Četvrtasto mesto: Priče o novinama

Zašto čitamo novine? Kako čitamo novine? Šta dobijamo, a šta gubimo čitanjem novina? Odgovore na ova pitanja pokušali su da pruže brojni pisci iz regiona u nedavno objavljenoj knjizi „Četvrtasto mesto“.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

09:37

Default images

Reč je o tematskoj antologiji priča o novinama, u izdanju Arhipelaga, koju je priredio pisac Srđan V. Tešin. Trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije napisali su priče u kojima odgovaraju na navedena pitanja.

Zajedno sa piscima priča, Srđan V. Tešin je sklopio knjigu priča o medijima, o tome kako medije treba čitati i da li i kako u medijima možemo prepoznati vlastitu stvarnost.

„Četvrtasto mesto“ donosi priče pisaca od Davida Albaharija do Srđana Tešina, od Milete Prodanovića do Muharema Bazdulja, od Jurice Pavičića do Đerđa Serbhorvata, od Jovice Aćina do Miće Vujičića, od Daše Drndić do Veselina Markovića, od Jelene Rosić do Bekima Sejranovića, od Ivane Simić Bodrožić do Aleksandra Prokopieva, od Saše Obradovića do Nenada Veličkovića...

„Kratkoj priči, čini mi se, pravo mesto je u novinama. Uostalom, rodno mesto moderne kratke priče i jeste u novinama, odnosno u književnim časopisima. Ali u sveopštoj dominaciji romana kao jedinog profitabilnog, vidljivog i popularnog književnog žanra došli smo do toga da je danas kratka priča – donkihotovski žanr kojim se bave samo književni zanesenjaci i ona se, na svaki način, bori za prostor i pažnju koliko čitatelja, toliko i izdavača“, , kaže priređivač ove tematske antologije Srđan V. Tešin. „Naravno, istine radi, nisu svi romani profitabilni i popularni, kao što ni sve kratke priče nisu tek donkihotovski posao, ali malo je knjiga priča savremenih pripovedača koje su doživele veliku slavu. S druge strane, i među novinama je malo onih koje su izbegle sveopštu tabloidizaciju.“

Objašnjavajući koncept tematske antologije „Četvrtasto mesto“ Tešin kaže da su priče iz knjige „pisane različitim pripovedačkim tehnikama koje odlikuje minimalizam, odnosno sažetost kao kvalitativna osobina, u gotovo svim pričama je maksimalizovano traženje izražajnih mogućnosti jezika, tematski se kreću od fantastičnih i poetskih do tvrdo realističnih i egzistencijalističkih, često su ispripovedane u crno-humornom tonu, sa izrazitim osećajem i razumevanjem duha vremena u kojem su nastale, neretko su ispričane iz ugla onoga ko (zaista) i piše za novine“.

„Svima pričama iz knjige Četvrtasto mesto zajedničko je mesto odigravanja događaja u pričama, a to je četvrtasti prostor novina“, kaže Tešin.

Priče u antologiji „Četvrtasto mesto“ prate ilustracije akademskog slikara Branka Đukića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: