Izvor: italymagazine.com

Autor: {"id":268718,"id_news":926367,"name":"","surname":"italymagazine.com"}

Opera di Santa Kroče, neprofitna institucija odgovorna za brigu o Bazilici Svetog Krsta u Firenci, pokrenula je Kickstarter kampanju za prikupljanje sredstava potrebnijh za obnovu kapele Paci.

Foto: MCAD Library / Flickr.com

Kampanja će trajati nešto duže od jednog meseca, a cilj je da se prikupi 95.000 dolara.

Paci kapela napravljena je gotovo u potpunosti od sivog peščara, kamena koji se vremenom osipa. Ako izbliza pogledate fasadu ove lepe kapele, primetićete da su stubovi i dekoracije u velikoj meri oštećeni.

Poslednjih godina, Opera di Santa Kroče intervenisala je dva puta, kako bi sprečila dalja oštećenja, ali je sada potrebna kompletna restauracija.

Imena onih koji preko Kickstartera podrže ovaj projekat biće upisana u istorijske arhive bazilike, u kojima su i ranije upisivana imena velikih donatora.

Tako su 1423. biblioteka i manastir bila delimično oštećenu, pa su bogate porodice Mediči, Spineli i Paci pomogli reparaciju ovih građevina.

Andrea Paci, “glava” porodice Paci, 1429. sagradio je kapelu posvećenu svetom Andriji, ali je od tad poznata kao Kapela Paci.

Na stotine ljudi se 1860. odazvalo na apel da se napravi nova fasada za crkvu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.