Vaya Con Dios: Zbogom, Srbijo!

Jedna od najuspešnijih belgijskih grupa svih vremena Vaya Con Dios održala je sinoć koncert u Kombank areni u okviru svoje oproštajne turneje.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 13.10.2013.

09:17

Default images

Posle više od dve i po decenije, belgijski sastav, predvođen pevačicom Dani Klajn odlucio je da se povuče sa scene i oprosti od svojih obožavalaca, uz hitove iz osamdesetih i devedesetih godina, u originalnim aranžmanima.

Publika je do poslednjeg mesta ispunila parter i donje tribine Arene i kao i svaki prethodni put, dočekala članove slavnog sastava toplim i gromoglasnim aplauzom.
U svečanoj atmosferi, uz prepoznatljiv glas Dani Klajn i pesme "One Silver Dollar" i "Time Flies", počelo je emotivno podsećanje na pesme iz bogate karijere benda koji su 1986. godine osnovali Klajn, Dirk Šufs i Vili Lambregt.

Od balada do brzih pesama, na francuskom i engleskom, od džeza i soula do popa i ciganske muzike, Klajn je samouvereno vodila posetioce koji su joj uzvraćali aplauzima, uzvicima.
"Kako ste? Grad se promenio, sve se menja, ali vi se ne menjate. To je lepo", kratko je Klajn pozdravila posetioce, koji su se već zagrejali uz hit "Johnny", "What’s a Woman", "Don’t Cry For Loui", "Just Friend of Mine" čini se da su bile samo uvod u čuveni "Puerto Rico", uz koji su svi glasno odazvali na molbu Klajn da zapevaju i zaigraju sa njom.

Ali ni "Puerto Rico" nije izazvao oduševljenje kao prepoznatljivi taktovi melodije "Đelem, đelem", koju je Klajn najpre zapevala na francuskom ("Je l’Aime, Je l’Aime"), a zatim i na romskom, što je dodatno fasciniralo okupljene u Areni. Verovatno na iznenađenje mnogih, posle sat i po vremena bend se povukao sa scene, ali su se ubrzo, odgovorivši na jako lupanje nogama o pod Arene, kojim su ih posetioci dozivali, članovi Vaya Con Dios vratili.

Na bis Klajn je otpevala "I Don'’t Want To Know" i "Still a Man".

"Čini mi se da ste previše tihi. Ne sećam vas se takvih. Možda su godine u pitanju, kao i kod mene. Hoćete da igrate, da pevate, da vičete", bila je adekvatna najava za najveći hit belgijskog sastava - "Nah Neh Nah", uz koji su svi zaigrali i horski ga otpevali.

I kao što je Dani Klajn obećala: oni koji su tražili utehu, našli su je u baladama sa tračkom nade, oni koji su očekivali vesele ritmove, oduševili su se hitovima koji kao da su upravo izašli iz zadimljenog džez kluba, a oni koji su očekivali romantične trenutke, uživali su uz ljubavne himne sa voljenim osobama.

A svi zajedno dobili su Vaya Con Dios u najboljem izdanju i jedno veliko, iskreno: "Zbogom, Srbijo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: