Šta radite kada se upali žuto?

Postoje brojni razlozi zbog kojih prolazimo kroz žuto svetlo na semaforu. Razgovor mobilnim telefonom, zanimljiva prolaznica ili jednostavno - opšta rastrojenost. Svi imamo svoja opravdanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

08:50

Default images

Ipak, čime god da ste se bavili tokom vožnje, onog trenutka kada svetlo na semaforu počne da se menja iz zelenog u žuto, nivo stresa se podiže i vi donosite odluku u deliću sekunde. Kočnica ili gas?

U prvom slučaju, rizikujete da vozač iza vas, koji nema nameru da se zaustavi, udari otpozadi u vaše vozilo. Takođe, može vam se desiti da se zbog kasnog kočenja, uz škripu guma, zaustavite usred raskrsnice, dovodeći pri tome i pešake u opasnost.

Ako, ipak, prođete kroz žuto, sledi opasnost od kazne ili od saobraćajne nezgode.

Činjenica je da koliko god se vi pridržavali zakona, može vam se dogoditi granična situacija koju smo upravo opisali.

Kako bismo bolje razumeli i analizirali ovaj problem, konsultovali smo Srpski komitet za bezbednost saobraćaja (KBS) i Upravu saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Damir Okanović, direktor KBS-a, najpre nas je podsetio da se odredba Zakona o bezebednosti saobraćaja na putevima koja reguliše prolazak kroz žuto svetlo na semaforu nije promeneila donošenjem novog zakona 2009. godine.

“Novi zakon reguliše prolazak na žuto u članu 142, u rečenici 'žuto svetlo označava zabranjen prolaz, osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka', što se u suštini ne razlikuje od odredbe iz starog zakona”, objašnjava Okanović.

Prema njegovim rečima, drugi deo rečenice koji definiše izuzetak od ove odredbe ključan je za razumevanje prolaska kroz žuto.

Na odredbu člana 142. pozivaju se i u Upravi saobraćajne policije i dodaju da je zakon tu jasan.

“Izuzetak kada je dozvoljen prolazak podrazumeva da se vozilo u trenutku kada se uključi znak žutog svetla na semaforu nalazi na takvom rastojanju od pomenutog znaka da s obzirom na brzinu kretanja, vozač ne može da ga zaustavi bez naglog usporenja (tzv. forsiranog kočenja)”, kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić.

“U tom slučaju je bezbednije proći na žuto, jer prilikom oštrog kočenja može doći do gubljenja upravljivosti ili stabilnosti vozila, kao i ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju”, objašnjava on.

“S tim u vezi, ako se vozač u trenutku kada se uključi žuto svetlo nalazi na takvom rastojanju od semafora i kreće takvom brzinom, da može bezbedno zaustaviti vozilo ispred znaka, a ipak prođe, tada prolazak na žuto svetlo predstavlja prekršaj”, precizira Simić.

Dragiša Simić navodi primer da, ako se vozilo kreće brzinom od 50 km/h, koliko iznosi opšte ograničenje brzine u naselju, na suvom kolovozu, vozač može bezbedno da se zaustavi ukoliko se žuto svetlo uključi u trenutku kada se nalazi na oko 35 metara od znaka (u zavisnosti od psihomotornih sposobnosti vozača i tehničkih karakteristika vozila).

“Ukoliko vozač ne zaustavi vozilo, nego nastavi da se kreće istom brzinom, proći će znak oko 2,5 sekundi nakon njegovog uključenja i učiniti prekršaj, s obzirom da se signalni plan semafora najčešće projektuje tako da znak žutog svetla traje tri sekunde”, objašnjava Dragiša Simić.

“Naravno, kada je kolovoz mokar ili prekriven poledicom rastojanje potrebno da se vozilo zaustavi je nešto duže, ali tada su vozači dužni da brzinu kretanja prilagode stanju kolovoza”, dodaje on.
Damir Okanović potvrđuje tumačenje iz MUP-a objašnjavajući da “čak i u slučaju da se u gradu krećete u okvirima dozvoljene brzine, ipak vam se može dogoditi da se zateknete neposredno ispred semafora kada se umesto zelenog uključi žuto”.

Okanović navodi sličan matematički primer kojim objašnjava da “kada se nalazite na 10-20 metara ispred raskrsnice, i uključi se žuto, vi se ne možete bezbedno zaustaviti ako se krećete, recimo, 50 km/h, što je dozvoljena brzina kretanja u naseljenom mestu.”

“U tom slučaju, zakon vam dozvoljava da prođete semafor iako je na njemu žuto svetlo”, precizira Okanović.

Ovo se najčešće dešava na starim semaforima, na kojima pre žutog ne postoji trepćuće zeleno svetlo.

Da li je saobraćajna policija možda popustljivija ako kroz žuto prođete na semaforu koji nema interval trepćućeg zelenog svetla?

U Upravi saobraćajne policije kažu da zakon ne poznaje razliku između dve vrste semafora, a to nam je u razgovoru potvrdio i Damir Okanović.

“Značenje žutog svetla se ne menja u zavisnosti od toga da li na semaforu postoji trepćuće zeleno svetlo ili ne”, objašnjava načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić.

Zato ne treba očekivati da vam saobraćajac progleda kroz prste samo zbog toga što ste kroz žuto svetlo prošli na semaforu koji nema trepćuće zeleno.

Sa druge strane, Damir Okanović ističe da neki vozači, u strahu od eventualne kazne ili sudara koji mogu da izazovu u raskrsnici, naglo koče ispred semafora na kojem zasvetli žuto, dovodeći sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

“Strah vozača da će u ovom slučaju prolaskom kroz žuto izazavati sudar sa drugim vozilom nije opravdan”, kaže Okanović.

“Svetlosna signalizacija na raskrsnicama projektovana je tako da vozila mogu bezbedno da prođu kroz žuto svetlo, pre nego što se onima koji dolaze iz drugog pravca uključi zeleno”, objašnjava Okanović i dodaje da ovo nikako ne treba shvatiti kao poziv na nameran prolazak kroz žuto, već samo kao krajnje rešenje koje je bezbednije po učesnike u saobraćaju od naglog kočenja.
S obzirom na nedoumice kod vozača, pitali smo načelnika Uprave saobraćajne policije na osnovu čega saobraćajac na licu mesta zaključuje da li je vozač prolaskom kroz žuto svetlo napravio prekršaj.

“Policijski službenici saobraćajne policije utvrđuju da je prekršena zabrana prolaska svetlosnog saobraćajnog znaka neposrednim opažanjem ili korišćenjem uređaja za dokumentovanje prekršaja”, objašnjava Dragiša Simić.

“Na primer, radarski uređaji koje koristi saobraćajna policija imaju mogućnost video snimanja i dokumentovanja prekršaja, tako da pored prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, mogu snimati i druge prekršaje”, precizira Simić.

“Najčešće policijski službenik u civilnom odelu stoji neposredno pre raskrsnice, snima prekršaj i radio vezom obaveštava patrolu koja se nalazi posle raskrsnice i preduzima dalje mere prema učiniocu prekršaja”, otkriva on.

Pitali smo Dragišu Simića šta se dešava ako se saobraćajac i vozač koji je zaustavljen ne slažu oko toga da li je načinjen prekršaj ili ne? Kako vozač može da zaštiti svoja prava u slučaju da smatra da nije kriv?

“Na svaki zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju koji sačine policijski službenici, vozač može izjaviti primedbu koju će saobraćajac uneti u zapisnik”, kaže Simić.

“Vozač protiv koga je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, pred nadležnim Prekršajnim sudom ima mogućnost da se izjasni o svim okolnostima koje ga terete i da iznese sve činjenice u svoju odbranu, u skladu sa Zakonom o prekršajima”, dodaj on.

U vezi sa ovim, Damir Okanović daje pravno tumačenje koje bi trebalo da pomogne vozaču u slučaju da je on u pravu.

“Saobraćajni policajac obrazlaže zbog čega vas je zaustavio i mora da dokaže da ste vi krivi, a ne suprotno – da vi dokazujete svoju nevinost."

”U konkretnom slučaju, saobraćajac treba da dokaže tvrdnju da vaš prolazak kroz žuto svetlo nije bio opravdan razlogom navedenim u članu 142." ZOBS-a.

“Ipak, u praksi često se događa da ne postoje konkretni dokazi (snimak kamere, nepristrasni svedoci...), pa se sve svodi na reč policajca protiv vaše reči, i to je nedostatak u prekršajnom postupku”, kaže Okanović.

On sumnja da će se u skorije vreme situacija bitnije izmeniti i da će policija pokriti sve sporne lokacije video kamerama, tako da će u prekršajnim postupcima i dalje često nedostajati materijalni dokaz – snimak video kamere.

Damir Okanović, međutim, upozorava da određeni broj vozača ne poznaje ili svesno krši saobraćajne propise, kada žuto svetlo na semaforu izjednačava sa zelenim.

“Vozači ne smeju da zloupotrebljavaju žuto svetlo kako bi prošli kroz raskrsnicu, ako već mogu bezbedno da se zaustave”, kaže on.

“Kada se, na primer, kretanje vozila odvija u koloni i veoma usporeno pri nailasku na semafor, vozač će imati dovoljno vremena da se zaustavi kada primeti da se upalilo žuto svetlo.”

“Ako vozač, uprkos mogućnosti da se bezbedno zaustavi, ubrza u tom trenutku, kako bi prošao na žuto, on na taj način čini prekršaj”, precizira Okanović. Sa druge strane, neki vozači pogrešno smatraju da moraju da uspore i zakoče ako se na semaforu uključi zeleno trepćuće svetlo, bez obzira što mogu bezbedno da prođu kroz raskrsnicu.

“Ako se vozač kreće normalnom brzinom za gradske uslove i primeti da se na semaforu uključilo zeleno trepćuće svetlo, on nije u obavezi da odmah započne kočenje kako bi se zaustavio na semaforu”, kaže Okanović.

“U slučaju kad mu to udaljenost od semafora i brzina kretanja omogućavaju, on može da produži i bezbedno prođe raskrsnicu”, objašnjava on, “a na taj način povećava se prohodnost i brzina odvijanja saobraćaja u gradu.

Za kraj razgovora o ovoj temi, iz Uprave saobraćajne policije kažu da u zakonu ne postoji propisana granica udaljenosti od semafora kada vozač mora da koči ako se uključi žuto svetlo.

Odluka o prolasku ili zaustavljanju vozila na znak žutog svetla na semaforu zavisi od više faktora: brzine kretanja vozila, udaljenosti u trenutku uključenja žutog svetla, stanja kolovoza, gustine saobraćaja i drugih saobraćajnih uslova.

“Pri tome treba imati u vidu da žuto svetlo smenjuje znak crvenog svetla koji znači obavezno zaustavljanje bez izuzetka i da se uključuje najčešće tri sekunde posle žutog svetla, tako da vozači nemaju puno vremena za kalkulisanje”, objašnjava Dragiša Simić.

“Vremenski interval od tri sekunde koliko traje žuto svetlo se projektuje upravo kako bi se eliminisala mogućnost da bilo koji vozač 'slučajno' prođe na znak crvenog svetla”, zaključuje on.

Ukoliko ste savestan vozač za kojeg prolazak kroz žuto predstavlja vozačku grešku izazvanu nepažnjom ili dekoncentracijom, savetujemo vam da budete više fokusirani na dešavanja u saobraćaju.

Na taj način smanjićete verovatnoću da odluku o prolasku kroz žuto svetlo donosite u poslednjem trenutku i u deliću sekunde.

Ako pripadate grupi vozača koje uzbuđuje prolazak na žuto i koji svesno i sa namerom prolaze ovo svetlo na semaforu, objasnite nam odakle dolazi ta pobuda? Koja je korist koju osećate?

Pročitajte i našu temu: Kako koristite levu traku na autoputu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: