Kako na pravi način dočekati mačku?

Mnoštvo je sitnica koje će usrećiti mačku koju ste udomili – od igračaka do obaveznog posipa.

Izvor: B92

Subota, 22.08.2015.

08:50

Default images
Foto: Thinkstock

Pripremite okolinu za mačku

Za početak, jednom kad dovedete mačku kući, potrudite se da sklonite sve sitne i oštre predmete koje bi slučajno mogla proguta ili pokuša da žvaće na neko mesto do kojeg ne može da dopre. Osim oštrih predmeta, sakrijte sve dugačke gumice i uzice.

Pobrinite se da ne postoji nijedno mesto na kojem bi mačku mogla da ubije struja, a pametno je i ukloniti sve biljke van njenog dohvata. Odložite sve tablete i ostale lekove u fioke, kao i bilo šta drugo što mački staje u usta, a što je otrovno.

Na prozore možete da postavite mrežicu kako ne bi skočila ili pala i nemojte da zaboravite da spuštate poklopac na wc šolji jer mačići mogu da upadnu unutra. Mačke obožavaju sda se penju, pa ne zaboravite da sklonite bilo što lomljivo ili opasno s mesta na koja mogu da dospeju.

Čipujte svoju mačku kako bi mogla da vam se vrati ako se slučajno izgubi ili ako pobegne.

Osnove

Osnovne mačije potrebe su hrana, tečnost, spavanje i vršenje nužde. Pre nego što je uopšte dovedete kući, morate da kupite posudu za posip i hranu. Za hranu i vodu će vam biti potrebne posudice, koje po mogućnosti nisu metalne ili plastične, a posudu morate ispuniti peskom. Trebat će vam po jedna posuda s peskom i dve činijice za svaku mačku koju odlučite da udomite.

Ako imate više mačaka, nemojte držati posude sa posipom jednu kraj druge, već ih rasporedite na mesta koja su im zanimljiva. Takođe ih nemojte kriti i okretati im stranu na kojoj je ulaz prema zidu. Mačka voli da ima osećaj sigurnosti i vidi što više okoline dok vrši nuždu. Čistite posudu najmanje jednom dnevno.

Nije naodmet kupiti mačkama i krevetiće i igračke. Što više različitih igračaka, to bolje jer se brzo zasite igranja istim predmetom. Krevetići takođe služe kao metoda pomoću koje možete držati mačku podalje od mesta na kojima je ne želite. Nagrađujte je kad koristi krevetić, pa će ga sigurno zavoleti.

Mačke vole skrivena mesta, pa nije loše imati stolicu s presvlakom koja pada do poda ili visoku policu na kojoj će moći da se odmara. Velika grebalica je takođe dobra ideja.

Grebalice su zapravo odlična stvar jer će zahvaljujući njima mačke manje oštriti kandže na nameštaju, zvučnicima i ostatku enterijera, a grebanjem skidaju stare nokte i protežu se.

S obzirom na to da planirate da donesete mačku kući, verovatno ste već saznali da će vam trebati transporter. Umesto da ga pozajmljujete, kupite ga odmah, jer će vam trebati svaki put kad ljubimca vodite veterinaru ili ga dajete nekome na čuvanje.

Ostale potrepštine

Jednom kad se mačka počne da se oseća kao kod kuće, možete joj nabaviti još nekoliko sitnica.

Mačke obožavaju kutije – drvene ili kartonske. Napravite svojoj ljubimici barem dva otvora na kutiji.

Igračke su dobar način da mačka potroši višak energije danju i mirno spava noću. Nabavite i poneku igračku s perjem na elastičnom konopcu kako biste i vi mogli da učestvujete u igri.

Ne zaboravite da nađete neko zgodno mesto na kojem će vaša mačka moći da bude sama kad to poželi.

U slučaju da imate dvorište, da ste vakcinisali mačku i zaštitili je od parazita, pustite je ponekad u njega, ali nemojte zaboraviti da proverite koje biljke rastu u vašem vrtu i da li su opasne za mačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: