„Četiri skakaonice“, praznik za ljubitelje zimskih sportova

Svake godine tokom Svetskog kupa u ski skokovima, ali i zimskim sportovima, jedno takmičenje se, ipak, izdvaja – turneja „Četiri skakaonice“.

Novogodišnja turneja sigurno je najisčekivanije i najprestižnije takmičenje svake godine, koje se tradicionalno održava od 29. decembra do 6. januara, a ove sezone na programu je 58. put. Turneja počinje u nemačkom Oberstdorfu, potom slede skokovi u Garmiš-Partenkirhenu prvog dana Nove godine, a takmičari se zatim sele u Austriju gde ih očekuju skokovi u Insbruku i kraj takmičenja u Bišofshofenu.

Jelena Trajković Svet, Nemačka, Austrija
Podeli

Turneja je jedno od najznačajnijih takmičenja tokom sezone na kojoj svaki skakač želi da trijumfuje, a pobeda na njoj može samo da se poredi sa osvajanjem Kristalnog globusa u Svetskom kupu ili zlatne medalje na Zimskim Olimpijskim igrama.

Tokom novogodišnje turneje boduju se rezultati sa sva četiri takmičenja, a šampion postaje skakač koji sakupi najviše bodova. Za razliku od generalnog plasmana Svetskog kupa tokom turneje „Četiri skakaonice“ sabiraju se bodovi dobijeni na osnovu dužine skoka i ocena sudija. Naravno, svako od četiri takmičenja se boduje i za Svetski kup isto kao i sva druga takmičenja tokom sezone.

Kvalifikaconi sistem

Turneja „Četiri skakaonice“ poznata je po jedinstvenom kvalifikacionom sistemu. Za razliku od ostalih takmičenja u okviru Svetskog kupa, gde 30 najboljih skakača iz prve runde obezbeđuje plasman u drugu, turneja je poznata po svom nokaut sistemu, koji je uveden u sezoni 1996/97.

Kvalifikacije za sva četiri takmičenja su na programu dan ranije pre zvaničnih skokova, posle kojih plasman obezbeđuje 50 takmičara koji se potom dele u 25 parova. Svih 25 pobednika tih duela i još petorica sa najboljim skokovima obezbeđuju plasman u drugu rundu.

Ipak, ako zbog vremenskih uslova nije moguće da se kvalifikacije održe dan ranije, nokaut sistem se ne koristi, već se takmičenje održava po postojećim pravilima Svetskog kupa.

Ahonen, suvereni vladar turneje

Finac Jane Ahonen jedini je skakač koji je pet puta trijumfovao na turneji „Četiri skakaonice“. Ahonen je do pobeda došao u sezonama 1998/99, 2002/03, 2004/05, 2005/06 i 2007/08. Iako se vratio takmičenju Finac će se posle godinu dana pauze vratiti na turneju, ali je pitanje u kakvoj je formi jer je pre dve nedelje završio u bolnici zbog ozbiljnog oblika gripa.

Iza Ahonena po broju pobeda na novogodišnjoj turneji nalazi se Jens Vajsflog, koji je četiri puta trijumfovao na njoj, a potom slede Helmut Reknahel i Bjorn Virkola, koji imaju po pobede. Virkola je ujedno jedini takmičar koji je došao do tri uzastopne pobede, od 1967. do 1969. godine. Ahonen jeste trijumfovao tri puta zaredom, ali je u sezoni 2005/06 titulu podelio sa Jakubom Jandom, i zbog toga se one ne računaju kao Virkoline.

Vajsflog i Virkola se nalaze na vrhu po broju pojedinačnih pobeda na takmičenjima u okviru turneje, sa po deset trijumfa, a potom sledi Ahonen sa devet i Mati Nikanen, koji je ostvario sedam trijumfa. Ipak, nikome od njih nije pošlo za rukom da tokom jedne turneje trijumfuju na sva četiri takmičenja. Jedini koji je to uspeo bio je Nemac Sven Hanavald, koji je u sezoni 2001/02, pobedio u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu. Takav uspeh niko pre njega, a ni posle, nije uspeo da ostvari.

Aman, Šlirencauer ili neko drugi?

Svake godine pred start turneje neki skakači važe za velike favorite za slavlje na kraju, ali se često desi i poneko iznenađenje. Ono se i desilo na prošlom izdanju turneje. Kada je trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Simon Aman ubedljivo trijufmovao u Oberstdorfu svi su mislili da će on bez problema doći do pobede na kraju. Da tako ne bude pobrinuo se Austrijanac Volfgang Lojcl, koji je pobedio na preostala tri takmičenja, a to su ujedno bila i prva tri njegova trijumfa u Svetskom kupu.

Ipak, da li će se i ovoga puta naći neko ko će sve iznenaditi znaćemo 6. januara, a za sada je sigurno da za velike favorite važe Aman i aktuelni osvajač Kristalnog globusa Gregor Šlirencauer. Od početka sezone Aman i Šlirencauer su se smenjivali u vođstvu u generalnom plasmanu Svetskog kupa i borbama u poslednjih nešto više od mesec dana samo su nagovestili da nisu pokazali sve šta umeju.

Švajcarac je vlasnik najdužeg zvaničnog skoka ove godine, od 146 metara, koji je ostvario u norveškom Lilehameru početkom decembra, dok je s druge strane mladi Austrijanac ove godine dobijao odlične ocene zbog besprekornog stila. Sigurno je da će njih dvojica u Lojclu imati velikog protivnika, ali i još nekim njegovim sunarodnicima, koji će tokom polovine turneje imati veliku podršku publike.

Pre Šlirencauera titulu najboljeg u Svetskom kupu osvojio je njegov sunarodnik Tomas Morgenštern, a Austrijanci su u poslednje dve sezone suvereno dominirali timskim skokovima. Prošle godine Lojcl je bio taj koji je izašao iz senke skakača koji zasija samo u takmičenjima timova, a ovoga puta red bi mogao da dođe na Andreasa Keflera.

Na prva dva takmičenja turneje veliku podršku imaće Nemci. Do ove sezone Martin Šmit bi verovatno važio za glavnu uzdanicu nemačkog tima, ali po svemu prikazanom ove sezone to bi mogao da bude mladi Paskal Bodmer. Pored njih dvojice Nemci će sigurno očekivati mnogo i od još dvojice Mihaela, Urmana i Nojmajera.

Osim Amana i Šlirencauera od starta sezone jedino je slast pobede pored njih dvojice osetio Norvežanin Bjorn Ejnar Romoren. Osim njega Skandinavci očekuju mnogo i od njegovog sunarodnika Andreasa Jakobsena, ali i dvojice Finaca Ahonena i Harija Olija. Rekorder po broju pobeda na novogodišnjoj turneju, ipak, nije u zavidnoj formi od povratka u Svetski kup, dok za Olija veliki problem predstavlja svađa sa trenerom nacionalnog tima pa je pitanje da li može to da ostavi po strani i ponovi izdanja sa početka godine kada je i došao do prvenca u elitnom takmičenju.

Uzdanica Poljske još ove godine biće Adam Mališ, kome će ovo biti poslednja sezona u Svetskom kupu, a koji je poznat po tome da napravi odličan rezultat kada to niko od njega ne očekuje. Drugi skakač Poljske Kamil Štoh sigurno ima mnogo toga da nauči od Mališa i ako ne zasija ove sezone od njega bi tek trebalo očekivati dobre rezultate. Pored već pomenutog Bodmera veliko iznenađenje dosadašnjeg dela sezone je Japanac Daiki Ito, koji je na poslednjim skokovima koji održani u švajcarskom Engelbergu zauzeo treće mesto, i sigurno će biti predvodnik svog tima na turneji.

U svakom slučaju, sve ljubitelje zimskih sportova, a posebno ski skokova očekuje praznik, a ko god da ispije pobednički šampanjac 6. januara u austrijskom Bišofshofenu biće potpuno zasluženo!

Raspored turneje „Četiri skakaonice“:
29. decembar Oberstdorf 16.30
1. januar Garmiš-Partenkirhen 14.00
3. januar Insbruk 13.45
6. januar Bišofshofen 16.30

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Simon Aman (Švajcarska) 424
2. Gregor Šlirencauer (Austrija) 382
3. Bjorn Ejnar Romoren (Norveška) 279
4. Andreas Kefler (Austrija) 276
5. Tomas Morgenštern (Austrija) 233
6. Volfgang Lojcl (Austrija) 191

Pročitejte blog o "Turneji četiri skakaonice".

Sport

Sport u 2009. godini, drugi deo

Rukometnu sezonu iza nas obeležile su muška selekcija Francuske, ženska reprezentacija Rusije i španski Siudad Real. Godina je počela Svetskim prvenstvom za rukometaše u Hrvatskoj, a završila se šampionatom sveta za rukometašice u Kini. Rukometaši Srbije je osvojili zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Peskari, naši klubovi imali su polovičan učinak u evrokupovima, a ponovo smo bez predstavnika u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju – Ligi šampiona.

Sportska redakcija B92 četvrtak 31.12. 17:20 Komentara: 0

Sport u 2009. godini, prvi deo

Sezona iza nas obilovala je iznenađenjima, a počela je 30. izdanjem Dakara, koji je prvi put vožen u Argentini i Čileu, a završila se povratkom najtrofejnijeg vozača u istoriji Formule 1 u taj šampionat.

Dobili smo novog, po mnogima, neočekivanog šampiona, najtrofejniji vozač u istoriji objavio je da se vraća u šampionat u kojem je stekao slavu, ali kao član rivalskog tima, a ne ekipe bez koje taj sport ne bi bio isti. Dvojica šampiona su nastavila tamo gde su stala u 2008. godini, trke na egzotičnim destinacijama pokazale su se kao pun pogodak, dok se pored na stazi prava bitka odvijala i van nje, a sve obećava da će naredna sezona biti sigurno još uzbudljivija.