Sibirska mačka: Divlji izgled skriva pseći karakter

Sibirska mačka, prepoznatljiva po snažnom telu srednje veličine, koje je prekriveno poludugom gustom dlakom, snažnom vratu i širokim grudima jedna je od 10 rasa mačaka koje se kao ljubimci preporučuju osobama alergičnim na mačju dlaku.

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 16.01.2017.

08:45

Sibirska mačka: Divlji izgled skriva pseći karakter
Foto: Thinkstock

Sibirska mačka može biti bela, crna, plava, crvena, krem, srebrna, zlatna; boja kornjačevine; boja dima; s uzrokom i kombinacije tih boja s belom. Dlaku je potrebno češljati minimum jednom nedeljno.

Iako se u ruskim bajkama i dečjim knjigama kao "ruski ponos" pominju već vekovima, o poreklu sibirskih mačaka se malo toga zna, osim da je reč o retkoj rasi, međunarodno priznatoj tek u drugoj polovini 90-ih godina prošlog veka.

Pretpostavlja se da bi preci sibirske mačke mogli da budu mešanci domaće mačke iz Sibira i divlje ukrajinske mačke.

Na prvi pogled, sibirske mačke deluju gotovo divlje, ali njihov karakter mnogi poznavaoci rase porede sa psećim.

Za razliku od hladnog Sibira odakle potiču, njihovo srce je toplo. One vole ljude i obožavaju da budu u njihovoj blizini.

Ne vole da budu same, a koliko ste im nedostajali pokazaće vam srdačnim dočekom kada se posle posla vratite kući.

Neke mačke umeju da budu rezervisane prema strancima, deci i/ili drugim vrstama ljubimaca. Kod sibirskih mačaka to nije slučaj.

Osim što su društvene, pune ljubavi i pažnje one su takođe vrlo aktivne i razigrane. Poput većine mačaka vole da se pentraju, ali poput većine pasa vole i da donose loptice i druge stvari koje im bacite. Neke čak vole da se igraju u vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: