Da li je moguca izborna kradja?

Info

Izvor: B92

Petak, 06.09.2002.

17:09

Default images

Predsednickom kampanjom u Srbiji dominira pitanje o mogucnosti izborne kradje. Dok u Demokratskoj stranci Srbije tvrde da se aktulena vlast vec pripremila za izbornu kradju, premijer Srbije Zoran Djindjic otkriva da postoji velik rizik da predsednicki izbori u Srbiji nece ni uspeti. Posto su predsednicki izbori raspisani po takozvanom Milosevicevom Ustavu, u biracko telo ulaze i kosovski Albanci, a to, kako naglasavaju u DSS, ostavlja prostor za izbornu kradju i manipulaciju. Zbog toga su iz te stranke upucene brojne kritike na adresu Djindjica. "Ako se najava premijera posmatra formalno, ne moze  joj se nista zameriti, ali u sustini je rec o novim manipulacijama 'albanskim' glasovima", objasnio je predsednik novosadskog odbora DSS Dejan Mikavica. "Sada imate situaciju da je prilicno jasno da oni nece izaci na izbore, ali kada ih unosite u spisak biraca vi racunate s tim da uz uobicajen broj apstinenata dolazite u situaciju da pobedu Kostunice pokusavate da i na taj neprimeren nacin dovedete u pitanje", kaze Mikavica.   S druge strane, iz Demokratske stranke porucuju da na predstojecim izborima nece biti zloupotrebljeni glasovi biraca sa Kosova. Potpredsednica Demokratske stranke Gordana Comic tvrdi da ce izbori biti maksimalno kontrolisani i da je sa izbornim kradjama zavrseno 24. septembra 2000. "Predsednicke izbore ce nadgledati OEBS i svi ucesnici izborne trke, tako da nece biti kradje. Biracki spiskovi, uredjeni i provereni, osnov su svih izbora u svakoj zemlji i niko ih ne moze menjati, osim onog ko je na birackom spisku ili zakonom utvrdjenom procedurom", rekla je ona.

Predsednik Politickog saveta G17 Plus Predrag Markovic tvrdi da ta organizacija nece dozvoliti da na izborima budu zloupotrebljeni glasovi albanskih biraca. Markovic je rekao da ce G17 Plus insistirati na tome da u vreme izbora na Kosovu budu otvorena samo ona biracka mesta za koja je na prethodnim izborima "dokazano da je to moguce". G17 Plus ce "zahtevati i  da u spisak biraca iz Pokrajine bude upisano onoliko ljudi koliko je glasalo na izborima 2000.".

 U CESID kazu da manipulacija na izborima moze biti sprecena jedino kontrolom izbora. “Vlastima u Srbiji ne bi palo na pamet da manipulisu izborima ako znaju da tu ima nekog ko je spreman da to vidi i kaze”, rekao je Blagojevic. On je istakao da Albanci sa Kosova treba da budu ukljuceni u biracki spisak, ali da se postavlja pitanje organizovanja izbora u pojedinim delovima Pokrajine. "Ni u nadleznosti premijera, ni u nadleznosti predsednika Jugoslavije nije da utvrdjuju broj biraca. To je nadleznost Republicke izborne komisije, to zavisi od dogovora Vlade i UNMIK, od mogucnosti za organizovanje glasanja na pojedinim teritorijama Kosova i Metohije. Niko ne moze da kaze da bi to sasvim sigurno predstavljalo osnov za manipulaciju jer to ne mozemo da znamo. Ovo je pravna situacija koja trpi politicki korektiv, RIK ce imati izuzetno tezak zadatak, da presece i kaze 'glasanje na Kosovu ce biti tako i tako', ona ce to morati da uradi", kaze Blagojevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: