8 opasnih mitova o online marketingu

Više nema sumnje da je online marketing preuzeo dominantnu ulogu u odnosu na svaki drugi vid marketinga. Oglašavanje se preselilo na internet, a one firme koje se ne reklamiraju na ovaj način kao da ne postoje. Zbog toga su mnoge kompanije počele da otvaraju nova radna mesta, pa i čitave sektore za online poslovanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

17:21

8 opasnih mitova o online marketingu

Popularnost online marketinga dovela je do pojave različitih mitova koji ne samo da šire neistine, već mogu da navedu na pogrešan put sve one koji se bave ovim poslom.

Izdvojili smo 8 verovatno najopasnijih mitova, kako bismo pomogli svima vama koje interesuje elektronsko poslovanje, bilo da ste već zaposleni u tom sektoru, tek započinjete svoju karijeru u ovoj oblasti ili želite da primenite principe online marketinga u svojoj kompaniji.

1.Online marketing nije za svaku kompaniju

Počnimo od mita koji donosi najviše štete, a iza kog stoji „zavera” velikih kompanija. Kako bi smanjile konkurenciju, moćne kompanije koje se bave isključivo elektronskim poslovanjem uspele su da rašire mit da online marketing nije za svaku firmu.

To, naravno, nije tačno. U današnje vreme, ljudi sve više vremena provode na internetu i zbog toga je svakom biznisu koji želi da privuče kupce neophodno online oglašavanje, kao i kvalifikovani stručnjaci koji se time bave.
2. Napravite dobar sajt i kupci će sami doći

Kreiranje funkcionalnog i privlačnog veb-sajta je važan deo online marketinga, ali nije jedini. Iako je vaš sajt vrhunski dizajniran, ukoliko ga niko ne posećuje neće biti ni povećanja prodaje.

Dobro uređen sajt predstavlja temelj na kome treba da izgradite publiku i pretvorite je u kupce. Razmislite o tome na koje sve načine možete promovisati sajt: putem e-mail marketinga, društvenih mreža, na različitim događajima itd.

3. Što više klikova, to je veća prodaja

Da li znate da možete da imate na hiljade klikova na sajtu u jednom danu, a da vam to ne donese nijednog kupca? Naravno da je važno da sajt bude posećen, međutim kvalitet posete ima mnogo veći značaj od samog broja posetilaca.

Zbog toga se potrudite da sadržaj sajta učinite takvim da svaki posetilac poželi da ima vaš proizvod. Pozovite ga na akciju, bilo da je to prijava za newsletter, direktna kupovina na sajtu ili nešto drugo. To je jedini način da poseta sajtu bude kvalitetna i da donese profit vašoj kompaniji.
4. Google reklame nemaju efekta

Krenite od sebe. Svaki put kada vam je potreban neki proizvod prvo ga potražite putem Google pretraživača. Prvih nekoliko linkova koje dobijete privuku vašu pažnju, a ostale ni ne pogledate. Tako je i nastala maksima: koga nema na prvoj strani Googlea, taj kao da ne postoji.

Baš zato je Google reklama jedan od najefektnijih načina za oglašavanje. Uz poznavanje SEO strategija moguće je da upravo vaš sajt bude među prvima koje će Google predložiti zainteresovanima.

5. Više niko ne čita e-mailove

Mit o prevaziđenosti e-mail marketinga je jedan od onih koji donosi najviše štete kompanijama. Istina je da postoji velika količina spamova koje proizvode firme bez razrađenog marketinškog plana.

Međutim, to ne znači da i vaši mailovi moraju biti takvi. Ako ih učinite informativnim i zanimljivim, oni će vam doneti najveći broj prijava, pa čak i direktne kupovine.
6. Ključ je u prisutnosti na svim društvenim mrežama

Društvene mreže su poznate kao način na koji se najviše gubi energija i novac. One imaju značajnu ulogu u promovisanju brenda, ali moraju se koristiti pametno i bez preterivanja.

Oglašavanje na jednoj društvenoj mreži, uz dobro razrađenu kampanju i poznavanje ciljne grupe, može biti mnogo korisnije od prisustva na svim. Saznajte koja je društvena mreža najpopularnija među pripadnicima vaše ciljne grupe i kreirajte interesantne viralne sadržaje koji vode na sajt vaše kompanije.

7. Nema potrebe za statistikom i analitikom

Kada biste zanemarili statistiku i analitiku, to bi bilo kao da pokušavate da pronađete nepoznatu lokaciju bez mape.

Ako želite da postignete uspeh u online marketingu, ovi alati su vam neophodni. Ne dozvolite da vas oni zbune i uplaše. Da biste naučili da ih koristite, potrebno je da prođete obuku, a onda će oni postati vaši najvažniji saveznici.
8. Online marketingom može da se bavi svako

Iako gotovo svako može da stekne znanja o online marketingu, postoje osobe koje imaju više šansi da uspeju. To su pre svega oni koji su stekli adekvatno obrazovanje iz oblasti elektronskog poslovanja i umeju svoja znanja i veštine da primene u praksi.

Pored toga, najveće šanse za uspeh u ovom poslu imaju osobe koje se neprestano usavršavaju, upoznaju nove alate i napreduju u svakom smislu.

Ako vidite sebe u online marketingu, nemojte propustiti priliku da naučite sve što vam je potrebno da biste bili uspešni. Iako ima sve više onih koji se bave ovim poslom, malo je pravih kvalifikovanih stručnjaka koji svoje znanje mogu da argumentuju prestižnim sertifikatima.

Završite školu koja će vam dati odličan temelj za dalji uspeh u poslu i otvoriti različite mogućnosti za napredovanje i usavršavanje. Na taj način postaćete najbolji izbor za svakog poslodavca, a za sebe ćete obezbediti sigurnu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: