Mapa Pikasovih strasti

U beogradskoj Kući legata od 19. januara izložba grafika čuvenog španskog umetnika. Ciklus ovih radova nastao kroz saradnju sa kolekcionarom Ambrozom Volarom

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

09:27

Mapa Pikasovih strasti
Foto: Thinkstock / ilustracija

U zamenu za dve slike Sezana i Renoara, slavni Pablo Pikaso je sa svojim dugogodišnjim kolekcionarom, Ambrozom Volarom, skopio dogovor da napravi seriju grafika. Tako je nastao čuveni ciklus od 97 grafičkih ploča, rađenih između 1930. i 1937, poznat pod nazivom Vollard Suite, koje će od sutra premijerno moći da vidi i beogradska publika na izložbi u Kući legata. Postavka sadrži izbor od 84 rada slavnog Španca, a u goste stiže kao nastavak saradnje naše kulturne institucije sa slovenačkom Galerijom "Kos", koja je prošle godine u Kući legata priredila izložbu Salvadora Dalija.

Originalna postavka Vollard Suite, otkrivena u Volarovom stanu, posle njegove pogibije u saobraćajnoj nesreći, a prvi put objavljena tek 1950. sa Pikasovim potpisom, obuhvata 27 samostalnih listova na različite teme i 73 lista podeljenih u pet celina. To su "Ljubavna bitka", "Skulptorov atelje", "Rembrant", "Minotaur" i "Slepi Minotaur". Ciklusu pripadaju i tri portreta Ambroza Volara, a u Kući legata biće izloženi i originalni Pikasovi tanjiri, plakati, litografije i retko izdanje umetnikovog skicen-bloka.

- Veliki broj radova odlikuju neoklasični elementi i teme, a u njihovoj izradi Pikaso je koristio različite tehnike: od suve igle, akvatinte do litografije - ističe Leon Pogelšek, direktor i kustos Galerije "Kos". - U okviru ovog ciklusa posebno važna je i tema Minotaura, koji za umetnika predstavlja idealnu vezu čoveka i životinje, i ujedno postaje njegov svojevrsni alter ego. Teme koje su predstavljene u "Skulptorovom ateljeu" čine centralno mesto i motiv Vollard Suite i predstavljaju jedinstveni Pikasov dnevnik.

U nekoliko radova prisutni su motivi karakteristični za Pikasovo grafičko stvaralaštvo poput borbe bikova, cirkusa, žena koje se oblače, scene silovanja... Na grafikama sa ove izložbe najprisutnije su žene sa kojima je Pikaso bio u intimnoj vezi u momentu stvaranja Vollard Suite. Kakve su veze bile posredi, očigledno je na nekoliko grafika, na kojima su ilustrovani burni i strasni odnosi.

Izložba će biti otvorena do 5. aprila.

ZA DAN 30 SLIKA

PRIJATELjSTVO i saradnja Pikasa i Volara započeli su 1901. godine, kada umetnik dolazi u Pariz, gde mu tada već ugledni galerista organizuje prvu izložbu. Volar je, kasnije, naročito kupovao Pikasove slike iz plave i ružičaste faze, a Fernanda Olivije, tadašnja supruga velikog slikara, u svojim memoarima je zabeležila da je Volar, samo u jednom danu, otkupio 30 platna različitih dimenzija, po ceni od 2.000 franaka, ističe Dina Pavić, u katalogu izložbe.

Izvor: Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: