Kovačević: Tužiću Narodno pozorište

Dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević najavio je tužbu protiv Narodnog pozorišta u Beogradu zbog prekida probe njegove najnovije predstave "Čudesni".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2013.

09:28

Default images

U tužbi će, kako je rekao, tražiti obeštećenje, da mu se plate "projektovana dobit, oštećeni ugled, reputacija i duševna bol".

"Ne znam da je neko na polovini projekta, kao ocvala devojka iz javne kuće, najuren iz pozorišta. Dakle, to je moj prvi postupak. Ali i drugi slede. Nisam ni ja tikva bez korena", rekao je Kovačević u intervjuu "Politici".

Da li će i kada biti nastavljena proba predstave "Čudesni" , znaće se na narednoj sednici Upravnog odbora nacionalnog teatra.
"Zaparepastila me je rečenica vršioca dušnosti upravnika Dejana Savića: 'Ne smem ništa da ti kažem do pojave zapisnika Upravnog odbora'", rekao je Kovačević.
On je dodao da je mislio da je Narodno pozorište nacionalna kulturna institucija, dakle temeljna, a ne krovna, u kojoj se ne "trguje heroinom, ne proizvode se tenkovi".

"Ne shatam ideju ni potrebu za tom vrstom tajnovitosti, u isto vreme i za uskraćivanjem logičnog odgovora. Ništa logičnije od pitanja: a zašto mi se prekida proces rada. Odgovor jednostavno ne stiiže", kazao je Kovačević.

Reditelj je u izjavi za Tanjug, pošto su probe za novu predstavu ''Čudesni'' prekinute nakon praznične pauze, rekao da je šokiran i ljut i smatra da je nastupila cenzura.

''Neko ima tu poziciju moći da bez ikakvih razloga i objašnjenja može da zabrani neku predstavu, da negira nečiji talenat, nečiji rad. Nisam samo ja u pitanju, već i 20 drugih ljudi koji su zdušno učestvovali u ovom komadu'', rekao je Kovačević .

''Nazovite to kako hoćete - da li je to politička cenzura, da li je to zbog bahatosti, zavisti...to je cenzura. Ili ste loš pisac ili je cenzura u pitanju, a postavlja se pitanje ako je komad loš, zašto je uvršten na repertoar'', kazao je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: