CSI ljubimac - za one koji ne kupe za psom

Forenzičke metode mogle bi uskoro biti korišćene širom sveta kako bi očistile ulice od psećeg izmeta. Tehnologija koju već koriste u nekim gradovima u Italiji stigla je i u SAD, pa se neodgovorni vlasnici koji ne kupe za svojim psom otkrivaju posle DNK testiranja.

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

11:48

Default images

"Ovo će se raditi u celom svetu", kaže Erek Majer, portparol kompanije Pu prints.

Ćerka kompanija "Bio pet vet" laboratorije bavi se testiranjem DNK iz uzoraka pokupljenih sa ulice, a rezultati se koriste za otkrivanje onih koji ne čiste za sobom i svojim ljubimcem u 43 savezne države u SAD, u Kanadi, Singapuru i Izraelu.

"Još nemamo uzorke iz Vajominga. Tamo ima puno trave, a ne toliko mnogo pasa", kaže Majer.

Proces ima dva koraka - prvo se psi registruju u posebnoj bazi, nakon uzimanja briseva i izdvajanja DNK koda, a zatim se pristigli uzorci traže u bazi.

Kako kažu stručnjaci, sama činjenica da su psi registrovani tera vlasnike da budu odgovorniji.

"Snabdevamo gradove korisnike sa opremom za prikupljanje uzoraka. Kada uzorci stignu, mi uradimo DNK profilisanje, a za sve to je dovoljan uzorak veličine vrha palca. Preciznost je skoro stoprocentna", kaže Majer.

Kada rezultati stignu, "krivcima" se uz rezultate šalju i kazne.

U pionirskom Napulju, kazna je čak 500 evra.

Zbog dostupnosti tehnologije, za držanje ljubimca u nekim delovima grada je neophodno njihovo registrovanje u DNK bazama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: