Niki Lauda za B92: „Fetel je moj favorit“

Trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda boravio je u Beogradu da bi promovisao svoju aviokompaniju„Niki Luftfahrt“, a tema razgovora B92 bila je Formula 1 i u njemu je istakao svoje viđenje sezone koja je iza nas, ko je njegov favorit za titulu naredne godine, i šta misli o povlačenju velikih kompanija kao što su BMW i Tojota iz šampionata...

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

16:17

Default images

Lauda je u Formuli 1 debitovao 1972. godine kao vozač Marča. Potom je vozio za BRM, a 1974. godine usledio je prelazak u Ferari, a do prve titule došao je već naredne sezone. Posle odličnog stara sezone 1976. godine, kada je na na prvih šest trka trijumfovao četiri puta, na nemačkom „Nirburgringu“ doživeo je tešku nesreću kada mu se bolid zapalio, a on je ostao zarobljen u njemu. Austrijanac je pretrpeo ozbiljne opekotine glave, i iako je posle nesreće bio svestan svega pao je u komu. Oporavak je, ipak, tekao brzo i Lauda se na stazu vratio već posle šest nedelja, ali je izgubio titulu, a osvojio ju je Džejms Hant u Meklarenu.

Već naredne sezone austrijski vozač osvojio je drugu titulu, ali su odnosi između njega i ljudi u Ferariju zahladneli i Lauda je napustio ekipu još pre kraja sezone. Posle dve godine provedene u Brebamu tada dvostruki šampion se povukao iz Formule 1. Ipak, njegova pauza je trajala samo dve sezone i već 1982. godine se vratio u šampionat, kao vozač Meklarena, za koji je osvojio titulu dve godine kasnije, a 1985. se i zvanično povukao.
Fonet
Posle povlaćenja Lauda je kratko bio konsultant u Ferariju, a 1993. godine je ušao u Kuću slavnih u auto-moto sportu. Mnogo ozbiljniju ulogu u Formuli 1 imao je u 2001. i 2002. godini kada je bio prvi čovek Jaguara, a od tada je stručni konsultant nemačkog kanala RTL, koji ima globalna prava za prenose Formule 1.

U intervjuu za B92 Lauda je istakao da je ovogodišnji šampionat Formule 1 bio veoma interesantan, i da ga je obeležila dominacija ekipe Bron GP.

Bila je to veoma dobra sezona u kojoj je dominirao Bron GP, koji je u suštini bio samo privatni tim, a sezonu je sa pet pobeda na šest trka Džensona Batona. Na kraju Baton je postao svetski šampion, a Bron najbolji konstruktor“.

Još na polovini sezone kompanija BMW objavila je da se povlači iz Formule 1, a po završetku ovogodišnjeg šampionata isto je učinila i Tojota. I dok mnoge zabrinjava odlazak velikih proizvođača iz sporta Lauda ističe da to nije ništa novo, već da je takav slučaj već više od 30 godina.

Njihov odlazak neće puno uticati na šampionat jer je Formula 1 u poslednjih 30-40 godina bila u sličnim situacijama, kada su proizvođači odlazili i dolazili. Ali, Ferari je još uvek tu, kao i Mercedes, i još neki veliki timovi. Uvek će biti zamena, a Formula 1 je veoma popularan sport i niko ne treba da brine da ćemo ga izgubiti“.

I dok su BMW i Tojota odlučili da napuste sport Mercedes je odlučio da kupi svoj tim, a uz to još uvek ima akcije Meklarena u svom posedu, i pored britanske ekipe i Fors Indiju će snabdevati motorima, a Lauda ističe da je nemačka ekipa u veoma jakoj poziciji.
Fonet
Mercedes je u jakoj poziciji, ima svoj tim, snabdeva motorima Meklaren i Fors Indiju. To je skoro ista situacija kao i ove sezone, ali je sada većinski vlasnik ekipe koja je osvojila titule u obe konkurencije“.

Sledeće sezone broj ekipa u šampionatu će biti povećan sa deset na 13 pošto će u Formulu 1 ući USF1, Menor GP, Kampos Meta i Lotus. Lauda predviđa tešku adaptaciju, ali bolje rezultate u narednim godinama za te ekipe.

Novi timovi će sigurno imati teško vreme prilagođavanja. Biće to prva godina u kojoj će morati da nauče sve o Formuli 1, ali verujem da će polako svaki od njih naći svoj put ka vrhu“.

Prema rečima mnogih stručnjaka sledeća sezone sigurno će biti veoma uzbudljiva, jer će tandem Ferarija činiti Fernando Alonso i Felipe Masa, a Meklarena poslednji šampioni Formule 1 Luis Hamilton i Dženson Baton, ali Laudin glavni favorit nije nijedan od njih već Sebastijan Fetel.
Fonet
Mislim da će Red Bul biti brz sledeće sezone. Fetel je mlad, veoma talentovan vozač i on je jedan od mojih favorita za titulu naredne sezone“.

Lauda je jedan od vozača koji se posle povlačenja vratio u Formulu 1 i potom osvojio titulu. Pre dve nedelje Kimi Raikonen je objavio da će pauzirati naredne sezone, a Austrijanac ističe da niko ne može da predvidi kakve rezultate će šampion iz 2007. godine imati ako se vrati za dve sezone, kao što je najavio.

„Raikonen nije potpisao ugovor za narednu sezonu i rekao je da želi da vozi reli, što će sigurno biti novo iskustvo za njega. Ali, ako se vrati niko ne može da zna kakve rezultate bi mogao da ima“, izjavio je Lauda za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: