Izvor: B92

Nemački grad Trir na meti je velikog broja turista iz najmnogoljudnije zemlje na svetu, pišu nemački mediji. A o pravoj najezdi kineskih turista na ovaj mali grad na obali reke Mozel najbolje svedoči jedna knjiga utisaka.

Ona je izložena u rodnoj kući Karla Marksa u Triru. Zanimljivo je da se utisci koje kineski turisti upisuju u nju veoma razlikuju od utisaka ostalih posetilaca tog muzeja.

U knjizi se mogu naći komentari kao što su "Stari druže, nedostaješ mi", preko "Učitelju moj, pokaži mi pravi put", pa čak i do "Komunistička partija nije za ljude".

Većina utisaka posetilaca, ipak, ide u prilog autoru Komunističkog manifesta.

Foto: EPA / Thomas Frey

Marksovu rodnu kuću svake godine poseti više od 40.000 ljudi, od čega jednu četvrtinu čine Kinezi, kaže upravnica muzeja Elizabet Noj.

Inače, 5. maja 2018. godine navršava se 200 godina od rođenja Karla Marksa. Taj jubilej biće obeležen novom stalnom postavkom muzeja, navodi agencija DPA.

Foto: EPA / Harald Tittel

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.