Stvari koje niste znali o najvećim glodarima na svetu

One su odlični plivači, ali i zvezde interneta zbog mnogobrojnih klipova u kojima se baškari u džakuziju ili igra s macama. Ipak, o ovim simpatičnim velikim glodarima postoji još dosta zanimljivih stvari koje možda niste znali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

08:29

Stvari koje niste znali o najvećim glodarima na svetu
Foto: Thinkstock

1. Kapibare su u stvari morski prasići ili zamorci

S visinom od gotovo pola metra i težinom koja dostiže i 70 kg, kapibare su najveći glodari na svetu. Bliski su rođaci morskog praseta, a pojedine gene dele i sa činčilom.

2. Žive u blizini vode

Poreklom iz Centralne i severnih delova Južne Amerike, kapibare većinu vremena provode baškareći se u plićaku jezera, močvara i reka. Dnevno pojedu oko tri do četiri kilograma trave. Odlični su plivači, a zahvaljujući tome što su im oči, uši i nozdrve navrh glave, slično nilskim konjima, veći deo svog tela drže ispod vode.

Zaronjene u vodu mogu da provedu i do pet minuta, što im omogućava da se sakriju od grabljivica poput jaguara i puma.
Foto: Thinkstock
3. Njihovi zubi ne prestaju da rastu

Kapibare imaju dva dugačka prednja zuba koja stalno rastu, pa kao i ostali glodari, moraju da ih stešu grickajući hranu.

4. Imaju status kućnih ljubimaca

Kapibare su divlje životinje koje nisu navikle na zatvoren prostor, ali to ne sprečava ljude da ih čuvaju kao kućne ljubimce. Čak i kada su pripitomljeni, neophodno je da dosta vremena provode na otvorenom, a morate im obezbediti i vodenu površinu za plivanje.
Foto: Thinkstock
5. Sjajno su mesto za "sedenje"

Uz nadimke "prirodni otoman" ili "živa stolica", kapibare uživaju reputaciju odličnog mesta za predah. Ptice, majmuni, zeke ili čak druge kapibare često se mogu videti kako se baškare na leđima ovih beskrajno simpatičnih sisara. Pretražite internet - naći ćete mnoštvo fotografija ovih stvorenja koje će vas nasmejati do suza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: