Izvor: B92

Kada za više od pet godina bude zvanično otvoren u Saudijskoj Arabiji, „Kraljevski toranj“ na obali Crvenog mora biće najviša zgrada na svetu – visoka ceo kilometar!

„Kraljevski toranj“ biće čak tri puta viši od londonskog tornja Šard, trenutno najviše zgrade u Evropskoj uniji, a za oko sto sedam metara nadvisivaće oblakoder Burž Kalifa koji se nalazi u Dubaiju.

Radove na izgradnji neverovatnog tornja nadgledaće londonske kompanije „Mace“ i „EC Harris“ koje su radile i na pomenutom Šardu. Glavni izvođač radova je „Jeddah Economic Company“, prenosi BBC.

Toranj će sadržati hotel sa pet zvezdica, kancelarijski i stambeni prostor kao i opservatoriju, a njegova izgradnja koštaće više od devetsto miliona evra.

„'Kraljevski toranj' će biti veličanstvena građevina koja će jasno demonstrirati ambicije Saudijske Arabije“, izjavio je Kit Bruks iz kompanije „EC Harris“, dok je njegov kolega Mark Rejnolds dodao da je u pitanju projekat od internacionalne važnosti i do sada neviđenih razmera.

Ovim projektom grad Džeda na obali Crvenog mora dodatno će biti ubeležen na mapi sveta, potvrđujući status najbogatijeg grada na Bliskom istoku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.