Ovacije Filharmoniji i Milenkoviću

Prvi koncert u ciklusu "Hod po žici" Beogradska filharmonija održala je u petak uveče u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu sa proslavljenim violinistom Stefanom Milenkovićem i pod dirigentskom upravom Kristijana Brankuša.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.10.2010.

12:03

Default images

Iako su karte za koncert raspodate već u pretplati, nekoliko stotina Milenkovićevih "fanova" uporno je čekalo pred vratima Kolarca i na kraju uspelo da uđe na drugi deo koncerta kada je svirao Milenković.

Nova sezona Beogradske filharmonije, koju prati slogan "Jesmo se razumeli?" podeljena je u šest ciklusa: Nove godine, Crno-beli ciklus, Jesen, Zima, Proleće i Hod po žici, ciklus koji je večeras otvorio jedan od najpopularnijih srpskih violinista, nekadašnje "čudo od deteta", sada zreli umetnik i pedagog u SAD-u.

U dobro osmišljenom ciklusu posle Milenkovića nastupiće pet najtalentovanijih violinista današnjice: Josif Ivanov, Sara Čang, Itai Šapira i Sanhi Čong. Za sve koncerte karte neće biti u slobodnoj prodaji, jer su sve rasprodate u pretplati.

U prvom delu koncerta izvanredna BF i rumunski dirigent Brankuš izveli su "Uvetiru za Rozamundu" Franca Šuberta i "Per Gint", svite broj 1 i 2 Edvarda Ggriga. Milenković je u drugom delu koncerta, sa BF izveo "Koncert za violinu i orkestar" Bramsa, jedan od najlepših i najtežih koncerata za violinu i orkestar koji je dirigent Hans fon Bilov nazvao "koncertom protiv violine", a Henrik Vijenjavski kao "neodsvirljiv". Milenković pak komentariše da "Koncert za violinu i orkestar", "možete slušati šest različitih izvođenja zaredom, a da ne dosadi i opet možete nešto novo iskazati".

Jedino Bramsovo koncertantno delo namenjeno violini, danas jedno je od najpoznatijih u svom žanru, a Milenković ga je izveo uz ovacije publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: