Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.03.2011.

15:18

Pojačanja... Gde su, šta rade?

Ako ste bili zabrinuti za njihove sudbine, Asen Nikolov igra u francuskom petoligašu Le Pontu, a Ibrahim Some član je luksemburškog Dudelanža.

Izvor: B92, Mozzart Sport

Autor:B92, Mozzart Sport

Default images

Časopis Mocart Sport bavi se karijerama igrača koji su u Beograd dolazili kao pojačanja a posle kratkog boravka odlazili kao potpuni promašaji.

Na listi 'najvećih promašaja' su dvadesetorica fudbalera koji su igrali za beogradske večite rivale.

Spisak Zvezdinih 'zabluda' je nešto duži, šestorica Brazilaca (Ailton, Eli Tadeu, Fabio da Silva, Džeferson Silva, Fereira Roso i Edgar), Ibrahim Some iz Konga, Gžegorž Bronovicki iz Poljske, Slovenac Mirnes Šišić, Japanac Takajuki Suzuki, Argentinac Ernan Barkos i Ekvadorac Frenklin Salas.

Partizanove 'greške' su Aleksis Ngambi (Kamerun), Kamel Zajem (Tunis), Ednilson (Gvineja Bisao), Asen Nikolov (Bugarska), Vitor Ugo (Brazil), Nikolas Asprogenis (Kipar), Slovenci Sanel Jahić i Danijel Marčeta i Oladipupo Martins, Nigerijac koji, ruku na srce, nikada nije potpisao ugovor sa 'crno-belima'.

Na ovoj listi nisu Makedonac Aco Stojkov i Australijanac Majkl Dragan Ćurčija, takođe kandidati za 'tim promašaja'.

Neki od pomenutih igrača imali su sasvim ozbiljne karijere pre dolaska u Beograd, neki od njih danas igraju solidno za ozbiljne klubove pa bi se moglo reći da se u Beogradu prosto nisu snašli.

Tako je Edgar ove sezone u dresu Vitorije iz Gimaraeša postigao pet golova, a posle Zvezde igrao za Vasko da Gamu i portugalski Nasional.

Ernan Barkos je u dresu LDU iz Kita prvi strelac lige Ekvadora ali je njegov saigrač iz beogradskih dana Frenklin Salas danas u drugoligašu Imbaburi.

Ailton, koji je stigao u Beograd kao igrač sa impresivnim 'rezimeom' po odlasku je pokuašavao u Švajcarskoj, Nemačkoj, Brazilu i Ukrajini a danas je igrač Obernojlanda, člana četvrte nemačke lige.

Ibrahim Some je otišao u Belgiju, u drugoligaški Dender, danas igra za člana luksemburške elite, Dudelanž.

Brazilci Fereira Roso i Džeferson Silva došli su u januaru 2009, otišli šest meseci kasnije, nazad u Brazil. Džef Silva igra za drugoligašku ekipu Kapibaribe, Fereira Roso član je iranskog Naft Teherana.

Šišić je danas u solunskom Iraklisu, Takajuki Suzuki igra za amatersku ekipu Portlanda u SAD, Eli Tadeu je, posle tri sezone u nižerazrednim brazilskim klubovima, slobodan igrač.

Ako bi morao da se bira šampion u ovoj kategoriji, bar kada je Partizan u pitanju, bio bi to Asen Nikolov. 'Bugarski Bebeto' predstavljen je kao čarobnjak a oteran kao potpuna greška posle par očajnih partija.

Vitor Ugo stigao je istog leta kada su došli i Moreira, Žuka i Dijara a otišao prvi, ne pokazavši ništa. Sledeća destinacija bio je peruanski Siensijano, grčki Apolon, brazilski ligaši, na kraju je završio u Omanu, igra za ekipu Al Nahde.

Od Ednilsona se očekivalo da se izbori za mesto u timu, on je odigrao nekoliko utakmica i 'potonuo'. Put ga je dalje vodio u AEL iz Larnake, danas igra za gruzijski Dinamo iz Tbilisija.

Aleks Ngambi i Kamel Zajem došli su i otišli zajedno, nisu pokazali skoro ništa i otišli šest meseci kasnije.

Ngambi u letonsku ekipu Daugava, pa preko grčkog Pantrakikosa, do rumunskog drugoligaša Astre iz Ploeštija. Od januara je slobodan igrač.

Zajem se, preko katarske ekipe Al Kor, vratio u Tunis, danas je član Sfaksijena.

Asprogenis je danas drugi golman Anortozisa, Jahić je član Rudara iz Velenja, a Marčeta igra za Koper.

Oni koji srpski fudbal prate uvereni u to da napreduje konstatovaće da nekima nije mesto na ovoj listi, ona 'druga strana' pitaće se zašto je spisak kratak...

Realno, kandidata, samo u kategoriji stranaca, bilo bi još dosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu