Saslušanje usred izborne tišine

Info

Izvor: B92

Petak, 14.05.2004.

15:31

Default images

Odluka sudskog veća Specijalnog suda da saslušanje Milorada Ulemeka Legije bude održano 10. i 11. juna predstavlja veliko iznenađenje jer je reč o veoma osetljivom političkom trenutku - to je termin neposredno pred predsedničke izbore zakazane za 13. jun, kada (u četvrtak, 10. juna uveče) počinje predizborna tišina. Navodi prvooptuženog Ulemeka mogli bi da imaju uticaja na glasače, dok stranke čiji bi bivši ili aktuelni funkcioneri eventualno bili pomenuti neće imati vremena niti mogućnosti da adekvatno reaguju.

- Jako je interesantno što je doneta odluka da saslušanje bude obavljeno baš u tim danima. Možda je taj datum odabran da bi veće pokazalo da je nezavisno dok, u stvari, takvom odlukom mogu da se izazovu vrlo negativni efekti. Mislim da se tako mogu izmanipulisati glasači, između ostalog i zato što se radi o vrlo kratkom vremenu za eventualni demanti. Međutim, moram da kažem da Demokratska stranka nema nikakav strah od istine, i o bilo kom datumu da je reč, mi se ne plašimo. Ne želim, takođe, ni da verujem da je neko vršio bilo kakav pritisak na sudsko veće da donese takvu odluku o terminu Legijinog saslušanja zarad nekakvih efekata na glasače koji treba dva dana kasnije da izađu na biračka mesta i da odluče o budućem predsedniku Srbije - kaže za Blic News jedan od najviših funkcionera Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

Gotovo je nemoguće prenebreći činjenicu da će sve što Ulemek bude rekao na sudu 10. i 11. juna biti u centru pažnje svih medija. Sudeći prema onome što poslednjih dana izjavljuju njegovi advokati i sa čime se dodatno spekuliše u javnosti, izvesno je da će to imati političku dimenziju. Ono što je za dodatno razmišljanje jeste ponašanje članova Sudskog veća Specijalnog suda, njihova kontroverzna procena pogodnih dana da se započne sa Ulemekovim saslušanjem i mogućnost da su tu odluku doneli pod nečijim neposrednim uticajem.

Ukoliko Ulemek bude u negativan kontekst dovodio nekog iz DS-a, to će za tu stranku čiji sadašnji lider Boris Tadić važi za jednog od favorita u predsedničkoj trci predstavljati smetnju samo u jednom slučaju: ukoliko u fokusu Ulemekovih priča bude Zoran Đinđić. Povezivanje Đinđića sa kriminalom, zemunskom bandom ili korupcijom, na čemu bi mogao da insistira Ulemek, bilo bi realan problem za DS. Jer, uspomena na Zorana Đinđića je integralni deo stranke i jedan od njenih postulata. Pokušaj kompromitacije te uspomene i njenog značaja za glasače mogao bi da bude jedini način na koji bi Ulemek uzdrmao današnju Demokratsku stranku. Da li će „neko“ Tadiću ponuditi da Legija ne da tako intoniran iskaz zarad očuvanja ugleda DS-a i povećanja šansi za uspeh na izborima, ali i za uzvrat tražiti postizanje izvesnih političkih dogovora, mogućih postizbornih koalicija ili nešto slično?

- Ne želim da komentarišem nijednu spekulaciju jer to nema smisla, ali mogu da kažem jednu stvar: nema tajnih dogovora, niti će Boris pristati na bilo šta slično. Međutim, ukoliko se već bavite spekulacijama, onda biste mogli sebi da postavite pitanje ko je taj koji može da garantuje za ono što će Legija da kaže i da u njegovo ime pravi dogovore. Što se naše stranke tiče, i samog Borisa Tadića, budite sigurni da, osim onog što on javno poručuje građanima Srbije, njegovim biračima, ne postoji ništa drugo. Građani su ti koji će da odluče o našem uspehu na izborima, a ne tvrdnje osobe optužene za niz zločina - energično kaže za Blic News još jedan od bliskih saradnika Borisa Tadića, zahtevajući da ostane anoniman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: