100. Tur d’Frans: Ko će naslediti Viginsa na tronu?

Prvi put u istoriji Korzika će biti domaćin neke etape trke „Tur d’Frans“, i to prologa 100, jubilarnog izdanja, koje startuje u subotu i trajaće sve do 21. jula i cilja na Jelisejskim poljima u Parizu. Još od objavljivanja ovogodišnje rute bilo je jasno da će ona pogodovati specijalistima za planinske etape, kao i da Britanac Bredli Vigins ima male šanse za odbranu titule. Od tada, Vigins se zbog povrede povukao sa „Tura“, a sve vreme se postavlja pitanje ko će ga naslediti na tronu. Pretendenata ima mnogo, a sigurno je da će ljubitelji biciklizma uživati u naredne tri nedelje...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 29.06.2013.

02:13

Default images

Pored sjajnih okršaja biciklista, do cilja u Parizu bićemo i svedoci slavlja, pošto ipak to jubilarno izdanje najprestižnije trke na svetu i zaslužuje. Ovogodišnja trka biće i prva posle skandala vezanog za Lensa Armstronga, koji je pred sam „Tur“ prekinuo svoju višemesečnu tišinu i izjavio da je nemoguće pobediti na toj trci bez dopinga, što je naišlo na osudu mnogih. Zbog toga „Tur“ čeka i novi početak, a očigledno je da ne postoji bolji od nezaboravne trke, kakva bi upravo mogla da bude ova pred nama.

Ovogodišnja trka predstavlja mešavinu novog i starog, za razliku od prošle godine hronometri će biti znatno kraći, a planinske etape značajno teže. Biće šest takvih etapa, a na četiri će cilj biti na vrhu uspona. Prvi put posle jedne decenije, vozači će tokom svih 3.360 kilometara biti na tlu Francuske, a organizatori su odlučili da tu zemlju prikažu kao odličnu turističku destinaciju. Svako ko je gledao bar jednu etapu „Tura“ prethodnih godina sigurno će se zapitati šta su radili prethodnih godina, ako ne to.

Korzika do sada nije bila domaćin nijedne etape na „Turu“, ali će se to promeniti ove godine, kada će se na njenom tlu voziti prve tri. Naravno, potom sledi prelazak na kontinentalnu obalu Francuske na Mediteranskom moru, a odmah i ulazak u Pirineje. Od tada, biciklisti će ići ka severo-zapadu, a potom se vratiti u centralnu Francusku, pre brutalne poslednje nedelje u Alpima i finiša u Parizu u sumrak, što je promena u odnosu na prethodne godine.
Beta/AP Photo/Christophe Ena, File
Ove godine pet etapa bi moglo da odluči tok trke, a posebno teške biće 15. i 18. Prva je uvek ’problematična’, a vozi se u dužini od 212 kilometara od Porto-Vekija do Bastije, i sigurno je da će svaki sprinter želeti baš taj trijumf. Ipak, ko pobedi na toj etapi poneće prvu žutu majicu na 100. izdanju legendarne trke. Posebno zanimljiv biće timski hronometar u Nici, 2. jula, dug 25 kilometara, koji se vozi u okviru četvrte etape.

Prva prava planinska etapa vozi se 6. jula od Kastrea do Aks 3 Domena, u dužini od 194 kilometra. Tada ćemo videti ko su zaista ozbiljni kandidati za titulu, a postoji velika mogućnost da neki od vozača koji su pre trke proglašavani za favorite ispadnu iz konkurencije. Najduža etapa na ovogodišnjem „Turu“ biće 15, od Živora do Mon Ventua, duga 248 kilometara. Ta etapa se vozi baš na Dan Bastilje, što znači da će biti spektakularna. Ipak, najteža etapa biće 18, 18. jula, koja se završava na Alp d’Uezu, a zanimljivo je da će vozači 21 serpentinu morati da prođu po dva puta. Kao da jednom nije dovoljno teško, i zbog toga sigurno će ta etapa odlučiti pobednika ovogodišnjeg „Tura“.

Ko su favoriti?

Beta/AP Photo/Christophe Ena
I da nije povređen, i da brani titulu, Bredli Vigins sigurno ne bi bio među favoritima. Ipak, kao glavni favorit među mnogima izdvaja se njegov timski kolega iz tima Skaj Kris Frum, koji je prošle godine imao velike zasluge za to što je Vigins osvojio „Tur“. Za mnoge je Frum, zbog karakteristika rute, već pobednik, ali će to morati da dokaže u naredne tri nedelje.

Frum je prošle godine dosta pomogao Viginsu, a sada je došlo njegovo vreme da zasija i sigurno je da će se potruditi da nasledi svog sunarodnika na tronu. Koliko se ozbiljno spremao za „Tur“ govori i činjenica da je slavio na četiri od pet trka na kojima je učestvovao ove godine, a na toj jedinoj preostaloj je bio drugi. Prošle godine, Frum je pokazao da je klasa za sebe na planinskim etapama, što će mu biti od velike važnosti u naredne tri nedelje.
Beta/AP Photo/Laurent Cipriani
U ovom trenutku izgleda da će Frumov najveći konkurent za titulu biti Alberto Kontador, koji se vraća na „Tur“ posle oduzimanja titule sa trke 2010. godine i osustva zbog suspenzije zbog dopinga. Španac je jedini biciklista u modernoj eri koji je trijumfovao na sve tri trke iz ’veličanstvene trojke’, ali je ipak iza Fruma zbog trenutne forme. Naravno, njega nikada ne treba isključivati iz borbe za titulu na „Turu“, zbog iskustva, ali i sjajne vožnje na najtežim etapama.

U senci Fruma i Kontadora je šampion „Tura“ iz 2011. Kadel Evans, koji je prošle godine imao velikih problema sa bolešću, pa je najprestižniju trku na svetu završio tek kao sedmi. Australijanac je zbog toga ove godine poprilično promenio svoj raspored u odnosu na prethodne sezone, i odlučio je da vozi „Điro“, na kojem je osvojio, može se reći, impresivno treće mesto. Ipak, i ove godine Evans ima problema sa bolešću, i ako uspe to da ostavi iza sebe, mogao bi dosta da namuči najveće favorite.
AP Photo/Gian Mattia D'Alberto
Sa njima trojicom lista kandidata za titulu se ne završava. Tu je, naravno, Endi Šlek, koji se na „Tur“ vraća pošto je propustio prethodni zbog povrede. Uz njega, ne treba isključiti ni Alehandra Valverdea iz Movistara, njegovog sunarodnika Hoakima Rodrigesa, domaćeg biciklistu Tomasa Veklera iz Juropkara, i njegovoh timskog kolegu Pjera Rolana. Naravno, „Tur“ ne bi bio „Tur“, da još neko ne iznenadi.

Kavendiš ili Sagan?

Paralelno sa borbom za žutu majicu, vodiće se borba i za zelenu, tačkastu i belu. Ljubitelji biciklizma najviše vole onu za zelenu, za najbolje na sprinterskim ciljevima, a ove godine bismo mogli da budemo svedoci nove sjajne borbe Marka Kavendiša i Petera Sagana.
Beta/AP Photo/Laurent Cipriani
Sagan brani titulu osvojenu prošle godine, koju je preoteo Kavendišu, koji nije imao pravu podršku tima Skaj, koji se koncentrisao na podršku Viginsu. Upravo zbog toga, Kavendiš je prešao u Omega-Farma Kvik Step i očekuje se da će mu to dosta pomoći u borbi za zelenu majicu, pa je zbog toga i glavni favorit. Njegovi konkurenti nemaju toliku podršku tima, ali je sigurno da će se Sagan, ali i Australijanac Metju Gos i nemački biciklista Andre Grajpel postarati da mu znatno otežaju posao.

U svakom slučaju, očekuju nas tri veoma uzbudljive nedelje na „Turu“. Ko je vaš favorit za trijumf?



Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: