Izvor: Independent

Autor: {"id":273291,"id_news":939623,"name":"","surname":"Independent"}

Ako planirate da putujete narednog dana, nemojte se prejesti niti opijati, piše u tajnom vodiču za putovanja koji važi za agente američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Naime, svako trešenje ruku, ubrzano disanje bez očiglednog razloga, oblivanje hladnog znoja i crvenilo u licu, koji mogu da se jave usled mamurluka, mogu privući neželjenu pažnju na špijuna.

To je samo jedan od više stotina saveta koji su otkriveni u nedavno objavljenom dokumentu na Vikiliksu.

Vodič je nastao u sedištu CIA u Virdžiniji, a njegov cilj je da osoblje pripremi da putuju s lažnim dokumentima, a da pritom izbegnu bilo kakve neprilike.

Poznato je da putnici obično prođu kroz aerodromske formalnosti bez problema, ali oni čije ponašanje ili prtljag na bilo koji način odudaraju mogu biti izdvojeni za dodatnu proveru. U tu grupu spadaju i putnici kojima se tresu ruke, ali i oni koji su nemarno spakovali prtljag.

Špijuni su upozoreni i da se na češkim aerodromima često ispituju “anomalije”, poput kupovanja karte u jednom smeru neposredno pre putovanja.

Ne savetuje se ni neprimereno oblačenje, poput preterane elegancije ili suviše ležernog izbora garderobe.

Čak i ako prođu tako rigorozne provere, špijuni ne smeju da se opuste, jer po sletanju još ima vremena da budu razotkriveni.

“Imigracioni inspektori sprovode preliminarne provere, ali im obično nedostaje vremena i sredstava da se posvete svakom putniku. Ipak, postoji izuzetak. Na aerodromu u Bahreinu posebni agenti Nacionalne bezbednosne agencije skeniraju prtljag putnika koji deluju nervozno”, piše u vodiču.

Dokument otkriva i da se u Izraelu svi muškarci koji deluju vojno sposobno, a putuju sami, rutinski podvrgavaju dvostrukoj kontroli. Takođe, na glavnom međunarodnom aerodromu u Japanu, Nariti, zvaničnici naročitu pažnju poklanjaju mladim Zapadnjacima koji putuju sami i “preterano analiziraju” carinsku inspekciju dok čekaju u redu. Naime, obično se pretpostavlja da pokušavaju da prokrijumčare narkotike.

Svako ko stiže u Teheran sa “snimcima ili fotografijama protesta ili opozicionarske aktivnosti” može očekivati detaljnu pretragu laptopa i druge elektronike koju nosi.
U Somaliji se, kao na lutriji, bira po jedan putnik iz svakog aviona i optužuje za nelegalne aktivnosti, samo kako bi mu bilo iznuđeno mito, piše u vodiču, uz preporuke da se zato preporučuje da što manje privlači pažnja radnika bezbednosnih službi.

Slično je i u Bangladešu, gde čak postoji i tarifa – 50 dolara, ukoliko ne želite da provera traje duže od jednog sata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.