Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Kragujevac preuzeo vlasništvo nad zgradom Suda

Primopredajom ključa između Zorana Ilića predsednika Osnovnog suda i gradonačelnika Nikole Dašića, grad Kragujevac je zvanično, "de fakto" i "de jure" postao vlasnik zgrade na adresi Trg vojvode Radomira Putnika 4. Dom pravosuđa od 1904. godine – Palata Okružnog načelstva, sada će postati Gradska kuća.

Izvor: eKapija Kragujevac
Podeli
Foto: Shutterstock/VladaKg03
Foto: Shutterstock/VladaKg03

Time je zatvoren krug dogovora odavno postignutog sa Vladom Srbije, koja je iz budžeta izdvojila 3,2 milijarde dinara za izgradnju i opremanje najsavremenije Palate pravde u Kragujevcu. Istovremeno, grad Kragujevac je obezbedio zemljište i kompletnu infrastukturu, tako da su se stekli svi uslovi da vlasništvo nad zgradom Suda sa Republike bude preneto na grad Kragujevac.

Imajući u vidu da je zgrada Okružnog načelstva podignuta kao administrativni objekat i većinom se sastoji od kancelarijskog prostora, namena neće biti promenjena, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Planiramo da u ovaj objekat preselimo deo gradske administracije, a da Veliku sudnicu preuredimo u salu za venčanja. Zgrada je neuslovna za potrebe muzeja ili neku drugu ustanovu kulture, tako da će nastaviti da živi kao Gradska kuća.

Objekat je pod najvećim stepenom zaštite što znači da će biti sačuvan u svom izvornom obliku, a istovremeno zahtevan i skup za održavanje, pa će rekonstrukcija ići korak po korak.

"Sve to deo je velikog projekta nakon čega čitav ovaj rejon treba da postane i živi kao gradsko jezgro. Trudimo se da centru grada vratimo stari duh, da nakon rekonstrukcije trga ispred, sada već bivše zgrade Suda, ovaj prostor bude zaista reprezentativan", poručio je gradonačelnik Dašić.

Zgrada Okružnog načelstva ima posebno mesto u istoriji grada, decenijama su ovde Kragujevčani dolazili po svoju pravdu, osim u vreme Velikog rata kada je ovde bila smeštena Vrhovna komanda naše vojske, istakao je Zoran Ilić predsednik Osnovnog suda. Do 1963. godine ovde se nalazio sreski a potom opštinski sud. Kroz ovu zgradu prošle su generacije pravnika, sudija i advokata. Pre šest meseci dobili smo novu zgradu – Palatu prvde na drugoj lokaciji, tako da smo sada nakon preseljenja došli do trenutka da se zgrada "de jure" i "de fakto" preda u vlasništvo grada, prenosi sajt Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.