Berić: "Neplanirani uspeh koji obavezuje"

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na šampionatu Evrope u Poljskoj, prekinula 'post' koji je trajao sedam godina i donela prvo košarkaško odličje za Srbiju. Cilj je bio plasman na Svetsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Turskoj, san - medalja. Iako su ispraćeni bez prevelikih očekivanja, najbolji košarkaši Srbije iznenadili su sve, pa i sebe, i vratili se sa srebrnim odličjem. Tim menadžer reprezentacije Srbije Miroslav Berić za B92 priča o velikom uspehu nacionalnog tima i planovima za budućnost.

Izvor: Nina Kolundžija

Sreda, 23.09.2009.

16:52

Default images

Mislim da još uvek nismo svesni, da ćemo tek u narednom periodu shvatiti koliki uspeh smo napravili. Sigurno da je ovo veliki korak ka vraćanju srpske košarke u sâm evropski i svetski vrh, ali pre svega treba imati u vidu da je ovaj mladi tim napravio enorman uspeh. Neki kažu i nestvaran, čini mi se da sam u novinama pročitao tu izjavu Dragana Kićanovića i u potpunosti se slažem. Pored toga što smo na prvenstvu bili najmlađa reprezentacija, mi već punih sedam godina nemamo uspeha na velikim takmičenjima. Mi smo prezadovoljni, svesni smo da smo obradovali našu naciju, za koju znamo da je košarkaški orijentisana. Nadam se da ih ni ubuduće nećemo razočarati, pružaćemo maksimum i nadam se da će to biti dovoljno za medalju“.

Posle pobede nad Španijom na startu šampionata, svi u timu počeli su da veruju da je ipak moguće stići do medalje.

Mislim da smo najveći optimisti bili mi sami, reprezentacija sa igračima i stručnim štabom. Znali smo da se pripremamo iz utakmice u utakmicu. Kako je vreme odmicalo, naravno sa startnom pobedom protiv Španije, sigurno da su ambicije porasle, ali mi još uvek nemamo tu težinu da u bilo koju utakmicu ulazimo opušteni. Mi smo u svaku morali da ulazimo maksimalno motivisano. Da timskom igrom dolazimo do pobeda i naravno iz utakmice u utakmicu smo podizali formu. Znali smo da smo jedna od fizički najbolje pripremljenih ekipa i da ćemo igrati najbolju odbranu. Eto, došla je ta utakmica, prva faza, druga faza. Naravno najbitnija utakmica na svakom prvenstvu je četvrtfinale, ili te lansira u borbu za medalje ili te gura u borbu za plasman od petog do osmog mesta.
Beta/AP
Naš cilj i želja su pre svega, pred početak prvenstva, bili plasman među prvih šest ekipa i direktni plasman na Svetsko Prvenstvo sledeće godine u Turskoj. Pre svega što je ovaj mladi tim što ovaj mladi tim želi da ima kontinuitet igranja na velikim takmičenjima i što više godina budu igrali zajedno, igraće sve bolje i bolje. Dugoročni cilj su Olimpijske Igre u Londonu, mi smo malo „poranili“ i napravili uspeh već na prvom koraku. Što naravno ne znači da se odmah postavljaju pitanja, da li sledeće godine idemo na zlato i slično. Treba imati u vidu da će na Svetskom Prvenstvu, pored ove ekipe Španije biti i reprezentacija SAD, sastavljena od najboljih NBA igrača. Biće tu i Argentina koja godinama ima izvanrednu reprezentaciju. Mislim da je najbitnije da našim igračima poželimo dobre sezone u svojim klubovima, što je preduslov za igranje u reprezentacije. Pre svega da im poželimo i zdravlje, a onda kada se okupimo, pravićemo planove“.

Utakmica sa Slovenijom u polufinalu prvenstva bila je najteža za tim Dušana Ivkovića. Posle 45 minuta žestoke borbe, srebrna medalja bila je zagarantovana.

Slovenija je u tom trenutku po igri bila naj reprezentacija na Evropskom prvenstvu. Imala je samo jedan poraz od Španije i na terenu je izgledala moćno. Sa Slovenijom smo već igrali u grupi gde su nas zaista glatko pobedili i jednostavno se pojavio revanšizam među igračima i u stručnom štabu, želja da im vratimo za taj poraz. Videli ste da nije bilo nimalo lako. Utakmica je bila otvorena svih 45 minuta, tako da je bila puna naboja, prekreta, što se kaže zaista utakmica za infarkt. Kasnije sam u autobosu prokomentarisao da me je podsetila na finale sa Litvanijom 1995. godine i da je Miloš (Teodosić) odigrao slično Saši Đorđeviću u tom finalu. Stvarno je bila jedna utakmica za pamćenje“.
Beta/AP
Mnogi porede sadašnji tim sa nekim ranijim generacijama. Berić kaže da su takva poređenja nerealna.

Teško je porediti te dve generacije. Jednostavno, generacija ’95. i ’96. je bila fenomenalna, plejada vrhunskih asova, što na terenu, što van terena. Mislim da se takve generacije ponavljaju jednom u 50 godina. Međutim, sadašnja generacija igrača je mnogo mlađa, pred njima tek predstoji period igranja i dokazivanja. Nadam se da će neko od njih da iskoči i da postane as, kao što su to bili Đorđević, Danilović, Divac, Paspalj, Savić i ostali. Da li se Miloš (Teodosić) izdvojio? Recimo da igrači postaju lideri i vođe u tim najtežim trenucima, kada se preuzima odgovornost, kada se lomi rezultat i kada se preuzme šut na sebe u najtežim trenucima. Ja bih pre svega izdvojio kapitena Nenada Krstića. On je bio naš lider od prve utakmice. Naravno timski rad i timski duh izdvoje pojedince, kao što je Teodosić iskočio, ne samo protiv Slovenije već i protiv Turske, Litvanije... Celo prvenstvo je odigrano na vrhunskom nivou i potpuno je zaslužio da bude član idealne petorke“.

"Neplanirani" uspeh donosi sa sobom i veća očekivanja za Svetsko prvenstvo sledeće godine u Turskoj.

Možda smo, rečeno u šali, prerano došli do jednog velikog uspeha. Sigurno da će pritisak možda postojati. Teško je ovim mladim igračima ostaviti imperativ da su samo zlato ili srebro uspeh. Selektor Ivković je iskusan i veliki trener, koji će znati kako da sastavi tim za Svetsko Prvenstvo, na koga će sve moći da računa. Kao što sam već rekao, pre svega je bitno zdravlje igrača i kako će završiti sezone u svojim klubovima. Stvorili smo jednu bazu kroz ovo Evropsko Prvenstvo i nadam se da će oni igrati još bolje i vratiti se u reprezentaciju još bolji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: