna kako bi se sve to razrešilo da Umaru Abubakar, daleko najbolji igrače "belo-crvene", nije usred kvalifikacija napustio klub.

Jagodina je ponovo takmičćenje završila na startu i bez pobede, ali se ovog puta bar nije brukala. Dali su Ćurani sve od sebe protiv velikog favorita iz Kazanja, ali nije bilo dovoljno za više od časnog poraza, Rubin je ipak bio mnogo jači..

8. Partizan bez napadača do prvog mesta

Starsport
Fudbalski klub Partizan je u još jednu jesenju sezonu ušao nakon letnje rasprodaje.

Klub su napustili Aleksandar Mitrović, Lazar Marković, Ivan Ivanov, Stefan i Marko Šćepović...

Trener Vuk Rašović je na raspolaganju imao samo dva napadača – novajliju Ismaela Fofanu i Nemanju Kojića, ali je u novembru ostao bez obojice, Fofana je dobio upalu pluća, a Kojić je povredio stopalo.

I pored toga, Partizan je uspeo da osvoji jesenju titulu i drugi deo sezone čeka sa prvog mesta na tabeli. Aktuelni šampion je počeo da se pojačava pred nastavak odbrane titule, ali i dalje nije doveden špic.

U Humsku su stigli trener Marko Nikolić i Miroslav Vulićević iz Vojvodine i Nikola Drinčić. Golman Vladimir Stojković, jedan od najzaslužnijih što je Partizan na prvom mestu na tabeli, odlazi iz kluba, a glasovima navijača proglašen je za najboljeg igrača Partizana u 2013.

7. CZ: 14 pojačanja i tunel bez kraja

B92
Krajem prošle godine Crvena zvezda je dobila novu upravu, tačnije radnu grupu, koja je imala zadatak da što pre stabilizuje klub i ublaži katastrofalnu sitaciju na gotovo svim nivoima u klubu.

Za predsednika je izabran Dragan Džajić, dok su potpredsednička mesta poverena Nebojši Čoviću, Ivici Tončevu i Slaviši Kokezi, dok je pozicija sportskog direktora povereno Zoranu Stojadinoviću. Sređivanje stanja je inicirao prvi podpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Nova uprava zvanično je počela sa radom devet dana pre isteka prošle godine.

Nedugo zatim, radna grupa je objavila i visinu duga Crvene zvezde.

Međutim, nije dugo prošlo bez novih potresa, Samo pet nedelja pošto je postavljena nova garnitura u roku od pet minuta svi mediji u Srbiji preneli su informaciju da je Dragan Džajić fizički nasrnuo na Nebojšu Ćovića, posle čega je prvi čovek kluba najavio ostavku. Podigla se velika buka oko celog slučaja, da bi Nebojša Čović u razgovoru za našu televiziju kategorički odbacio navode medija.

Iako se u prvi mah činilo da će Dragan Džajić samo privremeno biti na čelu kluba, došlo je do obrta, pa je legenda Crvene zvezde dobila odrešene ruke. Kada su se stvari stišale, Džajić i Čović su nastavili saradnju, a Aleksandar Vučić demantovao je da se našao u ulozi mirotvorca. Dragan Džajić i zvanično je izabran za novog predsednika 18. decembra 2012. godine.

Svima je bilo jasno da je krajnje vreme da se nešto preduzme, kako bi se sprečilo najgore.
Starsport
Ubrzo su u klub stigli Nikola Petković, Luis Garido i Abiola Dauda, a u poteru za vodećim Partzanom dao se Aleksandar Janković. Međutim, posle kiksa u Nišu, Stojadinović na njegovo mesto postavlja Portugalca Rikarda Sa Pintua, iako je predsednik kluba želeo domaćeg trenera.

Portugalac je serijom pobeda uspeo da dovede Zvezdu do meča odluke, derbi sa Partizanom tri kola pre kraja, sa samo dva boda zaostatka. Ipak, 'večiti' rival je minimalnom pobedom i šestu godinu za redom stigao do titule, a Zvezdu 'vratio' u stanje haosa.

Krenulu su međusobne optužbe, nastavile se drame sa radnom zajednicom i svakodnevni problemi, a postajalo je sve očiglednije da se Zoran Stojadinović "ne uklapa u sistem". Paralelno, sve vreme je trajao sukob sa čelnim ljudima Saveza.

Početak jula doveo je na klupu tima iz Ljutice Bogdana Slavišu Stojanovića, petnaestog trenera od 2005. Desile su se i velike promene u igračkom kadru.

Tim su napustili Luka Milivojević, Uroš Spajić, Ognjen Mudrinski, Nikola Maksimović i Srđan Mijailović, kao i nekoliko talentovanih omladinaca, a stiglo ih je čak 14, a najzvučnije je svakako Miloš Ninković.

Prvobitni plan rukovodsta bio je da se smanji broj igrača pod ugovorima, jer klub grca u dugovima, ali ni ovoga puta nije bilo tako. Ako se za transfere Aleksandra Kovačevića i članove zlatnih 'Orlića' Marka Petkovića i Slobodana Rajkovića može naći logičan razlog, a iskusni Nejc Pečnik je od starta dokazao da je s pravom doveden, bilo je i potpuno suprotnih primera. Omega Roberts jedva da je i zaigrao, a šta reći za 450 hiljada evra (plus 30 odsto od sledeće prodaje), koliko je Javoru plaćen Ifeani Onjilo.

Posle godinu dana nove uprave sa takmičarske strane Zvezda je i dalje iza Partizana, ovoga puta samo sa bodom zaostatka, dok se na finansijskom i organizacijonom planu nije mnogo toga promenilo.

Novca i dalje nema, račun je s vremena na vreme blokiran, incidenti su podignuti na 'viši nivo', a sukob na relaciji igrači-sportski direktor, praćen zahtevima za raskide ugovora, doveo je do toga da na proleće neće biti ni Zorana Stojadinovića.

Kada bi morao da se izdvoji samo jedan detalj koji bi dočarao celu priču – to bi bez premca bio momenat kada uprava kluba odgovara sopstvenim igračima saopštenjem.

6. Istorijski Kup Jagodinaca

Starsport
Jagodina je osvojila Kup Srbije pobedom nad Vojvodinom u finalu 1:0.

Posle osam godina osvajač ovog tamičenja nisu Partizan ni Zvezda. U sezoni 2004/2005 osvajač tadašnjeg Kupa Srbije i Crne Gore bio je Železnik.

„Ćurani“ su iskoristili očajne nastupe Zvezde i Partizana, koji su još tokom jeseni ispali iz kupa, i zasluženo stigli do trofeja, prvog u svojoj istoriji, a ove sezone na putu su da odbrane trofej, s obzirom da su se plasirali u polufinale.

Posao im olakšava i činjenica da su oba beogradska velikana ispala pre prolećne faze kupa, a i stanje u Vojvodini im ide na ruku.

5. Izjave Ratomira Babića

Beta/AP
Član Upravnog odbora FK Partizan Ratomir Babić rekao je da se u klubu nisu ništa pitali u slučaju transfera Aleksandra Mitrovića u Anderleht.

Babić je istakao da Aleksandrov otac ugovorio transfer svoga sina i da su Partizanu bile ‘vezane ruke’. Klubu je pripalo pet milion evra, pa je Babić istakao da će taj novac dobro doći klubu.

S druge strane, dva meseca ranije, Babić je kritikovao bivšeg sportskog direktora kluba Ljubišu Tumbakovića da je “potrčao za prvim parama i otišao iz Partizana”.

Ipak, pobedničku izjavu Babić je dao Sportalu u septembru.

Pokazalo se da osim Matije Nastasića niko od dece koja su otišla rano nije napravio neki rezultat. Sa druge strane videli ste kada odu Adem Ljajić, Lazar Marković i Aleksandar Mitrović”, rekao je potpredsednik FK Partizan.

Uzrast na dan kada su napustili Partizan: Ljajić 18 godina, 106 dana; Mitrović 18 godina, 348 dana; Marković 19 godina, 100 dana; Nastasić 17 godina, 250 dana.

4. Rat, saopštenjima, vatra i arbitri

Starsport
Prepucavanje saopštenjima postaje omiljeni metod komunikacije klubova u srpskom sportu.

U ovom šampionatu nismo uopšte čekali, već posle prvog kola i 'spektakla' na meču Partizan - Novi Pazar krenula je javna debata u trouglu - FSS, Crvena zvezda, Partizan.

Krenulo je saopštenjem iz Ljutice Bogdana, u kojem je tražena ostavka Tomislava Karadžića, a odmah zatim i odgovor potpredsenika Partizana Branka Ružića. Prvi čovek Saveza, okarakterisao je celu sitaciju kao "poznat scenario Nebojše Čovića".

Čelnici iz Ljutice Bogdana ekspresno su regovali na izjavu potpredsenika crno-belih, logično, sopštenjem, da bi treće, u nepunih 36 sati, bilo objavljeno sledećeg dana – opet usmeremo protiv Partizana.

No, to je bio samo uvod. Tomislav Karadžić optužio je Slavišu Kokezu da mu je otvoreno pretio, što je potpredsednik Zvezde demantovao.

Zvezda je celu priču ispratila akcijom 'Pet minuta za spas spskog fudala", da bi u nastavku borbe naslov bio "Šest minuta za spas srpskog fudbala". To je dovelo dotle da svi subotnji mečevi trećeg kola kasne.

Onda je drama na volšeban način smirena. Novu raspravu preko 'papira i mastila', imali smo posle meča Voždovca i Partizana.

Posebnu notu celoj priči dalo je deljenje pravde, koje se može smatrati i jednim od glavnih uzročnika situacije u kojoj se nalazi srpki fudbal.

3. Mihajlović otišao, ide li i Karadžić?

Starsport
Posle neuspeha u kvalifikacijama za prvenstvo sveta 2014. godine u Brazilu, Siniša Mihajlović održao je svoje obećanje i napustio čelo srpske reprezentacije, preuzevši Sampdoriju, iako se u jednom trenutku činilo da možda i neće biti tako.

Ostaje pitanje, sada više ne da li, nego kada će to isto učiniti i predsednik Saveza Tomislav Karadžić.

I, dok traje saga odlaska prvog čoveka FSS, Dejan Stankovič pojavio se kao moguće rešenje za mesto predsednika, ali je ubrzo i odustao.

Neki od medija još u novembru su postavili brojače do Toletovog odlaska, a u javnosti gotovo da ne postoji dilema (osim možda grupe ekstremnih navijača Partizana) oko toga da je krajnje vreme da se njegov neuspešni boravak na čelu saveza završi.

Za sada znamo da će on ponuditi ostavku na sledećem okupljanju, ali bi proces zamene predsednika mogao da bude vrlo dug, ako se zna da Karadžić ima veliku podršku unutar same organizacije, u kojoj njemu bliski ljudi kontrolišu sve bitne pozicije.

2. Srbija 'kodeksom' protiv Brazila

Starsport
Na završnici jubilarnog 20. Mundijala neće biti reprezentacije Srbije.

Najveće zasluge za neuspeh idu na račun Saveza i selektora Siniše Mihajlovića, a ponajmanje samih igrača. Selektor je odmah na startu počeo da primenjuje, u najmanju ruku, čudne mere.

Prvo je uveo 'kodeks' ponašanja, zbog čijeg ne poštovanja je iz reprezentacije odstanjen Adem Ljajić, jer nije želeo da peva himnu.

Sukob sa najiskusnijim pojedncima, Banetom Ivanovićem i Aleksandarom Kolarovim, pred meč sa Makedonijom, i konstatno ignorisanje najboljih igrača (Nemanja Matić) dovelo je do toga da Srbija završi treća u grupi, iza Belgije i Hrvatske, pa ćemo mečeve iz Južne Amerike gledati bez nacionalnog naboja.

1. Zlatni klinci, nada za budućnost

Starsport
Nesumnjivo najveći uspeh u srpskom fudbalu u 2013. godini je zlatna medalja omladinske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Izabranici Ljubinka Drulovića su veoma dobro odigrali takmičenje, pobeđene su Gruzija i Turska, a sa Francuskom je bilo nerešeno u grupnoj fazi. Orlići su nakon penala savladali Portugal i plasirali se u finale u kojem su trijumfovali nad Francuskom.

Ovaj rezultat pokazuje da Srbija ne treba da brine za svoju fudbalsku budućnost ukoliko se sa ovim momcima bude radilo na pravi način. Pre ove generacije Orlića nijedna naša selekcija nije bila šampion Evrope u fudbalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: