Kamperi, Pedja i Vlade...

Leto je vreme za košarkaške kampove. Širom Amerike mnogi profesionalni košarkaši učestvuju u učenju dečaka i devojčica osnovnim košarkaškim veštinama. To čine i Vlade Divac i Predrag Stojaković.

Dejan Marković, dopisnik B92 i Milan Pavlica, novinar
Podeli

Vlade Divac i Pedja Stojaković uz pomoć organizacije "Grupa 7", i "Dečje fondacije Pedja Stojaković", svakog leta organizuju dvonedeljni košarkaški kamp za decu u Sakramentu. U petoj godini trajanja ovog kampa, jedan od osnivača, Vlade Divac odlazi u Lejkerse, ali i dalje planira da učestvuje u njegovom radu. 

Oko 400 dece nedeljno pohadja naš kamp. Imamo 40 trenera koji nam pomažu u organizaciji, i oko 20 volontera. Kamp traje od 8 ujutro do 4 poslepodne. Igra se košarka, organizovan je ručak i naravno druženje sa mnom i Pedjom“, objašnjava Divac. 

Starosna granica za učešće u kampu je od 9 do 17 godina, a šta takve „lavove“ najviše zanima otkriva Pedja Stojaković.

Klinci žele da znaju koja auta vozimo, koliko mi mindjuša ima karata. Kakvi su nam saigrači, protivnici....deca imaju neke svoje snove koji ih zanimaju...od njih možeš dobiti najiskrenija pitanja i dosta su znatiželjni“,  kaže Pedja Stojaković.

Za ukupnu cenu od 360 dolara, klinci dobijaju i lopte, dresove i fotografiju sa Divcem i Stojakovićem. Divac pominje da bi hteo da sličan kamp osnuje u Evropi.

Naša želja je bila da napravimo nešto što će biti od koristi deci u Sakramentu i deci u Srbiji. Klincima u Americi prenosimo naše znanje, a deci u Srbiji novčana sredstva. Deo prihoda ostaje socijalno ugroženoj deci u Sakramentu. Prošle godine kamp je zaradio oko 200 hiljada dolara, što je za dve nedelje rada fenomenalan rezultat. Nadamo se da ćemo ove godine ponoviti nešto slično“, kaže Vlade Divac.

"Mi istražujemo stanje u Srbiji, šaljemo ljude da ustanove šta kojoj bolničkoj ili školskoj ustanovi treba. Ne dajemo im novac, već im obezbedjujemo opremu
“, dodaje Stojaković.

Pored dečjeg kampa, postoji i trodnevni kamp za odrasle, uglavnom biznismene, koji vole košarku i koji su voljni da izdvoje sredstva u humanitarne svrhe i provedu vreme sa vrhunskim sportistima. Osim košarke, za starije je organizovano i igranje golfa.

Sport

Prvi korak je najvažniji...

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu počinju takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Rival prvaka SCG u drugom kolu kvalifikacija je švajcarski Jang Bojs. Kakva je atmosfera među „crveno-belima“ i šta trener Ljupko Petrović i napadač Marko Pantelić očekuju u duelima sa ekipom iz Berna čitajte u temi koju je pripremio Vladimir Novaković.

nedelja 25.07. 21:12 Komentara: 5

Zlatiborski košarkaški kampovi

Naša košarkaška reprezentacija priprema se za nastup na Olimpijskim igrama u Atini. Za to vreme, na Zlatiboru, mladi košarkaši u kampovima stiču taktičko-tehnička znanja i kondicionu spremu koja će im pomoći da jednog dana možda krenu stopama starijih kolega u "plavom timu".

utorak 20.07. 14:21 Komentara: 1

Kopa Amerika, 41. put

Planine i fudbal, to je tema leta 2004. godine. Dok fudbalska Evropa još uvek u šoku gleda u pravcu Olimpa, pažnja Latinske Amerike usmerena je na Peru. U zemlji Inka, između Anda i Pacifika, od 6. do 25. jula odigraće se 41. turnir Kopa Amerike. Kopa uvek garantuje uzbudljive utakmice, na kojima možemo videti mnogo fudbalskog znanja i magije, ali i krosover sa kik-boksom, čuvanje lopte pored korner zastavice u trećem minutu i totalnu nedisciplinu na i van terena. Temu B92 pripremio je Vladimir Novaković.

utorak 6.07. 13:36 Komentara: 1

Grčka - čudesan beg iz anonimnosti

Grupa odabranih Nemca Ota Rehagela došla je u Portugaliju srećna što se uopšte našla na najvažnijoj kontinentalnoj paradi fudbala, a kući odlazi sa peharom, koji je osvojen potpuno zasluženo.

4,jul postaje datum koji potpuno menja istoriju fudbala, i sada daje smisao izlizanoj frazi koju smo toliko puta čuli na ovim prostorima od raznih "šefova struke" i "stručnih štabova" – da više nema lakih timova i da ne igraju imena...

ponedeljak 5.07. 01:39 Komentara: 13