Ignjatovićeva za B92: Posle Pjongčanga prvo tražila pasulj

Srpska olimpijska skijašica Nevena Ignjatović kaže za B92 da joj je posl dvadesetak dana u Pjongčangu zafalilo malo domaće kuhinje.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2018.

18:20

Ignjatovićeva za B92: Posle Pjongčanga prvo tražila pasulj
Foto: Getty images

Ona je u alpskoj kombinaciji bila 14, dok je u slalomu i vele slalomu bila 26. na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Dvadeset sedmogodišnja Kragujevčanka je pojedinačno bila najbolja od četvoro srpskih olimpijaca, probila je mentalnu barijeru jer je bila među najboljih trideset, ali su 24 dana takmičenja stvorila i zamor.

"Dugih je to bilo 20-ak dana, mi smo tamo bili od drugog (februara), dugih ali brzih. Kad vratim vreme, bilo je teško. Meni je kombinacija bila nešto gde sam htela najbolji rezultat i stvarno je bilo teško da ostaneš svež. Nije bilo vremena da se nešto leži u krevetu, odmara, uvek se nešto dešavalo. Ali organizacija je bila super. Sve smo imali na dohvat ruke, sve je bilo korektno, a mi smo kao tim bili super, mali ali odabrani", kaže Nevena Ignjatović za B92.
Foto: Getty images
S obzirom na to da je bila jedina dama u srpskom timu, imala je svoj „penthaus“ u smeštaju, a jedina žal joj je što nije imala više vremena da prati ostale sportove. Pri kraju je nastala i ’kriza’ za maminom kuhinjom.

"Na kraju mi je falila neka naša hrana. Bilo je tamo dosta, ali na kraju već ono tri nedelje smo tamo jeli, bukvalno u svakom kutku se znalo gde je šta i mami sam iskreno rekla ’Mama, molim te, kad dođem, skuvaj mi pasulj, nešto na kašiku’. Bilo je tamo ono korejsko, bilo je pasti, pica i ostalog, ali ništa ono što je nama ono... Trudila sam se da uživam, Olimpijske igre su, ali jeste bilo dugo“, kaže naša skijašica.

Osim toga, Nevena kaže da je to bila odlična prilika da se vidi i sa nekim ljudima koje inače ne viđa. Jedan od njih je Damir Rastić koji je takođe bio deo četvoročlane srpske ekspedicije u Koreji.
Foto: Getty images
"Ja sam se baš u jednom trenutku okrenula dok sam držala zastavu da vidim kako izgledamo, interesovalo me je jer sam ja kao barjaktar išla malo ispred. I onda sam se okrenula, mislila sam da će to izgledati mnogo manje. Međutim, oni su tako nekako stali, one naše boje i to, da nismo bili toliko mali. Bilo je zemalja gde je samo jedan učesnik, što je baš onako zanimljivo, s druge strane tužno jer si jedan jedini. Ali ja bih stvarno volela da nam je brojnija ekipa. Za sledeće, Bože zdravlja, nadam se da ćemo se proširiti“, priča Nevena i otkriva svoje namere u budućnosti.

"Iskreno imam nameru da skijam još jedan olimpijski ciklus, imam još dosta prostora, prvenstveno zbog toga što sam pomerila sebi neke granice i videla da mogu i ovim rezultatima koje sada postižem vidim da mogu neke stvari još bolje i u skijanju i tehnici i poziciji. Videćemo, imam želju, zavisi kako se bude odvijalo. Imam tim ljudi koji ne bih da menjam oko sebe jer smo pokazali rezultate i super funkcionišemo, sarađujemo. Imam doktora, kondicionog trenera, radim sa trenerom skijanje i volela bih da tako ostane još neko vreme“, jasna je Ignjatovićeva.
Foto: Getty images
"Dosta je u glavi. Dešava se da su na treninzima te devojke rangirane 25, 26, 30. najbrže, jednostavno jednom kad pobediš teško je pobediti drugi put. Ali kad pobediš više puta to ti postane normalno. Znači meni je bilo teško da u glavi prođem granicu top 30 najboljih na svetu. Kad sam prošla tu granicu, 27. mestom nije da sam nezadovoljna, ali znam da mogu bolje. Tako pomeraš granice, sam sa sobom se boriš i dosta je na psihičkom nivou. Naravno da moraš tehnički dobro da skijaš, ali ako si već tu negde u 15 na svetu, već je moguće da si pobednik na Svetskom kupu. Razlika je što neko stalno pobeđuje, kao recimo Šifrin, kojoj je četvrto mesto verovatno kao meni 30. i nekog ko je konstantno 10, 11, 12. pa jednom pobedi. S tim što svaka ta jedna pobeda otvara vrata za drugu, treću i četvrtu“, objašnjava Ignjatović.

Ona ističe da je njen put do ZOI i rezultata koje trenutno postiže bio nešto duži jer je u mlađim danima trebalo drugačije da radi.

Ipak, skijanje u Srbiji nije nacionalni sport pa je dobro kada se na najvećim takmičenjima ipak pojave naši sportisti. Sam plasman je potvrda da su među najboljima na svetu.
Foto: Getty images
"Skijanje nije sport gde preko noći napraviš rezultat, radim to već dvadesetak godina, zavisi kako budem bila zdravstveno, kakve budu želje. Oko mene je i dosta prijatelja, navikli smo na taj život. Tu je ženama i malo teže, ipak neke žele da se posvete i porodici, dok muškarcima to nije prepreka fizički, pa mogu duže da skijaju“, kaže Nevena.

Nju sada očekuje Svetski kup u Kran Montani, pa onda još jedan i sezona se polako bliži kraju. Po završetku ZOI, a pri kraju sezone, srpsko predstavništvo „Opela“ je Neveni i Marku Stevoviću ustupio na korišćenje automobil koji će im u narednom periodu olakšati put na treninge.

"Volela bih da završim sezonu onako kako sam planirala, negde u 30 najboljih na svetu, trenutno sam 31. i tu sam na par bodova, blizu. Govorim o generalnom plasmanu, u kombinaciji sam trenutno 13. i to imam još jednu", zaključuje srpska skijašica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: